Policija sa Severa potvrdila da je pre pola sata uhapsila Aleksandra Jablanovića

08:15, ponedeljak, 05. jun, 2017Jablanović pušten. Druga verzija: Srpska bahato prema aktivistima PKS-a, odlepila plakate, ukrala reklamni materijal…?22:01, nedelja, 04. jun, 2017Izvor: Kosovapress (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Policija sa Severa potvrdila je da je pre pola sata uhapsila Aleksandra Jablanovića.

Ovo je za Kosovapress potvrdio šef operative u Severnoj stanici u Mitrovici, Željko Bojić. Bojić je rekao da za sada nema mnogo informacija o ovom slučaju, ali je potvrdio da je kod Jablanovića pronađeno oružje.

Prema prvoj verziji policije Jablanović je pio kafu kod pumpe kada se suočio sa grupom ljudi koja je postavljala izborne plakate koji su svakako bili iz konkurentske partije.Izvor: KoSSev/RTV Mir/TV Most/Radio Kosovska Mitrovica, N1 

Evo šta je Željko Bojić rekao za RTV "Mir":

"U 20:15 došlo je do incidenta u Leposaviću. Policija je primetila vatreno oružje kod Aleksandra i Kristine Jablanović. Navedena lica su privedena u policijsku stanicu u Leposaviću. Izvršen je uviđaj i na licu mesta je obezbeđeno vatreno oružje koje je primećeno kod osumnjičenih lica. U toku je saslušanje." 

TV Most – Jablanović u bekstvu, jer je repetirao pištolj

TV Most sa druge strane javlja da interventna policijska jedinica regiona Sever traga za Jablanovićem koji je u bekstvu, a da je on navodno pretio repetiranim pištoljem aktivistima Srpske.

Radio Kosovska Mitrovica: Privedena i Jablanovićeva supruga, Jablanović u "alkoholisanom stanju"

Radio Kosovska Mitrovica javila je da je iz Kosovske policije za region Sever potvrđeno da su večeras privedeni i Aleksandar Jablanović i njegova supruga.

U dosadašnjim medijskim izveštajima o večerašnjem hapšenju Aleksandra Jablanovića nema detalja o tome da li je on imao dozvolu za nošenje pištolja, osim što je Radio Kosovska Mitrovica javila da je pronađeno oružje "u vlasništvu Jablanovića".

Takođe, još uvek nema izjava Jablanovićevih partijskih saradnika iz novoformirane Partije kosovskih Srba, odnosno, gradonačelnika opštine Leposavić, Dragana Jablanovića, u kojoj se dogodio ovaj incident, a koji je istovremeno i otac Aleksandra Jablanovića. 

U toku je predizborna kampanja za vanredne parlamentarne izbore "Republike Kosovo", u kojima učestvuju i lista Srpska i Partija kosovskih Srba, koju predvodi Aleksandar Jablanović. 

Večerašnjim incidentom nastavljena je serija incidenata u opštini Leposavić. 

Bračni par Jablanović se, kako je naveo zamenik komandira Kosovske policije za region Sever, Besim Hoti, za ovaj radio, nalazi u policijskoj stanici u Leposaviću gde trenutno daju izjave.

Pretpostavlja se da je Jablanović sa suprugom bio na slavlju, te da je grupa građana prijavila da je neko od njih potegao pištolj. Do incidenta je došlo prilikom lepljenja predizbornih plakata. Nakon alko-testa utvrđeno je i da je Aleksandar Jablanović u "alkoholisanom stanju", a pronađeno je i oružje "u vlasništvu Jablanovića", javlja Radio Kosovska Mitrovica. 

N1: Jablanović vikao "Ovo je Kosovo, nije Srbija"; Srpska sa srpskim zastavama pred policijskom stanicom u Leposaviću: Ovo je Srbija 

Nosilac liste Srpska, Slavko Simić, u izjavi za N1 večeras, rekao je da je Jablanović navodno vikao aktivistima Srpske "Ovo je Kosovo, nije Srbija". 

Prema Simićevim rečima, u tom trenutku je naišla patrola interventne jedinice. Jablanović je pokušao da pobegne, ali ga je policija savladala i uhapsila, javio je N1.

"Jablanović je trenutno u pritvoru i sada su se okupili aktivisti Srpske liste ispred policijske stanice u Leposaviću sa srpskim zastavama i skandiraju 'Ovo je Srbija'," rekao je Simić za N1.Institucija Vlade Republike Srbije za pitanje KiM-a u "apelu" građanima Srbije na KiM-u da "ne nasedaju na provokacije": "Siledžijski napad", "panični strah", "debakl", "imidž incidentnih i kriminogenih ljudi", "politički flert", "šegrt terorističke OVK", "da odgovara pred sudom istorije"

A ovakvim saopštenjem se hitno večeras oglasila Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije (saopštenje izvorno prenešeno, prim. red.): 

"Kancelarija za Kosovo i Metohiju najoštrije osuđuje siledžijski napad lidera Partije kosovskih* Srba Aleksandra Jablanovića na aktiviste Srpske liste u Leposaviću i apeluje na sve građane Srbije na Kosovu i Metohiji da ne nasedaju na provokacije političara koje je Priština kandidovala kako bi uneli pometnju među srpski narod u našoj južnoj pokrajini.

U paničnom strahu da će se na predstojećim vanrednim parlamentarnim izborima na Kosovu i Metohiji njegova karijera završiti debaklom, Jablanović je pribegao metodama zbog kojih su on i ostali članovi njegove porodice i stekli imidž incidentnih i kriminogenih lјudi.

Jablanović očito zna da će njegov politički flert sa albanskim partijama birači kazniti na izborima, i sada, kada više nema šta da izgubi, nastoji da delegitimizuje izborni proces.

Onaj ko poteže oružje na svoje sunarodnike samo zato što su prozreli kakva je njegova uloga na predstojećim izborima, legitimiše se kao šegrt terorističke OVK, i zaslužuje ne samo da krivično odgovara, već i da odgovara pred sudom istorije, koji je stroži od bilo koje pravosudne institucije.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju još jednom upućuje nedvosmislenu podršku Srpskoj listi i njenim nastojanjima da građani u našoj južnoj pokrajini dobiju političke predstavnike kakve zaslužuju, koji će svoj narod braniti od onih koji mu prete nasilјem."

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.