Kosovske institucije dale preko 16 miliona evra nevladinim organizacijama za prošlu godinu

Nevladinim organizacijama na Kosovu su javne kosovske institucije (uključujući Skupštinu, Predsedništvo, Kancelariju Premijera i ministarstva, nezavisne agencije i opštine) tokom prošle godine isplatile 16.029.756 evra; 594 nevladinih organizacija je dobilo finansijsku podršku od ministarstva, 813 iz budžeta opština, 18 od agencija – podaci su iz dokumenta „Izveštaj o javnoj finansijskoj podršci za nevladine organizacije od strane institucija Republike Kosovo tokom 2017. godine“. Izveštaj je izradila Kancelarija za dobro upravljanje kabineta kosovskog premijera. Prenosimo delove ovog izveštaja.

U izveštaju se navodi da je iznos od preko 16.000.000 evra „približan, a „s obzirom na to da su u nekim slučajevima organizacije i konkretni projekti mogli biti predstavljeni u ovim izjavama iako nisu nevladine organizacije“.


„Ovaj iznos je približan, s obzirom da su u nekim slučajevima organizacije i konkretni projekti mogli biti predstavljeni u ovim izjavama iako nisu nevladine organizacije,“ navodi se.

Izveštaj o javnoj finansijskoj podršci tokom 2017. za nevladine organizacije „od strane institucija Republike Kosovo“ pripremljen je na osnovu podataka dobijenih od Ministarstva
finansija, odnosno Trezora Kosova.

Podaci dobijeni od Trezora obuhvataju sve isplate koje su izvršene između 1. januara i 31. decembra 2017. za primaoce registrovane kao nevladine organizacije.

Podaci dobijeni od Ministarstva finansija zasnovani su na isplatama, a ne na finansiranim projektima ili programima.

Podaci su obrađeni tako da, ukoliko su NVO tokom godine primile različite količine novca iz istih institucija ili različitih odeljenja iste institucije, one su sumirane i predstavljene kao jedan jedinstveni finansijski iznos za istu NVO u odgovarajućoj godini u aneksima izveštaja.

Većina nevladinih organizacija koje su primile finansijsku podršku od kosovskih ministarstava primile su do 5.000. evra. Od ukupno 594 NVO-a u 2017., oko 400 njih je primilo iznose niže od 5.000 evra; 92 su primile od 5.000 do 10.000 evra; 45 od 10.000 do 20.000 evra.

Koliki je tačno ukupan iznos sredstava koji je iz centralnih institucija uplaćen NVO-ima, nije međutim, precizirano, ali jeste izlistano po ministarstvima i pojedinačno po organizacijama.

Većina NVO-a su, sa druge strane, „korisničke organizacije“ Ministarstva kulture, omladine i sporta koje je podržalo čak 365 organizacija, Kancelarija premijera (77), Ministarstva poljoprivrede (75), Ministarstva rada i socijalne zaštite (45) i Ministarstva zdravlja, Ministarstva prosvete.

Detaljnije o tome koje su konkretno nevladine organizacije dobile podršku od centralnih institucija pogledajte u Aneksu 1 izveštaja.

Tokom 2017., 37 opština na Kosovu su nevladine organizacije podržale se ukupno 6.052.311 evra, podaci su istog izveštaja u kojem su izlistani i nazivi organizacija po opštinama koje su dobile podršku.

Identičan izveštaj objavljen je i prošle godine.

Link izveštaja koji je vodio do izveštaja na zvaničnoj Internet stranici kosovske vlade nije, međutim, više dostupan.

Kada su u pitanju one na Severu – opština Severna Mitrovica podržala je 14 nevladinih organizacija, Zvečan i Leposavić po 3, a za Zubin Potok se u tabeli izveštaja navodi samo jedna, odnosno „Community Development Fund“.

Najveća suma novca u opštini Severna Mitrovica preneta je na, kako se navodi – „VERI AZHR“ i to u iznosu od 223.714,34 evra.

U izveštaju nije precizirano o kojoj se konkretno NVO radi. Međutim, prema podacima iz Revizorskog izveštaja iste opštine za 2017., ova suma novca prebačena je na račun Agencija za regionalni razvoj – Sever za Podršku i razvoj malih i srednjih preduzeća.

Upravo se u revizorskom izveštaju za Severnu Mitrovicu kritikuje „transfer sredstva pre izvođenja usluga u celini“.

„ARR je potpisala ugovore sa 55 korisnika projekta u ukupnom iznosu od 223.714€. Od ove vrednosti, 80% zahteva da se plaća u trenutku odobrenja, a ostatak nakon završetka projekta od strane korisnika. Uprkos gore navedenim uslovima, ARR je zatražila da se izvrši puna isplata, koju zatim platila opština,“ stoji u izveštaju revizora.

Predviđeno je da se sredstva obezbede iz Fonda za razvoj.

U opštini Zvečan, najvećom sumom novca podržana je NVO „Santa Marija“ sa 59.733,00 evra.

U opštini Leposavić najviše novca preneto je na „VERI AZHR“ – 19.649,25 evra.

Jedina uplata opštine Zubin Potok bila je na „Community development fund“ – 743.33 evra.

Detaljnije o tome koga su ostale opštine podržale čitajte u izveštaju kosovske vlade u Aneksu 2 „Lista korisnika u području javne finansijske podrške u opštinama za 2017.“

U izveštaju o finansijskoj podršci se navodi i da „ne postoje javne evidencije o praćenju finansiranih projekata i programa nevladinih organizacija“:

„Za razliku od prethodne godine, među institucijama za izvještavanje primećuje se značajno poboljšanje podataka o imenovanju projekata i finansiranih aktivnosti i projekata. Međutim, puno toga još treba uraditi i ima prostora za poboljšanje izveštavanja.“

„Javne institucije, uključujući ministarstva, opštine i nezavisne agencije, trebalo bi da
povećaju transparentnost u pogledu javne finansijske podrške pripremom i objavljivanjem
redovnih godišnjih izvještaja o javnoj finansijskoj podršci NVO-a na svojim veb stranicama,“ navodi se takođe.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.