Izjave o ujedinjenju Albanije i Kosova: Reagovali američki ambasadori i MSP Rusije

Nakon reakcije Evropske unije, aktuelnog premijera Srbije, Aleksandra Vučića, te niza ministara u Vladi Srbije – na izjave albanskog premijera, Edija Rame i kosovskog predsednika, Hašima Tačija, o mogućem ujedinjenju Kosova i Albanije, oglasili su se i ambasadori Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu, Prištini i Tirani. Oni navode da su protiv "neopreznih priča" koje podrivaju regionalnu stabilnost i "evropsku stazu" i Kosova i Albanije. Reagovalo je i Ministarstvo spoljnih poslova Rusije. Oživljava se "velikoalbanski projekat", a pod okriljem NATO-a u toku je podrivanje temelja stabilnosti – ocenjuju.

Delavi: Protiv priča o ujedinjenju ali i preteranih reakcija

"Podržavamo Tiranu i Prištinu za ujedinjenje Albanije i Kosova ali ne bez Preševske doline!"

Nakon visokih zvaničnika Kosova i Albanije, o ujedinjenju juče je govorio i predsednik Nacionalnog saveta Albanaca, Jonuz Musljiju. Navodi da ujedinjenje Kosova i Albanije bez "Preševske doline", kako naziva Medveđu, Bujanovac i Preševo – nema smisla.

"Hašim Tači i Edi Rama imaju moralnu i nacionalnu obavezu da u ovo ujedinjenje uključe istočno Kosovo, kako ga često nazivaju pre izbora, u suprotnom, ukoliko nas Rama i Tači ne uzmu u obzir – to je nacionalna izdaja!" – naveo je on, takođe.

"Podsećamo Beograd da nema velike Albanije bez Niša. Srbija čak treba i da se zahvali što Albanci traže da se ujedine samo sa Albanijom, Kosovom i Preševskom dolinom. Mi uvek vraćamo svoju zemlju," dodao je Musljiju.

"Američka vlada podržava suverenitet i Kosova i Albanije. Mi smo protiv neopreznih priča o ujedinjenju i preteranih reakcija na takve izjave koje podrivaju regionalnu stabilnost," kazao je ambasador SAD u Prištini, Greg Delavi, za Radio Slobodna Evropa.

On se potom osvrnuo i na odnos EU prema Zapadnom Balkanu, navodeći da će, ukoliko EU "nastavi sa zastojem i nejasnim pristupom (prema Zapadnom Balkanu), onda "svaka zemlja da donese odluku o svojoj sigurnoj budućnosti koja vodi i prema nacionalnoj perspektivi."

"Ali, mi želimo da gradimo multietničke države," dodaje Delavi.

Skat: Problem priče o menjanju granica na Zapadnom Balkanu

"SAD kao problem vide neke ne do kraja pažljive izjave date proteklih dana o ujedinjenju i menjanju granica na Zapadnom Balkanu," rekao je agenciji Fonet američki ambasador u Srbiji, Kajl Skat, naglasivši da Amerika podržava suverenitet svih država Zapadnog Balkana.

Lu: Ovakve izjave podrivaju stabilnost regiona

Gotovo identičnu poruku uputio je i Delavijev i Skatov kolega iz Tirane, Donald Lu.

"Američka vlada podržava nezavisnost Kosova i Albanije. Mi smo protiv neopreznih priča o ujedinjenju. One podrivaju stabilnost regiona i evropsku stazu obe zemlje," rekao je Lu za Birn.

Pročitajte još:

Musljiju: "Podržavamo Tiranu i Prištinu za ujedinjenje Albanije i Kosova ali ne bez Preševske doline!"

Vučić: Da sam rekao da očekujem ujedinjenje Srba 'okačili' bi me u Briselu umesto zastave

MSP Rusije: Pod okriljem NATO-a podrivanje temelja stabilnosti, oživljava se velikoalbanski projekat

U međuvremenu se oglasilo i Ministarstvo spoljnih poslova Rusije. Ocenjuju da se „pod velom neosnovanih optužbi na račun Rusije o pokušajima destabilizacije stanja u Jugoistočnoj Evropi“, preduzimaju mere za "oživljavanje velikoalbanskog projekta", sa "oslanjanjem na Ustav Albanije koji daje Tirani pravo na zaštitu interesa Albanaca u inostranstvu".

"Pod maskom licemernih priča o stabilnosti u regionu, pod okriljem NATO-a u toku je podrivanje temelja stabilnosti, uzimanje kursa za prekrajanje balkanskih granica, oštro povećanje stepena konfliktnog potencijala," saopštili su u ruskom spoljnopolitičkom resoru, prenosi Sputnjik.

"Upravo u tom kontekstu razmatra se izjava premijera Albanije Edija Rame i ’šefa‘ jednostrano proglašenog nezavisnog Kosova, Hašima Tačija, o spremnosti na objedinjavanje u jedinstvenu velikoalbansku državu," dodaju iz ruskog MIP-a.

Šta su tačno izjavili Edi Rama i Hašim Tači, čitajte u vestima: 

Tači u korak sa Ramom: Ako se vrata EU zatvore, svi Albanci će živeti u jednom prostoru

Rama: "Mali savez" sa Kosovom moguć ukoliko Brisel okrene leđa regionu

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.