Kurtijeva vlada koštaće 13 miliona evra manje od Haradinajeve

Sednica kosovske vlade
Foto: KoSSev

Izvor: Gazeta Express ( Tekst je izvorno preveden sa albanskog; izdanje od četvrtka)

Smanjivanjem vladinog kabineta, Kosovo će uštedeti oko 13 miliona evra, pokazala je analiza koju je objavio Institut GAP.

Kurtiijeva vlada sa dva zamenika premijera, 15 ministara i 35 zamenika ministara koštaće milione evra manje nego prethodna vlada, koja se sastojala od pet zamenika premijera, 19 ministara i preko 80 zamenika ministara.

Iako je koalicija VV-LDK planirala da ima samo 12 ministarstava, samo dan ranije pre formalizacije (sporazuma) stranke su objavile da su odlučile da formiraju vladu sa 15 ministarstava. Dok bi vlada sa 12 ministarstava uštedela zemlji 15,5 miliona evra, ova sa 15 uštedeće zemlji 13 miliona evra.

Nova infografika procenjuje da će Kurtijeva vlada imati 33 zamenika ministara, za razliku od PAN koja je imala više od 80. Viših savetnika ministara biće 15 a ne 21 koliko je imala prethodna vlada. Broj ministarskih savetnika smanjen je sa 126 na 90.

Bazirajući se na potrošnji bivše vlade, u smanjenom formatu, Kurtijeva vlada će za jedan mandat uštedeti 10 miliona evra na platama, milion za hranu i još 1,5 miliona na (računima) za mobilne telefone, gorivo i fiksne telefone.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.