Vučić: Ubrzati izgradnju autoputa Niš – Priština, jer zbližava ljude. I Tito je to uradio

Dijalog između Beograda i Prištine je uspavan, ocenio je bečki "Standard" tokom intervjua sa srpskim premijerom Aleksandrom Vučićem. U Parlamentu u Prištini odlučeno je da se dijalog zaustavi. Ipak, i dalje smo spremni da razgovaramo sa njima. Kolege iz Prištine nisam kritikovao kod nemačke kancelarke, Angele Merkel, već sam predložio da se ubrza izgradnja auto-puta Niš-Priština – odgovorio je Premijer Srbije. 

Mogao bih da kažem vodite Albance u Tiranu, ali neću 

Na pitanje novinara ovog lista kako bi odnos između Kosova i Srbije trebalo da izgleda za 10 godina, srpski premijer je odgovorio:

U istom intervjuu, Premijer Srbije, prvi je najavio povratak liste Srpska u kosovske institucije. O tome čitajte u posebnoj vesti 

"Tokom izborne kampanje za mene bi bilo najjednostavnije da kažem: Ovo je naša teritorija. Vodite ih (Albance prim. red.) u Tiranu!. Ali, ja to neću reći. Verujem da postoje važnije stvari od pravnih pitanja, a to su auto-putevi i veze između različitih nacija. Kada smo u stanju da jedni sa drugima razgovaramo, poštujemo jedni druge i dovodimo albanske privrednike u Srbiju i više naših ljudi u Prištinu i Tiranu, onda će biti lakše rešavati druge stvari. Mrzim ta velika pravna rešenja koja ništa ne rešavaju."

Priština odlučila da se zaustavi dijalog, ali smo spremni da razgovaramo s njima

Na pitanje kako bi dijalog mogao da se ponovo aktivira, Vučić je ovako odgovorio:

"Nikada ne optužujem, ali je u Parlamentu u Prištini odlučeno da se dijalog zaustavi. Pored toga, želeli su da, suprotno njihovom sopstvenom ustavu, stvore Vojsku Kosova, hteli su, na nezakonit način, da uzmu svu našu imovinu na Kosovu, počeli su da maltretiraju ljude, koji su hteli u blizini Prištine da zakače postere iz Srbije, pripremaju novu sudsku instancu samo kako bi sve Srbe gonili za stvarne i navodne ratne zločine. Dakle, šta je naša greška? Pitao sam Isu Mustafu, a nisam dobio ni jedan jedini odgovor," odgovorio je Aleksandar Vučić i dodao:

"Ali i dalje smo spremni da razgovaramo sa njima. Kada sam razgovarao sa Angelom Merkel, nisam kritikovao svoje kolege u Prištini. Ali sam predložio da se ubrza izgradnja autoputa od Niša do Prištine. Jer to će ljude zbližiti i omogućiće slobodno kretanje kapitala, robe i ljudi. I to je Tito već uradio."Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.