Janjić: Beograd nije spreman za ozbiljan dijalog, nemamo stručni tim

FOTO: Dušan Janjić/KoSSev
FOTO: Dušan Janjić/KoSSev

„U Prištini postoje institucije, pregovarački tim, stručni savet, jasno je da se vlada bavi pregovorima sa Beogradom. Znaju se pravila. Kod nas ja ne znam ko se bavi time, trebalo bi Petar Petković, ima i kancelarija za primenu sporazuma“, ovako odgovara na pitanje ko se zaista bavi suštinom dijaloga Beograda i Prištine politički analitičar, Dušan Janjić.

Janjić dodaje da je Aleksandar Vučić verovatno glavni i jedini pregovarač i pita se šta je pozicija Vlade Srbije.

„Mi nismo spremni za ozbiljan dijalog, nemamo stručni tim, obično pregovarač ne sme da bude političar, pretpostavljam da će to postati Ivica Dačić. Ovde je problem strah da se bilo šta uradi, na koga će da se prebaci odgovornost. Sve Vlade od Koštunice na ovamo žive u sopstvenoj ideološkoj zabludi i narod varaju da je Kosovo deo Srbije. Da, na mapi i formalno pravno, ali u realnosti Kosovo je teritorija pod kontroim kosovskih vlasti“, kaže Janjić.

Rok za preregistraciju vozila koji je odredila Vlada u Prištini istekao je u ponedeljak. Uprkos međunarodnim pritiscima, Vlada Aljbina Kurtija saopštila je da odlaganja roka neće biti, odnosno da će od utorka do 21. novembra građani sa srpskim tablicama biti opominjani, a da posle tog datuma sledi i kažnjavanje.

Na pitanje kakvu realnost Srbi sa Kosova mogu da očekuju danas, Janjić kaže da to ne znaju ni oni.

„Slušao sam jednog čoveka, kaže – ne znam da l’ da ujutru upalim auto. Kad dovete narod do rezignacije, ne računajte na podršku. Srbi imaju pravo na građanski otpor, ali otpor ne vode političari. Civilno društvo severa je rastureno, oni su svi u Beogradu. Koji otpor onda, paradžravni? Kad su se pojavili ljudi naoružani na barikadama, protumačeni su kao paravojska. Stanje ne valja, a političari se kod nas bave ne znam tačno čime, raspodelom plena i deljenjem funkija. Naši političari nisu u stanju da hodaju i žvaću žvaku, takav način rada je defanzivan, uvek kasnite i onda je najlakše potegnuti za dizanjem straha, a ako ne uspete kriv je narod“, rekao je Janjić.

Smatra da je Kurti napravio „pola koraka“ kada je u pitanju preregistracija, jer nije uvažio sugestiju da odlaganje bude 12 meseci.

„Njemu je svojstvena igra na kratke rokove, koliko vidim svi je podržavaju. 31. jula je trebalo da bude prvi datum, sad je oktobar, pogledajte koliko je pomereno. Rešavanje problema tablica se pomera od 2017. sad se čeka potez Beograda“, dodao je.

Dodaje da je Kvinti jasno da se Kurti i Vučić neće dogovoriti oko održivog rešenja – šta je to što piše na tablicama.

„Beograd je rekao KM nema dalje, polukorak bi mogao da bude KS, tu je sad igra bez granica, mislim da je kalkulacija Kvinte bila da se to reši u narednom sporazumu koji očekuju. Strahovi među ljudima su veliki, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petković najavljuje rat do smrti, videli smo da građanima nije do toga, moraće retorika da popusti i da Beograd saopšti da KM nije crvena linija već da je to KS“, navodi Janjić.

N1Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.