Jedinstvena Rusija nakon sastanka sa SNS: Podrška Deklaraciji o očuvanju srpskog naroda

Delegacija Jedinstvene Rusije koju je predvodio zamenik sekretara Generalnog saveta Sergej Železnik sastala se danas u Moskvi sa delegacijom Srpske napredne stranke, saopštila je Jedinstvena Rusija na svom zvaničnom sajtu, uz video prilog sastanka. Tema je, prema ovom saopštenju, bila podrška Deklaraciji o zaštiti i očuvanju srpskog naroda, koju, kako je najavljeno, treba da usvoje parlamenti Republike Srbije i Republike Srpske, a čemu ova stranka daje snažnu podršku. U detaljnom saopštenju Jedinstvene Rusije se, osim predsednika Srbije Aleksandra Vučića, kojem se daje podrška za inicijativu o dijalogu za mirno rešenje kosovskometohijskog pitanja, pominju još dva potpredsednika SNS – Marko Đurić i Milenko Jovanov, koji su prisustvovali ovom sastanku i ono što su danas rekli. Na sastanku u Moskvi bio je i šef Srpske liste i gradonačelnik Severne Mitrovice – Goran Rakić. Ova lista je juče upravo prva i najavila, kako je predstavila, sastanak predsednika Srpske liste i direktora Kancelarije za KiM sa Putinovom partijom u Moskvi, a danas je, pod naslovom "Jedinstvena Rusija podržala Srpsku listu", nakon sastanka prenela ono što im je, kako navode, rekao Železnik: “Drago mi je da je Srpska lista učvrstila svoje pozicije i da će sva pitanja na KiM sada biti rešavana uz mišljenje srpskog naroda. To predstavlja veliki potencijal za poboljšanje položaja Srba na KiM. Zato i na predstojećim lokalnim izborima Jedinstvena Rusija pruža punu podršku Srpskoj listi da tu borbu nastavi u punom kapacitetu”. A kako je Putinova stranka videla ovaj sastanak, pročitajte u nastavku teksta u kojem prenosimo izvorni prevod celog saopštenja iz Moskve: 

Đurić i Tolstoj: Uspešna borba protiv članstva Kosova u organizacijama nezamisliva bez Rusije

U međuvremenu je iz Kancelarije za KiM saopšteno da se direktor kancelarije, Marko Đurić, u Moskvi sastao i sa zamenikom predsednika ruske Dume zaduženim za međunarodnu saradnju, Petrom Tolstojem.

"Đurić i Tolstoj naglasili su značaj produblјivanja odnosa Srbije i Rusije, na osnovama bratske saradnje i prijatelјstva, koji su karakterisali odnose dveju država i naroda kroz čitavu istoriju," stoji u saopštenju.

I tokom ovog sastanka srpski i ruski zvaničnici osvrnuli su se na Kosovo i Metohiju.

"Ističući da je uspešna borba protiv članstva samoproglašenog Kosova u međunarodnim organizacijama nezamisliva bez podrške Rusije, Đurić je zvaničnika ruskog parlamenta upoznao sa tokom dijaloga Beograda i Prištine i činjenicom da Srbi u privremenim institucijama samouprave prvi put od 1999. godine imaju efektivnu moć i uticaj," dodaje se.

Sa druge strane, Tolstoj je, kako navode iz Kancelarije za KiM – "istakao da je Rusija uvek bila rame o koje Srbija može da se osloni, i da će zato i u budućnosti imati podršku Moskve u nastojanjima da zaštiti svoj suvereitet na Kosovu i Metohiji".

"Srpske kolege uvek mogu računati na prijateljsku podršku u svim pitanjima koja će doprineti razvoju bilateralne strateške saradnje, rekao je Sergej Železnik.

Centralni izvršni odbor stranke 'Jedinstvena Rusija' održao je konsultacije sa delegacijom vladajuće Srpske napredne stranke. Stranke su razgovarale o međupartijskoj saradnji u bilateralnim ekonomskim, socijalnim i humanitarnim projektima, razvoju regionalne saradnje. Na sastanku je najavljena puna podrška deklaraciji, čiji je cilj očuvanje srpskog nacionalnog identiteta, planirana da se ove jeseni usvoji  od strane parlamenata Srbije i Republike Srpske.

'Naša stranka je preuzela inicijativu da pripremi zajedničku deklaraciju sa strankama balkanskih zemalja u cilju očuvanja srpskog nacionalnog identiteta, kulture, jezika i ćirilice,' rekao je zamenik sekretara Generalnog saveta stranke Sergej Železnik.

