Jahjaga: Kosovske bezbednosne snage 2016. biće transformisane u Vojsku Kosova

Kosovska predsednica Atifete Jahjaga zatražila je da politički predstavnici Kosova kroz dijalog pronađu put za izlazak iz političke krize. Ona vanredne izbore ne vidi kao rešenje. U novogodišnjem intervjuu za Zeri, Jahjaga je izjavila da je razočarana time što politički lideri do sada nisu bili voljni da razviju "konstruktivan unutrašnji dijalog" i izrazila uverenje da će Kosovske bezbednosne snage 2016. biti transformisane u Vojsku Kosova.​
 
Jahjaga je istakla da uprkos polarizaciji na kosovskoj političkoj sceni, odlazeća 2015. godina za Kosovo je bila uspešna, pre svega zbog potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, uprkos "nepriznavanju kosovske državnosti od strane pet članica EU".

Ona je naglasila da "kosovski put ne sme da bude ugrožen zbog hirova nekoliko pojedinaca".

Istovremeno, Jahjaga je u ovom intervjuu izrazila uverenje da će Kosovske bezbednosne snage 2016. biti transformisane u Vojsku Kosova.

Kosovo je nastavilo da bude faktor stabilnosti i mira u regionu, da jača savezništvo sa susednim zemljama i da se angažuje u dojalogu sa Srbojom uz psoredstvo EU, istakla je dalje.

"Mnogo puta sam rekla da naš međunarodni subjektivitet, legitimitet i stabilnost proizilazi iz unutrašnjeg i moja procena je da smo ove godine svi to razumeli. Međutim, mi smo nova parlamentarna demokratija i nadam se da će ova gruba rasprava koja se ove godine dogodila na Kosovu poslužiti da pronađemo snage i hrabrostiu i da ne gubimo vreme," navela je Jahjaga za Zeri.

Jahjaga je takođe rekla da je u poslednjih godinu dana imala mnogo posla, da on još uvek predstoji, ne preciziravši da li će se kandidovati za drugi predsednički mandat.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.