Oliver Ivanović se brani sa slobode

Lideru GI "Srbija, demokratija, pravda", Oliveru Ivanoviću, pre nešto više od pola sata ukinut je kućni pritvor i on je pušten da se brani sa slobode, potvrdio je za KoSSev Ivanovićev advokat, Nebojša Vlajić. Ivanović će biti u obavezi da se dva puta nedeljno javlja u policijsku stranicu, i on će sada, po prvi put nakon nešto više od tri godine od kada je pritvoren, moći slobodno da obavlja sve svoje privatne i poslovne obaveze. Prema prvoj proceni Ivanovićevog advokata, ponovni postupak protiv njegovog branjenika trajaće još oko godinu dana. Potrebno je da se suđenje završi što pre i da se agonija jednog nedužnog čoveka zaustavi, rekao je Vlajić. 

"Tačna je vest da je Oliveru Ivanoviću ukinut kućni pritvor. Dobili smo rešenje pre pola sata i to je rezultat čitavog postupka i onoga što smo tražili više od skoro tri i po godine," kazao je Vlajić.

Da se agonija nedužnog čoveka zaustavi

Umesto pritvora, Ivanović je, po rečima Vlajića, sada u obavezi da se dva puta nedeljno javlja u policijsku stanicu.

"To nije nikakav problem, jer on, niti ima, niti je imao nameru da ikada beži. Potrebno je sada da se ovo suđenje završi što pre i da se ova agonija jednog nedužnog čoveka zaustavi," dodao je. 

Vlajić je objasnio i da će sada Ivanović, kako je kazao, moći da izlazi, normalno se kreće, radi, i obavlja svoje porodične i poslovne obaveze. 

Ponovna rekonstrukcija odložena, Ivanović će biti prisutan

Na naše pitanje da li će se lider GI SDP pojaviti na ponovnoj rekonstrukciji događaja za koje se tereti iz 1999. godine, a koja je zakazana za 25. april, Vlajić je odgovorio potvrdno i dodao da je ona odložena.

"Pojaviće se, da, to je prethodno zakazano za 25. april, ali je odloženo," objasnio je on.

Ponovni postupak trajaće još oko godinu dana

Veruje i da će ponovni postupak trajati još oko godinu dana, ali je ipak, kako ocenjuje, to, u ovom trenutku, manje bitno.  

"To nam je sada u ovom trenutku manje bitno, nego što je bilo kada je on bio u pritvoru. To pitanje može da traje koliko god žele, ali mislim da će, s obzirom na svedoke koje je javni tužilac predložio, a koje mi i dalje smatramo nepotrebnim – trajati još oko godinu dana," kazao je, takođe. 

Suđenje Oliveru Ivanoviću vraćeno je sredinom februara na ponovni postupak odlukom Apelacionog suda. Na ponovni postupak vraćen je samo deo optužnice koji se odnosi na dela iz 1999., za koja se Ivanović do sada teretio, dok je za dela iz 2000., potvrđena oslobađajuća presuda koju je prethodno doneo Osnovni sud u Kosovskoj Mitrovici. Međunarodno sudsko veće Osnovnog suda u Kosovskoj Mitrovici mu je potom, krajem februara, odredilo meru kućnog pritvora na dva meseca.  

Ivanović, nekada jedan od najuticajnijih vođa Srba sa Severa KiM-a, 21. januara prošle godine, osuđen je na devet godina zatvora, zbog "ratnog zločina" tokom 1999. godine. Njemu je suđeno po zajedničkoj optužnici prema kojoj se sudilo penzionisanom pukovniku MUP-a Srbije, Dragoljubu Delibašiću, Iliji i Nebojši Vujačiću, kao i Aleksandru Lazoviću, koji su oslobođeni

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.