GODINA ZA NAMA: Lični uspesi, politička previranja u Prištini, napadi na Srbe, migranti i svetska trka u naoružanju (VOX POP)

Uspesi na fakultetu i u poslu. Politička previranja u Prištini, briselski sporazumi i napadi na srpsku zajednicu, dešavanja su koja su građanima severne Kosovske Mitrovice obeležila 2015. godinu. Poslednjeg dana u ovoj godini, ekipa KoSSeva izašla je na ulice Severne Mitrovice kako bi pitala naše mlade sugrađane danas šta je to što im je na privatnom planu obeležilo godinu na izmaku, a šta su, po njima, najupečatljiviji politički događaji u 2015. godini.

Mlađa sugrađanka ističe da su napadi na srpsku zajednicu na KiM-u i pokušaj smene vladajuće koalicije obeležili 2015. godinu.

"Politička previranja u Prištini, pokušaj smene vladajuće koalicije, generalno napadi na srpsku zajednicu, napadi u smislu korišćenja srpske zajednice kao izgovora za svaki problem na Kosovu i fizički napadi…," kao najupečatljivije događaje u 2015. ističe ova naša sugrađanka.

Ona nije optimista da će u 2016. situacija biti drugačija. Očekuje iste događaje:

"Politična previranja će da postoje, ali politički smer, to jest, ono što treba da se uradi, neće da se promeni. Možda se promene ljudi koji to treba da primene, ali ne smatram da će se menjati ništa bitno na tom političkom putu na kojem je Kosovo trenutno." 

Na pitanje šta joj je privatno obeležilo godinu na izmaku, naša sugrađanka odgovara:

"Meni lično je 2015. bila uspešnija na poslovnom planu i zbog toga sam jako zadovoljna. Dosta sam napredovala i to mi mnogo znači za budućnost."

Po rečima naše druge sugrađanke, Briselski sporazumi i dešavanja u Prištini – dva su ključna događaja u ovoj godini.

"Što se tiče političke scene, izdvojila bih ta četiri potpisana sporazuma u avgustu i ova dešavanja u Prištini u Skupštini Kosova, kaže ona.

Kao privatne uspehe, izdvaja to što se u 2015. zaposlila, kao i uspehe na fakultetu.

Jedan od naših sagovornika, međutim, kao najznačajnije događaje, ističe migrantsku krizu i, kako kaže, 'trku' u naoružanju u svetu.

"A, politička dešavanja ne pratim toliko, ali kriza emigranata i trka u naoružanju između Kine, Rusija i Amerike…," kaže on.

Kao najznačajnije događaje na privatnom planu ističe rođenje bratanice, zaposlenje u kafiću i upis druge godine na fakultetu.

Još jedan naš sagovornik kaže da je 2015. bila "jako dinamična".

"2015. je bila jako dinamična godina – verujem za celu srpsku zajednicu na Kosovu, tako i za mene. Na ličnom planu, obeležilo mi je dosta privatnih uspeha," rekao je ovaj naš sugrađanin.

Bilo je onih koji, kako kažu, ne prate politička dešavanja, te kratko odgovaraju:

"Ne pratim politiku. Privatno, to što sam se zaposlio."

"Iskreno, ne pratim politiku, tako da što se tiče, tu ne mogu ništa više da vam kažem, jer, niti me zanima politika, niti je volim," kaže, takođe, još jedna naša mlada sugrađanka.  

"Kao i svaka prethodna i 2015. je bila obeležena i pozitivnim i negativnim događajima. Ali, ja ću se samo osvrnuti na ove pozitivne, inače, svaka godina počinje u veselju, jer je započinjem svojim rođendanom. Uvek zamislim želje i iscrtam planove za njihovo ostvarenje," kaže ova mlada Mitrovčanka. Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.