Jablanović položio venac na karauli Košare

Državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Aleksandar Jablanović, položio je danas kod nekadašnje granične karaule Košare venac i odao počast poginulima u bici na tom mestu.

"Danas smo ovde na časnom mestu, gde su najveći heroji srpskog naroda i države Srbije branili svoju zemlju od NATO agresora punih 82 dana. Ovde je stradalo 108 pripadnika VS i danas u ime Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja položili smo venac i odali čast posle 17 godina herojima koji su branili svoju otadžbinu," istakao je Jablanović.

Napomenuo je da su tada državu branila uglavnom deca od 18-19 godina, u cvetu mladosti, da su časno izvršavali svoju dužnost i da je na nama da se sećamo i na njih ponosimo.

"Branili su najsvetiji deo naše države i na najčasniji mogući način, plativši najveću cenu, davši svoj život," kazao je Jablanović, dodajući da je prvi put na Košarama, gde se i danas oseća ponos.

Kazao je da Košare i nakon 17 godina bude emocije koje ne može da savlada i da bi svako, kome je stalo do svog naroda, države i heroja koji su branili Košare – treba da dođe i vidi tu kasarnu.

Bitka na Košarama između pripadnika Vojske Jugoslavije i pripadnika OVK, koje je podržavala Vojska Albanije i NATO avijacija, počela je napadom OVK 9. aprila, a zvanično je završena 14. juna 1999. godine.

Bitka se vodila oko granične karaule Košare, na granici tadašnje Savezne Republike Jugoslavije i Albanije, a odbrana Košara sprečila je kopnenu invaziju na Srbiju i onemogućila prekid komunikacija među srpskim formacijama.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.