Izraelska ambasadorka u Prištini; Express: Predala akreditive bez ambasade na Kosovu, vraća se u Izrael

Konjufca Tamara Živ
FOTO: Kosovska skupština

Ambasadorka Izraela na Kosovu, Tamar Živ, boravila je danas u Prištini gde se sastala sa najvišim političkim predstavnicima. Iako je imenovana za ambasadorku pre više od tri meseca, ona, međutim, kako piše Gazeta Express, neće ostati na Kosovu, već se vraća u Izrael.

Tamar Živ sastala se ranije danas sa predsednikom kosovske skupštine, Gljaukom (Glauk) Konjufcom.

U saopštenju kosovskog parlamenta se navodi da je Konjufca poželeo uspeh ambasadorki u vođenju diplomatske misije i da je rekao da je ovo „novo poglavlje od posebnog značaja za unapređenje državnih, političkih i ekonomskih odnosa između Kosova i Izraela“.

Živ se potom sastala sa kosovskom ministarkom spoljnih poslova, Donikom Gervalom, o čemu su izvestili iz ovog ministarstva.

„Kosovo i Izrael dele zajedničke vrednosti i ciljeve. Dogovorili smo se da ćemo blisko sarađivati povodom niza pitanja. Radujemo se jačanju našeg partnerstva i saradnje“, navodi se u objavi na Tviteru.

Sa Živ se u međuvremenu sastao i kosovski premijer, Aljbin Kurti.

Kurti se zahvalio na priznanju nezavisnosti od strane Izraela i čestitao joj je na imenovanju.

Ambasadorka je, navode iz kabineta kosovskog premijera rekla da joj je čast što je prvi ambasador na Kosovu i pozvala Kurtija da poseti njenu zemlju.

I oni su takođe razgovarali o budućoj saradnji u raznim oblastima.

O današnjoj poseti Živ izvestilo je više prištinskih medija, a pojedini, među kojima je i Gazeta Express, pisali su da je ambasadorka boravila na Kosovu kako bi predala akreditive šefici kosovske diplomatije, Doniki Gervali.

Međutim, ovaj medij navodi da ona neće ostati u Prištini kako bi tu obavljala diplomatsku misjiju, već da se vraća u svoju kancelariju u Jerusalimu, zato što će i dalje biti nerezidentni ambasador Izraela.

Ovaj medij dalje piše da nema novosti u vezi sa otvaranjem ambasade Izraela u Prištini.

Za razliku od Izraela, međutim, Kosovo je svoju ambasadu u Jerusalimu otvorilo još marta meseca 2021. godine.

Otvaranje ambasade usledilo je nakon uspostavljanja diplomatskih odnosa na virtuelnoj ceremoniji 1. februara 2021 godine.

Podsetimo, Izrael i Kosovo uspostavili su diplomatske odnose zahvaljujući Vašingtonskom sporazumu, odnosno dokumentu koji je potpisao bivši kosovski premijer, Avdulah Hoti 4. septembra 2020. godine u Beloj kući, uz posredovanje tadašnjeg predsednika SAD, Donalda Trampa.

Izrael je ujedno i poslednja zemlja koja je priznala nezavisnost Kosova, a uslov za priznavanje bio je otvaranje ambasade Kosova u Jerusalimu.

Pročitajte još:

Kosovska ambasadorka u Izraelu o jačanju odnosa; Mediji: Izrael još uvek nije otvorio ambasadu u PRPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.