Izglasana vlada Ramuša Haradinaja, sluša se himna "Republike Kosovo"

19:59 – Izglasana vlada Ramuša Haradinaja, sluša se himna "Republike Kosovo"

Sa 61 glasom za i jednim uzdržanim od 120 poslaničkih mesta, izglasana je nova kosovska vlada koju će predvoditi Ramuš Haradinaj, a kojoj za sada analitičari ne predviđaju dugačak vek upravo zbog tesne većine, ali i jake opozicije. U vladi su poslanici Srpske liste. Tokom procesa glasanja, u sali nisu bili prisutni članovi koalicije LA i Samoopredeljenja.

Nova Vlada će imati 21 ministarstvo koje će voditi predstavnici koalicije PAN, Alijanse za novo Kosovo Bedžeta Pacolija i manjinske zajednice.

Haradinaj se zahvalio članovima vlade, koje je neposredno pre glasanja prozvao da mu se pridruže za govornicom. On se založio i za evropski razvoj Kosova i rekao da će sarađivati sa svima.

Ramušu Haradinaju je ovo drugi mandat kao premijeru. Pre 12 godina bio je u koaliciji sa tadašnjim kosovskim predsednikom Ibrahimom Rugovom.

Poslanici Srpske liste su iz Beograda stigli u skupštinsku salu u Prištini neposredno pred samo glasanje. Oni su se u Beogradu danas sastali sa direktorom Kancelarije za Kosovo i Metohiju Markom Đurićem, a kasnije i odgovarali na novinarska pitanja.

Tako je i zvanično označena podrška srpskih poslanika zajedničkoj saradnji sa Ramušom Haradinajem, a nakon donedavnih snažnih optužbi ali i pravnih i diplomatskih mera najvišeg srpskog državnog vrha i same Srpske liste na račun Ramuša Haradinaja – o njemu kao navodnom počiniocu "najmonstruoznijih ratnih zločina", o "pobedi zločinaca" nakon njegovog puštanja iz francuskog suda i takođe – uprkos nedavnim najavama u medijima da Srpska lista neće podržati "ratnu koaliciju", Ramuša Haradinaja, odnosno demantijima iz ove liste da će je podržati.

"Haradinaj ostaje ratni zločinac. Ostaje i poternica Srbije za njim," ponovio je i danas u Beogradu Marko Đurić, koji je istovremeno podržao ulazak Srpske liste u ovu vladu.

19:50 – Stigla Srpska: Iza Haradinaja nominovani ministri, među njima Rikalo, Todosijević i Jevtić

U ovim trenucima Ramuš Haradinaj prozvao je nominovane članove svog kabineta, među kojima i tri predložena srpska kandidata za ministre – Nenada Rikala, Ivana Todosijevića i Dalibora Jevtića, obraćajući im se po drugi put danas, na srpskom jeziku.

Predstavnici Srpske liste stigli su iz Beograda i nalaze se u skupštinskoj sali.

19:35 – Mustafa: "Ne treba da se dozvoli ovaj masakar Srbije u državnim institucijama Kosova"

"Stanje u kosovskoj Skupštini je strašno. Ne treba da se dozvoli ovaj masakar Srbije u državnim institucijama Kosova," oglasio se odlazeći premijer Kosova, Isa Mustafa, dok je prolazio i drugi sat "petnaestominutne pauze" koja je svega pola sata po početku vanredne sednice određena, jer su poslanici opozicije zatražili da se odmah glasa o vladi u trenutku kada nije bilo potrebnih glasova. Ni lista Srpska tada nije bila prisutna. Mustafa poziva da se formira velika koalicija bez PDK-a i bez uticaja Srpske liste. Sednica je upravo nastavljena.

“Strašno je ovo stanje u Skupštini Kosova. Rešenje je albanska većina u skupštini. Zbog toga, danas treba da se povuče ili raskine ova koalicija i da se formira velika koalicija bez PDK-a i bez uticaja Srpske liste. Ne treba da dozvoilimo ovaj masakar Srbije u državnim institucijama Kosova,” napisao je Mustafa na svojoj Fejsbuk stranici.

