Izrael testira inovativni lek protiv kovida-19

U izraelskoj bolnici „Ichilov“ uspešno je okončana prva faza testiranja inovativnog leka protiv kovida-19, saopšeno je iz Ministarstva spoljnih poslova Izraela.

Lek pod nazivom EXO-CD24 primenjuje se tako što ga pacijent direktno udiše u pluća na nekoliko minuta jednom dnevno u periodu od pet dana i na taj način prekida takozvanu citokinsku oluju koju izaziva virus SARS-CoV-2.

Citokinska oluja je po život opasni sistemski upalni proces koji ima za posledicu preteranu reakciju imunološkog sistema tela, a koja može biti izazvana raznim patogenima, virusima, bakterijama, ali i autoimunim bolestima.

Od 30 pacijenata koji su bili u umerenom do teškom stanju, 29 je izašlo iz bolnice za tri do pet dana. Poslednji pacijent se takođe oporavio, ali mu je bio potreban duži vremenski period.

Virus korona izaziva simptome u dve ključne faze. Prva faza izaziva simptome slične gripu i ne zahteva određeno lečenje. Druga faza se javlja kod pet do sedam odsto pacijenata, obično kod onih koji se nalaze u rizičnim kategorijama, a karakteriše je prekomerna aktivnost imunološkog sistema.

Do sada se, uprkos beskrajnim naporima, nijedan lek nije pokazao efikasnim u lečenju koronavirusa, navodi se u saopšenju.

„Čak i ako vakcine odrade svoj deo zadatka, čak i ako ne dođe do novih mutacija, koronavirus će i dalje ostati na ovaj ili onaj način sa nama. Zbog toga smo razvili ovaj jedinstveni lek: EXO-CD24. Ovo je događaj bez presedana. Prošlo je nekih šest meseci od trenutka kada smo napravili koncept za lek i tehnologija je izumljena dok nije prvi put testirana na ljudima u prvoj kliničkoj fazi“, rekao je profesor Nadir Arber, jedan od najistaknutijih bolničkih lekara i istraživača koji je radio na ovom leku.

EXO-CD24 je inovativan lek razvijen u laboratoriji profesora Nadira Arbera u Medicinskom centru „Sourasky“ u Tel Avivu.

Lek je namenjen pacijentima u umerenom do kritičnom stanju, kako bi se sprečilo njihovo pogoršanje u teže stanje.

N1Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.