Jablanović pušten. Druga verzija: Niko nije repetirao pištolj, Srpska ukrala reklamni materijal PKS-a

09:40 – Kabinet gradonačelnika Jablanovića: Niko nije repetirao pištolj na aktiviste Srpske

"Niko nije repetirao pištolj na aktiviste stranke (Srpske, prim. red.), to je najobičnija propaganda i napravljen scenario za predizbornu kampanju. Dok su aktivisti PKS-a lepili plakate, aktivisti Srpske liste su ih presreli, pretili im i oteli im oko 34-40 plakata" – najnoviji su detalji sinoćnjeg događaja koji su za KoSSev, pisanim putem, stigli iz kabineta gradonačelnika kosovske opštine Leposavić.

U međuvremenu je medijima dostavljeno i saopštenje Partije kosovskih Srba da će lider ove stranke, Aleksandar Jablanović, u 14 časova, održati vanrednu konferenciju za novinare u prostorijama stranke, u Leposaviću.

Više o detaljima sinoćnog incidenta, u posebnoj vesti.

08:15 – Jablanović pušten. Druga verzija: Srpska bahato prema aktivistima PKS-a, odlepila plakate, ukrala reklamni materijal…?

"U svakom demokratskom društvu lepljenje plakata je deo predizborne kampanje, samo je u Leposaviću to pravo 'pravo pojedinaca'. Partiji kosovskih Srba, odnosno aktivistima naše stranke to pravo je onemogućeno, od strane članova Srpske napredne stranke!" – potpuno suprotne tvrdnje od Srpske i Kancelarije za KiM – izneli su Partija kosovskih Srba koju predvodi sinoć privedeni Aleksandar Jablanović, kao i opština Leposavić koju predvodi otac lidera ove stranke, Dragan Jablanović. On i supruga su napadnuti, prema mladim aktivistima njegove stranke koji su lepili plakate aktivisti Srpske su se bahato ponašali, hteli da izazovu incident, odlepili plakate i ukrali im sav predizborni reklamni materijal iz auta – jutros stižu nove informacije. Aleksandar Jablanović je pušten kući, odlukom dežurnog tužioca, potvrdio je za KoSSev rano jutros zamenik komandira Kosovske policije za Sever, Besim Hoti.

I dok su se sa jedne strane sinoć u medijskim izveštajima našle informacije "Jablanović repetirao pištolj na aktiviste Srpske", "Policija potvrdila – Jablanović pod alkoholom, "Jablanović u bekstvu – uskoro opširnije", "Policija potvrdila – kod Jablanovića pronađen pištolj", "Jablanović vikao 'Ovo nije Srbija, ovo je Kosovo'", Pozivajući se na više anonimnih sagovornika, lokalna RTV Mir iznela je kasno sinoć i potpuno drugačiju verziju događaja:

Policija: Jablanović pušten

"Aleksandar Jablanović je pušten sinoć. Pošto je bio pod dejstvom alkohola, trebalo je da prođe određen vremenski period, kako bi mu se u odgovarajućem stanju uzela izjava nakon čega je i pušten," u izjavi za KoSSev rano jutros rekao je zamenik komandira Kosovske policije za Sever, Besim Hoti.

Hoti nije potvrdio medijske izveštaje da je Jablanović navodno repetirao pištolj.

"Ja to ne mogu da potvrdim, osim prve informacije koju sam juče imao od kolega sa lica mesta, a to je da je njegova supruga, kako su rekli, izvukla pištolj koji se za pojasom nalazio kod Jablanovića. Ja nemam informaciju da je ona – bilo uperila pištolj u nekog, bilo repetirala, ili ko drugi."

Hoti je naglasio i da se nalazio na odmoru, te da, dok ne ode na posao ne može da bude aktivno uključen u slučaj. 


Na više poziva jutros se nisu javljao gradonačelnik opštine Leposavić, Dragan Jablanović, koji je u međuvremenu i bio nedostupan, kao i sam Aleksandar Jablanović, kojem je broj isključen. I ovoj opštini i Partiji kosovskih Srba uputili smo i dodatna pitanja, nakon saopštenja koja su medijima poslali noćas. 

"Dečaci koji su aktivisti Partije kosovskih Srba su počeli da lepe plakate na ogradi kod benzinske pumpe. Mi smo sedeli u Montenegru (kafić u blizini benzinske pumpe u centru Leposavića). Tu je bio Aleksandar Jablanović. Nakon toga su došli ovi iz Srpske liste i počeli da odlepljuju plakate i bahato se ponašaju. Videlo se da oni hoće da izazovu incident."

Jablanović je potom otišao kod svojih aktivista, a nakon toga je došlo do verbalne rasprave pristalica Srpske liste i Partije kosovskih Srba.