Ruska strana je izrazila spremnost da aktivno učestvuje u izradi nacrta dokumenta, u saradnji sa kolegama iz Državne Dume, Komiteta parlamenta za spoljne poslove i grupe prijateljstva sa parlamentima zemalja Balkana.

'Srpska deklaracija odnosi se na najvažnija pitanja očuvanja jedinstvenog civilizacijskog koda srpskog naroda i ćirilice kao osnove ove – vekovima stare kulture. Podržavamo napore naših srpskih kolega da usvoje ovu deklaraciju. Sa naše strane, mi smo spremni da uradimo sve što je moguće da se obezbedi odgovarajuća partijska i politička podrška kako bi sadržaj ovog dokumenta postao poznat i svetskoj zajednici,' naveo je Železnik.

U isto vreme zamenik sekretara Glavnog odbora stranke istakao je aktivan i otvoren stav koji je zauzela Srpska napredna stranka u dijalogu sa drugim partijama i srpskim narodom. Ovaj parlamentarac je takođe naglasio značaj napora Srpske napredne stranke da podrži Srbe koji žive u različitim zemljama.

'Međupartijska saradnja i realizacija partijskih projekata trebalo bi da budu naš stalni rad. Mi ćemo nastaviti intenzivan dijalog i postaviti primer konstruktivne saradnje,' naglasio je on, podsećajući na deklaracije sa drugim balkanskim političkim strankama koje je 'Jedinstvena Rusija' potpisala u drugom delu XV Kongresa Partije.

Za uzvrat, zamenik predsednika Srpske napredne stranke Marko Đurić zahvalio se ruskim kolegama za saradnju i istakao veliko političko iskustvo 'Jedinstvene Rusije', i vrednost bratskih odnosa između stranaka i dva naroda.

'Rusija i Srbija imaju vekovnu istoriju prijateljstva i saradnje, naši narodi imaju zajedničke civilizacijske korene. Danas je Srbija u veoma teškoj geopolitičkoj poziciji. Za nas je veoma važno da uvek možemo računati na podršku i razumevanje ruskih partnera u rešavanju različitih pitanja, uključujući Kosovo i Metohiju,' rekao je on. Šef ogranka Srpske napredne stranke u parlamentu AP Vojvodine Milenko Jovanov podržao je stav Marka Đurića i istakao da će prijateljski odnosi sa ruskim kolegama ostati prioritet za dalji rad.

Sastanak se dotakao problema Kosova i Metohije. 'Verujemo da je jedino rešenje kosovskog problema – civilizovan mirovni proces, koji treba da se realizuje uz neophodno razmatranje interesa srpskog stanovništva u regionu. Mi podržavamo diplomatske, političke i humanitarne napore predsednika Srbije Aleksandra Vučića, lidera Srpske napredne stranke, da se proširi prostor civilizovanog dijaloga u odnosu na rešavanje problema Kosova i Metohije.'

Ovaj poslanik je naglasio značaj čvrstog položaja srpske strane u pitanjima za očuvanje suvereniteta zemlje.

'Mi u Rusiji vidimo ozbiljan pritisak, koji spoljne snage – SAD i NATO nastavljaju ka srpskom narodu i na Balkanu u celini, i zabrinuti smo zbog dramatičnih događaja koji se dešavaju u Crnoj Gori i Makedoniji. U isto vreme, mi nastavljamo da nudimo mirna, civilizacijska rešenja kako bi se rešili najstariji i najsloženiji problemi,' rekao je Železnik, izražavajući uverenje da je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i Srpskoj naprednoj stranci veoma važno da ispune poverenje srpskog naroda, poboljšaju kvalitet života ljudi, obezbede i očuvaju suverenitet Srbije.

Železnik je takođe čestitao srpskim kolegama na dobrom rezultatu u junu na vanrednim parlamentarnim izborima u tom regionu i poželeo uspeh na predstojećim lokalnim izborima 22. oktobra. Ovaj političar je rekao da srpske kolege uvek mogu da računaju na prijateljsku podršku u svim pitanjima koja će promovisati razvoj bilateralne strateške saradnje i jačanje pozicije dveju zemalja u međunarodnoj areni.

Predstavnici stranaka su razgovarali o širenju međupartijske saradnje na regionalnom nivou, naročito, razvoju odnosa između Srbije, regiona Vojvodine, Nižnjeg Novgoroda i Arhangelska.

'Saradnja na međuregionalnom nivou ozbiljno će proširiti mogućnosti za međupartijsku saradnju i pomoći će ostvarenju potencijala srpskog i ruskog regiona u korist naših građana,' rekao je zamenik sekretara Generalnog veća stranke."

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.