Hiseni lobira za liberalizaciju viznog režima za Kosovo, počelo potpisivanje peticije

Dok Evropski eksperti vrše uvid u ispunjavanje obaveza Kosova za režim vizne liberalizacije, kosovski ministar unutrašnjih poslova Skender Hiseni je u dvodnevnoj poseti Briselu, na jučerašnjem sastanku sa ministrom unutrašnjih poslova Belgije, Janom Jambom, lobirao za viznu liberalizaciju Kosova. Saopštenje iz Hisenijevog ministarstva o sastanku sa Jambom su preneli i kosovski mediji pod naslovom "Hiseni u Belgiji traži viznu liberalizaciju." Ovaj kosovski ministar je, međutim, i jedan od najčešćih lobista za učlanjenje Kosova u Interpol i Europol. 

Vizna liberalizacija "akt koji će Kosovo izvući iz izolacije"

Početkom jula je održan i sastanak Hisenija sa ambasadorima zemalja Evropske unije na Kosovu, na kojem je on, takođe, istakao važnost vizne liberalizacije.

"I ovom prilikom ministar Hiseni je naglasio da je vizna libearlizacija akt koji će Kosovo izvući iz izolacije.

'Očekujemo da misija za procenu dođe na Kosovo u julu i da će dati pozitivne ocene za ispunjavanje kriterijuma za liberalizaciju'," rekao je Hiseni, saopšteno je tada iz kosovskog ministarstva unutrašnjih poslova. 


Pročitajte još: 

Kosovo u maju podnosi zahtev za članstvo u Interpol-u

Hiseni nastavlja da lobira za članstvo Kosova u INTERPOL-u: Francuska na redu

Kosovski ministar unutrašnjih poslova lobira za članstvo Kosova u INTERPOL-u

"Što se tiče pitanja liberalizacije viznog režima, što će rezultirali u misiji procene Evropske komisije koja ovih dana boravi na Kosovu, ministar Hiseni je naglasio neophodnost da se građani Kosova slobodno kreću u zemljama Evropske unije, jer je Kosovo jedini region koji je ostao izolovan. Štaviše, 'dok građani udaljenih zemalja, kao što je Istočni Timor, putuju bez viza u zemlje Šengena, nije logično da narod Kosova ne bi trebalo da se kreće'," rekao je ministar Hiseni, navodi se u saopštenju iz ovog ministarstva.

Kako se takođe navodi u saopštenju, Hiseni i Jambo su razgovarali i o važnosti "članstva Kosova u Interpolu".

Hiseni je, međutim, jedan od najčešćih lobista za učlanjenje Kosova u Interpol. On je u više sastanaka sa predstavnicima ministarstava unutrašnjih poslova različitiha zemalja – Italije, Francuske, te Komisijom šefova švajcarske policije, tražio pomoć kako bi se Kosovo učlanilo u Interpol, ali i u Europol.

Tokom gotovo svih sastanaka Hiseni je isticao važnost ova dva "mehanizma međunarodne policijske saradnje" za Kosovo, a upravo su u prethodnom izveštaju o napredovanju Kosova u ispunjavanju uslova za viznu liberalizaciju neke od preporuka bile i to da Kosovo treba da nastavi saradnju sa Interpolom i Europolom.

Počelo potpisivanje peticije "Vreme je da se zaustavi izolacija Kosova"

U iščekivanju rezultata monitorisanja koje još uvek traje, na Kosovu je počelo potpisivanje peticije kojom se traži od zvaničnika Evropske unije i kosovske vlade da što pre stvore uslove za liberalizaciju viznog režima za građane Kosova, a u tekstu peticije se navodi i da EU treba da tretira kosovske građane kao i ostale iz regiona, prenelo je više medija. Peticiju je organizovala grupa nevladinih organizacija i deo je kampanje "Vreme je da se zaustavi izolacija Kosova". Potpisivanje peticije trajaće dve nedelje u većim gradovima na Kosovu. 

Ipak, eksperti evropskih integracija procenjuju da nedavne masovne migracije kosovskih Albanaca ugrožavaju Kosovo kada je u pitanju bezvizni režim.

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.