Izgradnja obdaništa u Goraždevcu: Kamen temeljac položen u novembru, za sada na tome ostalo

kamen temeljac opština goraždevac obdanište
FOTO: KoSSev i Radio Goraždevac

Sredinom novembra u Goraždevcu je položen kamen temeljac za izgradnju novog obdaništa. Mesec dana kasnije, a više od tri meseca od potpisivanja ugovora kojim se izvođač radova obavezao da će projekat da završi za devedeset dana – ništa se još uvek nije promenilo. Iz Privremenog organa opštine Peć poručuju za Radio Goraždevac i KoSSev da su ispunili zakonske procedure, dok izvođač radova nije odgovorio na naša pitanja.

Kamen temeljac za izgradnju obdaništa u Goraždevcu položili su još 18. novembra pomoćnica direktora kancelarije za KiM, Jelena Stojković, predsednik Privremenog organa za Peć, Miloš Dimitrijević i vladika Teodosije.

Projekat koji je vredan 35 miliona dinara finansira Kancelarija za Kosovo i Metohiju, a zemljište je obezbedila Eparhija Raško-prizrenska.

Kada vrtić bude sagrađen, u njemu će biti smešteno do 60 dece, najavljeno je tada.

„Ova sredina dugo čeka jedan ovakav objekat, zaslužila ga je. Čestitam predsedniku, preosvećenom Vladiki i svim porodicama na ovom objektu koji danas počinje sa izgradnjom. Ovo nije običan kamen temeljac, danas smo uz blagoslov Vladike položili kamen temeljac za objekat koji ima veliku simboliku i simbolizuje napredak, simbolizuje bolji život, simbolizuje podmladak“, kazala je tokom polaganja kamena temeljca pomoćnica direktora Kancelarije za KiM, Jelena Stojković.

Predsednik privremenog organa, Miloš Dimitrijević, koji je takođe prisustvovao događaju, kazao je da se ovim projektom ulaže u Goraždevac, te da života i budućnosti bez dece nema.

Dimitrijević je ujedno rekao da se nada da će izvođač radova svoj posao obaviti kvalitetno i da će na proleće ovaj objekat biti svečano otvoren na radost dece.

Na placu koji je obezbedila eparhija raško-prizrenska i danas se može videti samo iskopana rupa, armatura koja viri iz nje, a koju uspravno drži malo cementa i kanta na vrhu cele „konstrukcije“.

Istraživali smo zašto se ništa više nije radilo od 18. novembra kada je položen kamen temeljac.

Prema javno dostupnoj dokumentaciji tender za igradnju objekta je dobila firma „Rad 028“, čiji se vlasnik ovih dana našao u žiži interesovanja zbog američkih sankcija koje su uvedene za pripadnike „organizovane kriminalne grupe Zvonka Veselinovića“.

U ugovoru se navodi da je rok za završetak radova 90 dana.

Angažovana firma uputila je svoju ponudu još 13. avgusta ove godine. Ukupna ugovorena vrednost radova je 35.020.000 bez PDV-a.

Ujedno se u odluci o Dodeli ugovora koja se može pronaći na Portalu javnih nabavki, navodi da je rok za završetak radova 90 dana. U ovoj odluci takođe stoji da je vrednost ugovora 35.020.000, kao i da se javila samo jedna firma za realizaciju radova – „DOO Rad 028“ iz Zvečana i da će joj ugovor biti dodeljen.

Dimitrijević: Ispunili smo zakonske procedure, ne znam zašto se ne gradi

Predsednik Privremenog organa opštine Peć, Miloš Dimitrijević kaže za Radio Goraždevac i KoSSev da je institucija koju on predstavlja izvršila sve zakonske procedure, te da ne zna zbog čega se nije krenulo sa radovima.

Miloš Dimitrijević predsednik privremenog organa opštine goraždevac
FOTO: KoSSev i Radio Goraždevac

“Objavljeno je na portalu Javnih nabavki, tačno je da smo ugovor sklopili. Kamen temeljac je postavljen 18. novembra. Izvođač radova je bio u obavezi da dođe i izvodi radove kako smo se i bili dogovorili sa Kancelarijom za KiM, a zbog čega do toga nije došlo ne znam, možete da pitate njega. Da li hoće da dođe da izvodi radove ili neće?”, kazao je Dimitrijević.

Podcrtava da je izgradnja obdaništa u Goraždevcu od izuzetnog značaja za meštane ovog sela, te najavljuje da će o tome razgovarati sa čelnicima Kancelarije za KiM.

“Ja sam već nekoliko puta razgovarao sa Kancelarijom za KiM i oni su mi rekli da će skorije da bude, ponovo ću da pozovem Kancelariju za KiM. Danas ću da ih obavestim da ste vi novinari bili, da me pitate zbog čega nije počelo dečije obdanište da se gradi”, precizirao je Dimitrijević.

On se ipak nada da će se skorije krenuti sa radovima i uz podsećanje da je Privremeni organ ispoštovao sve zakonske procedure, kaže da “ne može nikog da tera”, te da će videti šta će iz Kancelarije za KiM da mu kažu.

Kako bismo saznali da li će i kada biti započeti radovi, pokušali smo da stupimo u kontakt telefonskim putem sa Raduletom Stevićem, vlasnikom firme koja je angažovana za izgradnju obdaništa.

Međutim, uprkos više pokušaja, u tome nismo uspeli. Stević takođe nije odgovarao na poruke Radija Goraždevac i KoSSev portala.

Firma „Rad“ iz Zvečana, koja je čest dobitnik tendera na Severu Kosova i u srpskim sredinama južno od Ibra, našla se prošle nedelje, zajedno sa svojim vlasnikom Raduletom Stevićem na listi firmi, odnosno osoba pod američkim sankcijama. Ministarstvo finansija SAD ujedno je povezalo Stevića sa „organizovanom kriminalnom grupom Zvonka Veselinovića“.

Stević je, međutim, demantovao ove navode prošle nedelje za KoSSev navodeći da je reč o suludim pričama, kazao je da posluje legalno, ali i da se već 20 godina nije video sa Zvonkom Veselinovićem.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.