"Kako je došla policija, oni (iz Srpske) su se pomerili i odvezli auto u kom je bio sav propagandni materijal Partije kosovskih Srba, koji su ukrali. Za dvadeset sekundi su otišli," tvrdi nekoliko ljudi koji kažu da su bili na mestu događaja.

A u dva kasna noćašnja saopštenja i opština Leposavić i Partija kosovskih Srba navode da su u incidentu napadnute i žene.

Podsetimo, Kancelarija za KiM se hitno, nakon prvih naslova u medijima – da je Jablanović navodno repetirao pištolj i da je u bekstvu – odmah oglasila saopštenjem, "apelujući" na građane sa Kosova i Metohije da "ne nasedaju na provokacije političara koje je Priština kandidovala da unesu pometnju među srpski narod u našoj južnoj pokrajini".

Kabinet gradonačelnika susedne opštine: Korišćenje vatrenog oružja u Leposaviću odlika "kaubojaca"

U istom oštrom tonu i sa teškim rečima, koje je u sinoćnom hitnom saopštenju upotrebila Kancelarija za KiM, kao institucija Vlade Republike Srbije koja se bavi pitanjem Kosova i pružanjem pomoći srpskom narodu na KiM-u (podsećamo: "siledžijski napad", "panični strah", "debakl", "imidž incidentnih i kriminogenih ljudi", "politički flert", "šegrt terorističke OVK", "da odgovara pred sudom istorije") rano jutros oglašava se i kabinet gradonačelnika druge opštine – Severne Mitrovice.

"Napad na aktiviste Srpske" – "skinuo sve maske klana porodice Jablanović", a u slučaju korišćenja vatrenog oružja u Leposaviću kao pretnji građanima, kažu da je to "pre odlika kaubojaca, nego kandidata na izborima i potencijalnih predstavnika građana". Opasno je, dodaju, da "i jedan glas ode ovakvim ljudima", a policiju i tužilaštvo pozivaju da "u skladu sa zakonom procesuira ovaj slučaj". 

"U ovim teškim vremenima" Srbima su potrebni "odgovorni lideri", a ne "revolveraši" – poručuju iz kabineta Severne Mitrovice u vezi sa događajima u drugoj opštini.

Ovako su iz Beograda objasnili šta se dogodilo sinoć u Leposaviću i šta pojedincima sa Kosova i Metohije treba da se dogodi:

"Onaj ko poteže oružje na svoje sunarodnike samo zato što su prozreli kakva je njegova uloga na predstojećim izborima, legitimiše se kao šegrt terorističke OVK, i zaslužuje ne samo da krivično odgovara, već i da odgovara pred sudom istorije, koji je stroži od bilo koje pravosudne institucije."

Brzu informaciju iz Beograda je takođe objavila i N1: Jablanović je vikao "Ovo je Kosovo, nije Srbija" dok je Srpska sa srpskim zastavama pred policijskom stanicom u Leposaviću uzvikivala potom "Ovo je Srbija". Pozvali su se na izjavu nosioca Srpske liste Slavka Simića.

Takođe, slično su objavili i Tanjug i B92: "Simić: Srbomrzac Jablanović je uhapšen, očekujemo pritvor"

Međutim, prema lokalnoj RTV Mir, Jablanovićeve pristalice navode da Jablanović nije pretio oružjem, niti uzvikivao navedene parole.
 
"A što čitam u medijima da je on vikao 'ovo je Kosovo, nije Srbija' to je čista laž, kao i da je Aco bio u bekstvu. Aco nije bežao ni jednog minuta," tvrde pristalice Partije kosovskih Srba, za ovu RTV.

U toku je predizborna kampanja za vanredne parlamentarne izbore "Republike Kosovo", u kojima učestvuju i lista Srpska i Partija kosovskih Srba, koju predvodi Aleksandar Jablanović. 

Prošle nedelje u ovoj opštini pucano  upravo na kancelarije Jablanovićeve stranke i kabinet aktuelnog kosovskog gradonačelnika opštine Leposavić, Dragana Jablanovića, koje se nalaze u zgradi centra za socijalni rad. U trenutku napada u zgradi su se nalazila tri radnika. Kancelarija za KiM se tada nije oglasila. Pucnjavi je prethodila zabrana Draganu Jablanoviću da uđe u prostorije koje je koristio, pod obrazloženjem privremenog opštinskog organa i novopostavljenog direktora Centra za socijalni rad da uzurpira prostorije i da je ovaj centar u nedostatku prostorija. Kako su oni koji predstavljaju stanovnike Leposavića, a više njih je sa funkcijama istovremeno Republike Srbije i "Republike Kosovo" – videli taj događaj i druge, pogledajte OVDE.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.