Kosovska ambasadorka u Izraelu o jačanju odnosa; Mediji: Izrael još uvek nije otvorio ambasadu u PR

FOTO: Fejsbuk/Ines Demiri

Ambasadorka Kosova u Izraelu, Ines Demiri, sastala se danas sa izraelskim poslanikom, Cvijom Hauzerom. Na sastanku su se složili da prodube partnerstvo između Kosova i Izraela.

O sastanku se Demiri oglasila objavom na Fejsbuku, a kako je naglasila, sa Hauzerom je imala „topli prijateljski razgovor“.

„U Ambasadi Republike Kosovo u Jerusalimu imala sam čast da primim poslanika-veterana Kneseta Cvija Hauzera. Imali smo topli prijateljski razgovor i dogovorili se da produbimo partnerstvo između Kosova i Izraela, uključujući i saradnju kroz kosovsko-izraelsku parlamentarnu grupu“, napisala je ona na Fejsbuku.

Izrael i Kosovo uspostavili su diplomatske odnose zahvaljujući Vašingtonskom sporazumu, odnosno dokumentu na koji se obavezao bivši kosovski premijer, Avdulah Hoti 4. septembra 2020. godine u Beloj kući i uz posredovanje tadašnjeg predsednika, Donalda Trampa.

Dokumentom koji je u Vašingtonu istog dana potpisao predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, Srbija je takođe bila u obavezi da otvori svoju ambasadu u Jerusalimu, tj. premesti je iz Tel Aviva, i to do 1. jula 2021. Srbija još uvek to nije uradila.

Izrael je ujedno i poslednja zemlja koja je priznala nezavisnost Kosova, a uslov za priznavanje bio je otvaranje ambasade Kosova u Jerusalimu.

Nakon nešto više od šest meseci od potpisivanja sporazma, u martu prošle godine, Kosovo je to zvanično i učinilo.

I dok kosovska ambasadorka govori o jačanju saradnje Prištine i Jerusalima, a uprkos tome da je od uspostavljanja diplomatskih odnosa došlo pre 14 meseci, kako su juče javili prištinski mediji, Izrael još uvek nije otvorio svoju ambasadu na Kosovu.

Tamara Živ imenovana je za ambasadorku ove zemlje na Kosovu pre tri meseca, međutim ona je i dalje u Jerusalimu, piše Klan Kosova.

Ovaj medij ujedno prenosi da bi to ubrzo moglo da se promeni, pozivajući se na navode jevrejskog udruženja Bet-Israel Kosovo.

„Jevrejska država neće ostaviti Kosovo bez neke kancelarije…trenutno je za sada sve u procesu“, rekao je Hisen Hiseni iz ovog udruženja.

Naznačio je da su u sredu uputili pismo sa molbom ambasadorki u Izraelu.

„Insistiraćemo na tome da imamo stalnu ambasadu. Nadamo se da će doći u aprilu“, tvrdi Hiseni, prenosi Klan Kosova.

Kosovo inače ulaže napore u održavanje što jačih odnosa sa jevrejskom državom, naglašavajući da su njen prijatelj, ali i ističući „istorijske veze još iz Drugog svetskog rata“, tvrdeći da su „štitili“ Jevreje od pogroma.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.