Vlada Ramuša Haradinaja:

Potpredsednici vlade su Enver Hodžaj, Fatmir Limaj, Bedžet Pacoli, Dalibor Jevtić, Dardan Beriša

Ministar finansija: Bedri Hamza

Ministar za inovacije i preduzetništvo: Besim Bekaj

Ministar pravde: Abelard Tahiri

Ministar pravde: Uran Ismajlji

Ministar za evropske integracije: Durata Hodža

Ministar kulture: Kujtim Gaši

Ministar za infrastrukturu: Palj Ljekaj

Ministar KBS-a: Rustem Beriša

Ministar prosvete: Šikeri Bitiki

Ministar trgovine: Bajram Hasani

Ministar rada: Skender Rečica

Ministar spoljnih poslova: Bedžet Pacoli

Ministar životne sredine: Aljbena Rešitaj

Ministar unutrašnjih poslova: Fljamur Sefaj

Ministar za ekonomski razvoj: Valjdrin Luka

Ministar za dijasporu: Dardan Gaši

Ministar lokalne samouprave: Ivan Todosijević

Ministar za povratak: Dalibor Jevtić

Ministar poljoprivrede: Nenad Rikalo

Ministar za javnu upravu: Mahir Jagcilar

Ministar za ruralni razvoj: Rasim Demiri

Haradinaj sa skupštinske govornice na srpskom: Albanci su uvek poštovali druge narode i ja ću

(Vest je ažurirana u 17:25)

Sa skoro 40 minuta zakašnjenja  u Prištini je počela vanredna sednica sa 70 od 120 prisutnih poslanika na kojoj se i danas očekivalo da se izglasa nova Vlada Kosova i to skoro tri meseca nakon takođe vanrednih parlamentarnih izbora. Upravo je Ramuš Haradinaj govorio na srpskom i poslao poruku da su Albanci uvek poštovali druge narode, te da će i on poštovati sve u svojoj vladi. "Dijalog sa Srbijom nema alternativu," rekao je takođe. Srpska lista još uvek nije stigla iz Beograda, a u međuvremenu je određena i 15- minutna pauza jer su poslanici opozicije zatražili da se odmah glasa o vladi, nakon čega je predsedavajući Veselji odredio pauzu. Jedan poslanik iz koalicije PANA je neposredno pred početak sednice objavio vest da on neće glasati za Haradinaja, dok na sednici nije prisutna ni Teuta Rugova iz LDK koja je prethodno najavila da će glasati; i glasanje trećeg poslanika iz koalicije PANA je takođe upitno. Tako se ponovo otvorilo pitanje ima li najavljena 62 glasa za novu vladu u Prištini. Uživo sednicu pratite OVDE

Iako je skupštinska sala poluprazna, sa galerije sednicu prate ambasador SAD-a Greg Delavi, šefica Kancelarije EU na Kosovu Natalija Apostolova, komandant KFOR-a Đovani Fungo, i drugi međunarodni zvaničnici, uz brojne medijske ekipe.

U skupštinskoj sali još uvek nisu vidljivi predstavnici Srpske liste koji su se pre nepuna dva sata oglasili iz Beograda zajedno sa direktorom Kancelarije za KiM Markom Đurićem, sa porukom da će podržati vladu na čelu sa Ramušom Haradinajem, dok je sam srpski predsednik Vučić nešto pre njih rekao da će odluku oni doneti sami.

Da li ima većine za glasove Haradinaju?

Sednica je počela i bez većeg prisustva poslanika PDK ali su oni u međuvremenu stigli u skupštinsku salu. Iako je koalicija PANA uspela da prikupi potrebna 62 glasa da bi se danas izglasala nova vlada, neposredno pred početak sednice jedan od članova ove koalicije Zafir Beriša je na svojoj Fejsbuk stranici objavio razloge zašto danas ipak neće da glasa za Haradinaja i vladu, a u međuvremenu pojavile su se spekulacije da nije poznato da li će potvrdno glasati još jedan član ove koalicije. Takođe, pristigla je i vest da na sednici nije prisutna poslanica LDK Teuta Rugova koja je prethodno obećala da će glasati za Haradinaja.

Posle izbora članova tzv. ratne koalicije – Kadrija Veseljija za predvodnika kosovskog parlamenta, i Tačijevog zvaničnog poziva Ramušu Haradinaju da predvodi novu vladu, kao i vesti da su koalicija PANA i Srpska lista postigle dogovor da zajedno formiraju vladu, sada preostaje – a prema prekjučerašnjem dnevnom redu  – da se ta vlada i zvanično potvrdi – ukoliko bude 62 glasa.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.