Jahjaga: Evropski put Srbije da se uslovljava ispunjavanjem međunarodnih obaveza

Evropski put Srbije mora da se uslovljava ispunjavanjem međunarodnih obaveza, poručila je kosovska predsednica, Atifete Jahjaga, nemačkom ministru spoljnih poslova, Frenk Volteru Štajnmajeru, na sastanku u Prištini, istakavši "značaj podrške nemačke Vlade za demokratske procese u zemlji i posebno za evropski put Kosova i celog Zapadnog Balkana".

"Predsednica Jahjaga je naglasila da su Kosovo i Srbija, u okviru procesa dijaloga za normalizaciju odnosa, postigle određen broj sporazuma koji zahtevaju potpunu primenu i rekla da se evropski put Srbije mora uslovljavati ispunjavanjem međunarodnih obaveza," navodi se u saopštenju iz kabineta kosovske predsednice u kojem se dodaje: 

"Predsednica Jahjaga je ocenjivanjem odnosa sa Republikom Nemačkom istakla značaj podrške nemačke vlade za demokratske procese u zemlji i posebno za evropski put Kosova i celog zapadnog Balkana. Ona je rekla da Kosovo i region jedinu alternativu koju imaju jeste integracija u EU, dakle, održivost, saradnja i dobrosusedski odnosi utvrdiće integrativnu dinamiku."

Pročitajte još: 

Podrška Berlina za što skorije otvaranje poglavlja

Jahjaga je dodala i da "institucije zemlje već rade na ekonomskoj obnovi i jačanju vladavine zakona i reda" i da su "učinili permanentne napore radi sprečavanja ilegalne migracije" Albanaca sa KiM-a, posebno ka Nemačkoj. 

"Ona je rekla da su institucije zemlje angažovane u ispunjavanju međunarodnih obaveza i stvaranju Specijalnog suda", upoznavši Štajnmajera sa svim dosadašnjim koracima u tom procesu, dodaje se u saopštenju. 

Sa druge strane, Štajnmajer je poručio da Nemačka s pažnjom prati sve procese na zapadnom Balkanu, kao i angažovanje celog regiona u ispunjavanju kriterijuma i standarda za evropske integracije. 

"Ministar Štajnmajer je ocenio značajnim dijalog Kosova i Srbije, kao i sprovođenje postignutih sporazuma u okviru dijaloga, što vodi ka normalizaciji međusobnih odnosa. Ministar Štajnmajer je, takođe, naglasio značaj ispunjavanja međunarodne obaveze Kosova stvaranjem Specijalnog suda, za koji je potreban jedan opšti konsenzus," dodaje se u saopštenju. 

Štajnmajer je pre današnje posete Prištini, posetio i Srbiju, gde se sastao sa predsednikom Srbije, Tomislavom Nikolićem, premijerom, Aleksandrom Vučićem, kao i ministrom spoljnih poslova, Ivicom Dačićem. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.