Jablanović: Stojanović, Marić i Jevtić razgovarali o Vojsci Kosova. Jevtić demantuje: Jablanović sklon prevarama

Jedino je Srpska lista ta koja je spremna da glasa za Vojsku Kosova. Deo tih razgovora bili su Dalibor Jevtić, Branimir Stojanović i Ljubomir Marić i o tome postoji i zapisnik. Ko je Tačijev Srbin može se utvrditi uvidom u evidenciju Skupštine Kosova o tome ko je glasao za izbor Hašima Tačija za predsednika Kosova. Oni koji su glasali za Tačija nalaze se u aktuelnoj Srpskoj listi i to su uradili po nalogu Kancelarije za KiM i Marka Đurića. Srpska nema realnih izgleda da pobedi na izborima, neće im pomoći ni podrška iz Beograda da osvoje više od pet poslaničkih mandata u skupštini Kosova i zbog toga je nervozna. Pretnje koje Srpska upućuje preko institucija Republike Srbije na Kosovu postaju sve više kontraproduktivne po njih. To će građani znati da cene i znaće da ne treba dati podršku ljudima koji prete – ključne su poruke nekadašnjeg predsednika liste Srpska, ministra u za zajednice i povratak u Vladi Kosova, potom i državnog sekretara u ministarstvu rada Vlade Srbije, a sada lidera jedne od stranaka sa Severa koja će učestvovati na predstojećim kosovskim parlamentarnim izborima – Partije kosovskih Srba – Aleksandra Jablanovića. Sa njim smo razgovarali nakon jučerašnjeg saopštenja Srpske u reakciji na izjavu ministra Kosovskih bezbednosnih snaga, Hakija Demolija – da je Srpska bila spremna da glasa za formiranje Vojske, uz četiri uslova. Uputili su snažne kritike na Jablanovićev račun, kao i na druge liste kosovsko-metohijskih Srba. Do objavljivanja ove vesti nismo uspeli da dobijemo komentar Kancelarije za KiM koji smo od službe za medije ove kancelarije pisanim putem zatražili tokom jučerašnjeg dana. Ni od Branimira Stojanovića, kojeg uz Ljubomira Marića, nekada kosovskog ministra, a sada pomoćnika direktora Kancelarije za KiM, i Dalibora Jevtića, Jablanović direktno povezuje da su upravo oni pregovarali o formiranju Vojske Kosova, nismo uspeli da dobijemo uprkos pisanoj poruci juče i pozivima jutros. Dalibor Jevtić, sa druge strane, demantuje navode, naglašavajući da je Jablanović, "kao što je poznato, sklon prevarama", da njegovi navodi "ne zaslužuju komentar" i da ne bi "zalazio u blato", ali "poštuje javnost koja ima prava na odgovor" i poziva ga da dostavi dokument Skupštine Kosova na koji se poziva. 

Dalibor Jevtić: Kada sednete sa čovekom koji se zove Aleksandar Jablanović, prva njegova misao je kako da vas prevari

"Naravno da ću dati komentar ali to je pre svega zato što je javnost dužna da zna ono što mi znamo a to je ko je Aleksandar Jablanović, a to je da se pre svega radi o čoveku koji je sklon manipulacijama, malverzacijama, svemu onome što dovodi u poziciju pogrešnog informisanja javnosti. Prvo, pozivam ga da vam dostavi i taj zapisnik o kojem govori – i jedan i drugi. Tako nešto naravno ne postoji. Da je tako nešto postojalo i da je nešto tako, kao što on tvrdi, to bi se već videlo i kroz sam proces onog što je bila inicijativa za formiranje vojske, a to se nije desilo. Svi u Srpskoj listi su od prvog do poslednjeg trenutka, vezano za taj proces – uvek iznosili taj stav u javnosti, tako da mislim da su to sada, ne samo izmišljotine, već one služe nečemu što on misli da će njemu pomoći lično da na narednim izborima osvoji koji glas više. Međutim, ono što narod zna je istina; istina koju će i on osetiti kroz ono što se naziva izborni proces; istina koju će i on osetiti u činjenici da nema podršku unutar srpskog naroda i njemu će biti poslata vrlo jasna i snažna poruka o tome šta narod misli o njemu i oni koje je on hteo da prevari pred same izbore. Radi se o Aktivnoj građanskoj inicijativi koja se povukla i nije htela da bude partner. Je vi kada sednete sa čovekom koji se zove Aleksandar Jablanović, prva njegova misao je kako da vas prevari. Sa takvim ljudima nema dogovora i to što će se on sada baviti raznim izmišljotinama, pričati razne neistine, nek služi njemu na čast ali svakako da to neće proći. Sa naše strane biće ćutanje u smislu da će to biti ignorisanje onoga što je budalaština. Dakle kada tvrdi nešto, neka dostavi. "

"Glasanje za izbor predsednika je tajno. Ne postoji ništa sto se naziva 'zapisnik ko je kako glasao'. Jablanović to zna ili možda ne zna, pa ili manipuliše, ili još jednom pokazuje svoje političko neznanje. Trudim se da ne ulazim u to njihovo blato." 

U najnovijem saopštenju Srpske liste pominje se "štetočinski rad klana Jablanovići-Slobodan Petrović na razbijanju srpskog jedinstva na KiM". Ostale liste kosovsko-metohijskih Srba se nazivaju "trojanskim konjem albanskih kandidata" i "liste srpskih političkih otpadnika", ali i da će Priština kandidatima "u starim i u novoformiranoj Partiji Tačijevih Srba i drugim političkim samotnjacima koji ih podržavaju, nastojati da izmisli glasove". Kako to komentarišete?

