Jahjaga odlučila: Ne ide u Beograd

Kosovska predsednica Atifete Jahjaga odlučila je da ne prihvati poziv da učestvuje na sastanku Trilateralne komisije u Beogradu, koji će se održati od 31. oktobra do 2. novembra, preneli su kosovski mediji.  
 
"Predsednica Republike Kosovo, nakon poziva Evropske grupe Trilateralne komsije da učestvuje na konferenciji u Beogradu 1. novembra i detaljne analize, donela je odluku da ne prisustvuje konferenciji, a zbog situacije nastale u zemlji – nemogućnosti uspostavljanja novih institucija," saopšteno je iz kabineta kosovske predsednice. 

Pročitajte još:

Triše, Kovačić, Vučić: "Poštovana Atifete Jahjaga, Predsednice Republike Kosovo"

 
U saopštenju se navodi da je Jahjaga donela ovakvu odluku i zbog "održivosti zemlje i potrebe da pomogne u procesu uspostavljanja novih institucija." Ona se istovremeno zahvalila organizatorima konferencije.
 
Prethodno je poziv kosovskoj predsednici stigao sa potpisima predsednika srpske grupe Trilateralne komisije, Jovana Kovačića, i predsednika Trilaterale, Žan Klod Trišeta, a koji su je pozvali zajedno sa počasnim predsednikom komisije za organizovanje 38. sastanka Trilateralne komisije – srpskim premijerom Aleksandrom Vučićem. Oni su se u pisanoj pozivnici Jahjagi obratili sa "poštovana Atifete Jahjaga, predsednice Republike Kosovo".
 
Ovo je već drugi put u poslednjih nekoliko dana da je Jahjaga, koja je inače bila veoma aktivna u predstavljanju Kosova u bilateralnim susretima i na međunarodnim skupovima, odlučila da ne učestvuje na nekom od međunarodnih skupova, a zbog "situacije u državi". Prethodno je odlučila da ne učestvuje na komemorativnom skupu u čast 100. godišnjice početka Prvog svetskog rata u Belgiji, za koji je najavljeno da će tokom trajanja skupa biti istaknuti simboli Republike Kosovo, zbog čega je i predsednik Srbije, Tomislav Nikolić, takođe odbio da učestvuje.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.