Jahjagu primila kraljica Elizabeta II: Dočekana uz državne počasti

Kosovska predsednica Atifete Jahjaga se danas sastala sa kraljicom Velike Britanije, Elizabetom drugom u Bakingamskoj palati u Londonu, a dočekana je uz najviše počasti i intoniranjem himne Kosova, saopšteno je iz kabineta kosovske predsednice. Ovaj susret je Jahjaga ocenila kao istorijski i "od izuzetne važnosti za Kosovo". Ona je poručila i da "Kosovo ceni podršku i veru Ujedinjenog Kraljevstva i njenih građana za postizanje mira, za život u slobodi i za izgradnju demokratske zemlje", te da su Kosovo i Velika Britanija "angažovane na sprečavanju seksualnog nasilja tokom rata", ali i da je Velika Britanija "pomogla Kosovu u promovisanju i gajenju međuverske tolerancije." Jahjaga boravi u višednevnoj poseti Velikoj Britamiji.

"Predsednica Jahjaga je u razgovoru sa kraljicom Elizabetom II razgovarala o dostignućima Kosova u izgradnji demokratske države, zasnovane na redu i zakonu, koja garantuje jednaka prava za sve građane, bez razlike, kao i države koja doprinosi sigurnosti i miru, ne samo u regionu Balkana," navodi se u saopštenju iz Jahjaginog kabineta.

Jahjaga je naglasila i da je Britanija bila "dodatna snaga ideala i vrednosti koja je dala šansu novim generacijama na Kosovu da rade za drugačiju budućnost," kao i da je "hiljade britanskih vojnika pružalo sigurnost Kosovu, omogućujući izgradnju institucija i zajedničkog života."

"Ona je rekla da su obe zemlje angažovane na sprečavanju seksualnog nasilja tokom rata, na pružanju zdravstvene i socijalne pomoći žrtvama nasilja i napora da se integrišu u društvo," navodi se u saopštenju i dodaje:

"Predsednica Jahjaga je rekla da Kosovo nastavlja da čuva i gaji toleranciju i međuversku harmoniju, bez obzira na njegovu tešku prošlost. Ona je rekla da je Velika Britanija pomogla Kosovu u promovisanju i gajenju međuverske tolerancije."

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.