Viola fon Kramon zahteva da se lav koji je ilegalno držan na Kosovu prebaci u Albaniju

Lav u Gnjilanu
FOTO: Fondacija za zaštitu životinja

Zbrinjavanje lava koji je bio ilegalno držan u odmaralištu u blizini Gnjilana, a potom privremeno prebačen u rizort „Crni vrh“ na Šari, još uvek nije rešeno. Nakon što je pitanje pokrenula pred Evropskom komisijom, izvestilac EU za Kosovo, Viola fon Kramon, zatražila je pismom od Prištine i Tirane da omoguće transport lava za Albaniju gde bi mu bili obezbeđeni adekvatni uslovi.

Precizira da je transport lava veoma komplikovan proces zbog međunarodnih konvencija, te objašnjava da je upravo zbog toga neophodno odobrenje resornih ministarstava.

Međutim, kako dalje objašnjava, neophodna papirologija još uvek nije završena, usled čega je „neizvesna sudbina lava“.

„Divlje životinje ne bi trebalo držati u malim kavezima ili u privatne svrhe. To je protivno njihovoj prirodi i gotovo nikada se ne može ispuniti kriterijum dobrobiti životinja“, poručila je Kramon u pismu upućenom kosovskom ministru ekonomije i životne sredine, Muharemu Nitaju i ministru turizma i životne sredine Albanije, Bljendiju Kljosiju.

Držanje lava ilegalno u malom kavezu je izuzetno surovo i potpuno zastarelo. Nemilosrdna trgovina divljim životinjama treba da prestane

Od ministara Fon Kramon zahteva da sačine odgovarajući sporazum ta prebace lava sa Kosova u Albaniju.

„Zahtevam od ministra, gospodina Muharema Nitaja, i ministra – gospodina Bljendija Kljosija, da konačno pronađu odgovarajući sporazum za prebacivanje lava sa Kosova u Albaniju, odnosno u utočište ‘Četiri šape'“, poručila je Kramon u tekstu objavljenom na njenom sajtu.

Kramon podseća na to da je lav koji je prokrijumčaren, držan u izuzetno lošim uslovima, te zaključuje da mu je potreban hitan transport kako bi se sprečilo dalje nanošenje štete.

Viola Fon Kramon pokrenula je ovo pitanje i pred Evropskom komisijom. Ona je 13. novembra prošle godine uputila pitanje EK i objasnila da je lav na Kosovo doveden bez dozvole kosovske carine i Agencije za hranu i veterinu, te da se sada ilegalno drži u metalnim šipkama ograđenom prostoru na Šari, a što je sredstvima pomogla EU, nakon što su ga kosovske vlasti smestile tamo.

Komesar za proširenje EU, Oliver Varhelji, u svom odgovoru poručio je da će Kancelarija Evropske unije na Kosovu nastaviti da sa prištinskim vlastima proprati njihove napore kako bi pronašle dugoročno rešenje za preseljenje lava.

U borbi za rešavanje sudbine lava od početka je uključeno više organizacija za zaštitu životinja na Kosovu, a među njima je i Kosovska fondacija za zaštitu životinja koja je izrazila zadovoljstvo time što se u rešavanje ovog problema uključila i Evropska komisija.

Pročitajte još:

Varhelji i Viola Fon Kramon uključili se u pitanje zbrinjavanja lava iz GnjilanaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.