Janjić o unutrašnjem dijalogu: Jačanje vlasti Predsednika, Kosovo alibi. Loša repriza Miloševića

Učestvujemo u nečemu što ne postoji. To je takozvani unutrašnji dijalog o Kosovu, koji je Vučić predložio kao svoju ideju. Ne zna baš kada će i u kom formatu da ga vodi. Nema platformu, ali će je napraviti. To je odličan propagandno marketinški trik. Ako se nečim bavite, vi ste obavezni da učestvujete u javnosti. I to je prvi problem – u Srbiji nema javnosti. Ni ljudi, ni Skupština nisu obavešteni šta je to u Briselu potpisivano. Unutrašnji dijalog koji će dovesti do konsenzusa je nemoguć i nepotreban. To je zamena tema. Umesto da govorimo o prioritetima, mi ćemo se uplesti u političko-emotivnu temu. Ovo je mobilizacija. Potreban je dijalog i promena ponašanja Vlade i Predsednika. Bili ste mladi aktivisti Miloševića i Šešelja, ne radite istu stvar – poručuje analitičar Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose, komentarišući inicijativu Predsednika Srbije za unutrašnji dijalog o Kosovu i Metohiji. U Novom danu od četvrtka, televizije N1, kaže i da je Vlada Srbije, prvim Briselskim sporazumom, upravo prihvatila model dve Nemačke. Predlog ministra spoljnih poslova Ivice Dačića je neodgovoran. Kosovu odgovara da se govori o statusu, jer time odlučuje o evropskoj budućnosti Srbije. 

Prihvatili ste normalizaciju, a ne da razgovarate o statusu 

"Ako se ide u EU, ako je prihvaćeno pregovaračko poglavlje 35, ako je potpisano ono što je potpisao Dačić 2013. – oni su prihvatili model koji se zove normalizacija i dve Nemačke. Vi sada nemate prostora o čemu da pričate, da budete neodgovorni kao Dačić – da pričate o podelama, a potpisali ste normalizaciju – da ne razgovarate o statusu," kaže Janjić. 

Zamena teza, konsenzus nemoguć: Stanite momci, ne palite vatru

O čemu može da se razgovara?

"O tome kako će Dačić, Vučić, Ana Brnabić da izvrše svoje obaveze. Oni za to treba da prave konsultacije, obaveštavaju javnost, idu u Skupštinu. Mogu u te konsultacije da uključe koga hoće, ali unutrašnji dijalog, koji će dovesti do konsenzusa je nemoguć, nepotreban i ne vidim temu, osim zamene platforme – umesto da govorimo o socijalno-ekonomskim pitanjima, koji su prioriteti, o tome šta vlada radi, ili ne radi, mi ćemo se uplesti u jednu političko-emotivnu temu. Dobićemo vrlo ozbiljne tenzije i tu je moj protest. Jednostavno, iz iskustva koje imam, želim da im kažem – stanite momci, ne palite vatru," dodaje Janjić.

Bezbednosni marketing i menadžment, rade mobilizaciju 

Na pitanje da li Predsednik Srbije pokretanjem unutrašnjeg dijaloga traži podelu odgovornosti, on kaže da javna debata jeste potrebna, ali i da "iza ovoga postoji bezbednosni marketing i menadžment".

Loša repriza Miloševića, ne postoji ništa što od njih traži da pitaju narod da li da potpišu

"Moje iskustvo kaže, ovde se radi o jednoj lošoj reprizi Miloševića. Kada je imao problem da odglavi odnose i podelu moći unutar Jugoslavije, uhvatio se Kosova. I to je jedna divna tema za mobilizaciju, ili kako pevaju u kafani – tebi se vraćam Kosovo kad god sam u krizi. O tome je reč. Dakle, Kosovo ovde nije samo po sebi predmet, jer nema ništa. Mi smo upoznati, ne postoji ništa na stolu što od njih traže da pitaju narod da li da potpišemo. Nema, apsolutno."

Kao dva moguća razloga, s toga, za pokretanje dijaloga vidi to da će zvanični Beograd "jednog dana potpisati pravno obavezujući sporazum", ili "činjenicu da polako gube međunarodnu borbu oko pritiskanja Kosova da bude članica međunarodnih organizacija". 

