Jeremić: Ponudićemo usvajanje pregovaračke platforme za KiM

Vuk Jeremić N1

Predsednik Narodne stranke, Vuk Jeremić, izjavio je da će poslanička grupa te stranke na sednici skupštine Srbije o KiM, koja se očekuje septembra, predložiti usvajanje pregovaračke platforme za nastup državnih organa i pozvaće predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je prihvati ili da, kako kaže, ako odbije, predstavi svoju, saopšteno je iz ove stranke.

„Naša platforma bi trebalo da odražava državno jedinstvo i dobije podršku svih političkih aktera. Pregovori o Kosovu i Metohiji moraju biti uvedeni u institucionalni okvir i konačno mora da se zna za šta je ko ovlašćen i šta ko radi u vezi sa Kosovom i Metohijom“, rekao je Jeremić u Mladenovcu, gde je osnovan opštinski odbor Narodne stranke.

Jeremić je istakao da će poslanici Narodne stranke na predstojećoj sednici „podvući crtu na dešavanja u poslednjih deset godina i ukazati na direktno kršenje zakona i Ustava Srbije“.

„Ukazaćemo da su 2013. godine u Skupštini Srbije usvojili Rezoluciju o Kosovu i Metohiji u kojoj su naveli da sve što se dogovori u Briselu mora da bude ispraćeno usvajanjem ustavnih zakona, kako bi sve bilo uvedeno u ustavni okvir Srbije. Nije, međutim, usvojen nijedan jedini ustavni zakon, a predali su institucije države na severu, sudstvo, policiju, elektroenergetski sistem i dali su Prištini međunarodni telefonski pozivni broj“, dodao je Jeremić. 

Jeremić je najavio i da će biti otvoreno i pitanje međunarodnog nastupa Srbije i parlamentarne diplomatije u vezi sa KiM.

„Pokazaćemo da država više ne može da se vodi proizvoljno i bez ikakve odgovornosti. Mi smo tražili posebnu sednicu parlamenta o Kosovu i Metohiji i vratićemo to pitanje u parlament. Našim državotvornim i argumentovanim nastupom napravićemo razliku koja nije mogla da se vidi u poslednjih deset godina, dok su prepuštane jedna po jedna tačka suvereniteta naše države nad Kosovom i Metohijom“, kazao je.

Tvrdi da će ta skupštinska rasprava „biti jasan pokazatelj na koga građani mogu da se oslone kada je reč o najvažnijim državnim pitanjima“.

„Naredne skupštinske sednice će takođe pokazati da više ništa neće biti isto. Otvorićemo u skupštini raspravu o ekonomiji, i to na sistemski način, jer ćemo ponuditi konkretna rešenja“, najavio je Jeremić.

Pročitajte još: 

Narodna stranka traži posebnu sednicu Skupštine o KosovuPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.