Danas su pale sve maske oko toga ko je pregovarao o Vojsci Kosova. Ministar je izjavio da je pregovore vodila Srpska lista. Jedino je Srpska lista ta koja je spremna da glasa za Vojsku Kosova. Sa druge strane, duboko u sebi verujem da na Kosovu ne postoje albanski Srbi i da je loše praviti takvu podelu među Srbima, da bi se favorizovala jedna politička partija, kakva je Srpska lista, koja i nema realne izgleda za pobedu na ovim izborima i zbog toga je nervozna i daje takva saopštenja. Ko je Tačijev Srbin može se utvrditi uvidom u evidenciju Skupštine Kosova o tome ko je glasao za izbor Hašima Tačija za predsednika Kosova. A oni koji su glasali za Hašima Tačija da bude izabran za predsednika Kosova nalaze se u aktuelnoj Srpskoj listi i to su uradili po nalogu Kancelarije za KiM i Marka Đurića.

Podsetiću Vas da ste i Vi bili deo Srpske u prethodnom sazivu Vlade i Parlamenta Kosova.

Jeste. I zato što sam bio protiv Vojske Kosova, zato sam i smenjen sa tog mesta.

Dakle, Vi tvrdite da niste bili deo tih razgovora o Vojsci Kosova?

Ne. Deo tih razgovora su bili Dalibor Jevtić, Branimir Stojanović i Ljubomir Marić.

Na osnovu čega tvrdite to?

Postoji zapisnik sa sastanka koji su vodili sa ministrom Kosovskih bezbednosnih snaga, 14. jula 2015. godine.

Posedujete taj dokument?

Ja to posedujem, ali možete i Vi kao novinar da pozovete ministarstvo KBS-a. Oni će Vam to dati, to je javni dokument, nije nikakva tajna.

Rekli ste i da je glasano za Hašima Tačija po "nalogu Kancelarije i Marka Đurića". Na osnovu čega tvrdite tako nešto?

Na osnovu toga što sam učestvovao u nekim od tih razgovora i gde sam tražio da se Srpska lista u to ne uvlači i da ne daje niti kvorum, niti glas za tako nešto.

A oni su, tvrdite, ipak, zahtevali tako nešto?

Da, zbog višeg nacionalnog interesa. Ne znam, međutim, kakav je viši nacionalni cilj da Hašim Tači bude predsednik Kosova.

Građani mnogo manje zainteresovani za izbore

"Građani su mnogo manje zainteresovani za ove izbore nego što su bili 2014. i to mislim na građane koji žive u centralnoj Srbiji, a sa Kosova su. Tada je od raseljenih glasalo 11.400, sad je to interesovanje manje, ono je 3.800 – i na sajtu CIK-a je objavljen taj broj. Ljudi su tada bili zainteresovani, jer je Srpska lista svoju politiku gradila na aktivnom radu na povratku Srba. Povratak se nije desio i zato je interesovanje Srba sa Kosova koji žive u centralnoj Srbiji za glasanje na ovim izborima znatno opalo."

Kancelarija za KiM dve godine obmanjuje javnost o Sunčanoj dolini

"Povratak nije pomogla ni Kancelarija za Kosovo i Metohiju koja već dve godine obmanjuje javnost o projektu Sunčana dolina koji neće još uvek da zaživi u obimu u kojem je najavljeno. To su samo jednostavno obmane koje su ljudima davane i to je toliko demoralisalo Srbe sa KiM-a koji žive u centralnoj Srbiji da to pokazuje sada kakav će njihov odziv da bude na izborima."


Povezan članak:

Demoli: Srpska htela da glasa za vojsku, imala 4 uslova; Srpska: Pružili smo lavovski otpor

Kazali ste da Srpska nema realnih izgleda da pobedi na izborima. Zbog čega? To je jedina lista koja je dobila podršku Premijera Srbije i  Vlade Srbije i za koju je od Srba zatraženo da glasaju.

Sva ta podrška neće im pomoći da osvoje više od pet poslaničkih mandata u Skupštini Kosova i to tvrdim na osnovu informacija koje dobijam sa terena od ljudi.

Kakve su to informacije?

To su informacije koje se tiču direktno raspoloženja građana u vezi sa tim za koga će na sledećim izborima, 11. juna, da glasaju i da pretnje koje Srpska lista upućuje preko institucija Republike Srbije na Kosovu postaju sve kontraproduktivnije po njih.

Ponavljate tvrdnju o pretnjama. Od koga ste dobili te informacije?

Konkretno mogu da kažem da su pretnje upućene svim onim kandidatima za poslanike koji su se povukli sa liste Aktivne građanske inicijative. Ljudima se preti otkazima, neke od tih pretnji su dokumentovane, neke su sami kandidati prijavili i misiji OEBS-a, koliko je meni poznato. Tako da nije nikakva tajna da se ljudima preti. Sledeći korak je da se sazna da li iza tih pretnji stvarno stoji država, kako oni koji prete to iznose i pozivaju se na to.

Međutim, mediji su preneli izjave kandidata upravo Aktivne građanske inicijative, gde su naveli da listu napuštaju zbog "ličnih razloga" i da se nisu "svojevoljno prijavili" na listu, a jedan od kandidata Aktivne građanske inicijative je rekao i da pretnji nije bilo?

Zato što ne smeju u javnost sa tim, a izjave svih kandidata, koji su se povukli – koje su dali, identične su i po tački i po zarezu. Samo se imena razlikuju. To je sve pisano i kucano na jednom mestu. I odgovorno tvrdim da će oni koji su takve pretnje upućivali, iako toga sada nisu svesni, u narednom periodu imati posledice zbog toga.

Na šta konkretno mislite?

To će građani znati da cene i znaće da ne treba dati podršku ljudima koji prete.

Hvala što ste govorili za KoSSev

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.