Kancelarija za KiM: Sramna policijska akcija na Crveni krst deo unutaralbanskog sukoba

Kancelarija za Kosovo i Metohiju osudila je privođenja sekretara i koordinatora Crvenog krsta Kosova i Metohije i  upada u njegove prostorije, upozorivši da "zloupotreba humanitarnih pitanja u političke svrhe nikome ne može doneti dobro".  "Naglašavamo da je u ovom trenutku važno spustiti tenzije na Kosovu i Metohiji, jer sinoćna akcija policije širom naše južne pokrajine ima najmanje veze sa Srbima i radom jedne humanitarne organizacije," navela je ova kancelarija u saopštenju za medije, nazvavši policijsku akciju "sramnom" i objasnivši da je ona "deo obračuna starih i novih političkih struktura u Prištini i unutaralbanskog sukoba", koji je "posledica tranzicije vlasti u privremenim institucijama samouprave".

"To je česta reakcija onih koji izgube i odlaze sa vlasti, ali to će albanski političari morati da reše među sobom. Za nas je najvažnije da se obezbedi mir, sigurnost i bezbednost naših građana na Kosovu i Metohiji i na tome ćemo snažno insistirati," objašnjavaju.

A od međunarodnih predstavnika zahtevaju:

"… Da spreče pokušaje zastrašivanja srpskog naroda i ugrožavanja egzistencije socijalno ugroženih građana."

Srpska lista: Oliver Ivanović plasirao dezinformacije

Prethodno je i Srpska lista, čiji se zvaničnici danas, zajedno sa direktorom Kancelarije za KiM, Markom Đurićem, kako su najavili – nalaze u poseti Jedinstvenoj Rusiji, osudila "maltretiranje predstavnika Crvenog krsta Kosova i Metohije, kao i sve pokušaje da se politički profitira na nesreći naših socijalno ugroženih sugrađana".

I oni su zatražili da se Crvenom Krstu "najhitnije omogući da nesmetano nastavi svoj rad, kako egzistencija korisnika pomoći ne bi bila ugrožena".

U saopštenju za medije, na koje se pozvala zvečanska TV Most, naveli su da je "na proces evidentiranja u organizaciji pokrajinskog Crvenog Krsta" policiji "pažnju skrenuo" lider građanske inicijative SDP Oliver Ivanović, te da je "članove i volontere Crvenog krsta nazvao 'sektom' i 'zlonamernom organizacijom' i pozvao građane da prijave ljude čiji je jedini posao upravo da pomažu socijalno ugroženim građanima, plasirajući pritom i dezinformaciju da je reč o nekakvom ilegalnom popisu, a ne redovnom procesu ažuriranja socijalne karte”. 

Pripadnici Kosovske policije izvršili su sinoć kontrolu prostorija Pokrajinskog Crvenog krsta Srbije u Severnoj Mitrovici. Prethodno su izvršili pretres privatnih kuća sekretara i koordinatora Crvenog krsta u Rapči, na Gori, u Vitini, Novom Brdu, Gračanici i Goraždevcu. Zaposleni nisu privođeni, već sekretari organizacija, potvrdio je sinoć našem portalu pokrajinski sekretar Crvenog krsta Srbije Dragiša Murganić, potvrdivši i da je razlog pretresa i privođenja popis stanovništva koji se ovih dana vrši radi "izrade socijalne karte". Pojedini mediji na srpskom jeziku južno od Ibra javili su da su pretres izvršile jedinice ROSU, dok je direkcija KP za Sever jutros našem portalu potvrdila da ovih jedinica na Severu nije bilo, a da su policajcima iz Prištine, jedinice sa Severa samo pružile asistenciju. Na ove jedinice sinoć, u neposrednoj blizini prostorija pokrajinskog Crvenog krsta, izvršen je i napad u kojem je više policajaca lakše povređeno.

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.