"Vi u stvari radite mobilizaciju, koju je radio Milošević. Na toj mobilizaciji, mislim da će se pojaviti promena Ustava," dodaje.

S kim vodite dijalog? 

Ističe i da promena Ustava nije polazna tačka dijaloga:

"To ima veze sa jednom vrstom politike. Kosova nema – konstituiše se, opozicije nema kao druge strane, nema javnosti, jer je niste informisali. S kim vi to vodite dijalog?"

Jačanje vlasti Predsednika, Kosovo alibi

"Ne, nije preambula u pitanju. Mislim da se radi o jačanju vlasti Predsednika, a Kosovo je samo alibi," dodaje. 

Ustav – mrtvo slovo

Na pitanje novinarke da u slučaju da je preambula Ustava o Kosovu i Metohiji polazna osnova, te o čemu se onda razgovara, Janjić odgovara:

"O tome su trebali da misle 2013. i tada je to pisalo. To je mrtvo slovo, mrtav Ustav. Kada je nešto mrtvo, ono naravno može da proizvede posledice, ali mi smo van pravnog sistema generalno. Ovde se pregovara sa EU, a ne postoji evropska klauzula, radi se privatizacija, a nema jasnih normi u Ustavu, ovde se radi puštanje stranaca da kupuju zemljište, a nema osnova u Ustavu."

KoSSev: Predsednik Srbije je u javnosti predstavio temu unutrašnji dijalog u vezi sa Kosovom i Metohijom. U dnevnom listu Blic 24. jula objavio je tekst "Zašto nam je potreban unutrašnji dijalog o Kosovu?", a za televiziju PINK  dao je istog dana intervju. Od tada, brojni su komentari i reakcije u vezi sa ovom političkom inicijativom. O tome više čitajte na našoj tematskoj stranici O inicijativi Predsednika Srbije za unutrašnji dijalog o KiM-u.

O Dačićevom predlogu: Potpisao Briselski sporazum, a predlaže podelu – direktna etno-nacionalistička mobilizacija

Kritikuje istovremeno i predlog ministra spoljnih poslova Srbije, Ivice Dačića, o, kako kaže, podeli Kosova, koji je izneo u svom autorskom tekstu. 

"Podela je statusno pitanje, a pri tome cela politike Srbije su nestatusni razgovori, odjedanput kaže ja neću da se igram," navodi Janjić, dodajući: 

"Izaći sada iz Briselskog dijaloga – znači izaći iz pregovora EU – vrati pare. To će trajati duže nego Bregzit".

Bili ste mladi aktivist Miloševića i Šešelja, ne radite istu stvar 

Na pitanje šta očekuje od dijaloga i šta će biti predlog Predsednika Srbije, Janjić odgovara da "ne očekuje ništa", jer "ne zna sa čime će izaći".

"Radimo mu posao i neka nam bude zahvalan," dodaje.

Ističe i da se radi o "direktnoj etno-nacionalistička mobilizaciji":

"Ljudi su se naoštrili, zato kažem, gledali smo ovaj film i vi ste ga gledali – vi ste bili mladi aktivisti Miloševića i Šešelja, ne radite ponovo istu stvar, jer postoji druga strana. Politički Kosovo nije organizovano, ali društvo Kosova – postoje ekstremisti, na ovo ulaze samo ekstremisti u igru. Dakle, Ivica Dačić, dok je potpredsednik vlade, mora da pazi šta govori, kada želi da govori slobodno kao umetnik, neka napusti vladu i neka uđe u debatu s kim želi".

O evropskom putu Srbije odlučuje Kosovo – strateška greška Dačićeve ideje 

Janjić na kraju daje i predlog zvaničnom Beogradu: 

"Prihvatite model dve Nemačke, što znači potpišite pravno obavezujući sporazum kada dođe vreme, a neće za pet do deset godina. Ispregovarajte ga što bolje. Tada možete reći – možemo da razgovaramo o statusu kada smo članice EU, a ne da razgovarate u procesu."

Ističe da Kosovu "sada odgovara da se priča o statusu", jer se time "uvlači da odlučuje o evropskoj budućnosti Srbije, a ne dijalog Srbija-Brisel".

"U tome je strateška greška ove Dačićeve ideje," dodaje. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.