Igor Simić objasnio za Haradinaja: Imamo ogroman požar a slušamo zašto smo uzeli ovo ili ono lonče da ga gasimo

“Kao politički predstavnici Srba na Kosovu i Metohiji, tamo imamo ogroman požar, ako mogu tako da plastično objasnim. E sada, mi ovde slušamo zašto si odabrao ovo lonče da gasiš požar ili ono. Verujte, to je neodgovorno, znači ovo vam sada kažem ne kao politički predstavnik Srba, nego kao neko ko živi na prostoru Kosova i Metohije. Ne kažem vama direktno Senka, nego pričamo uopšteno," ovako je odgovorio  novinarima sa govornice u Nemanjinoj 11 novi poslanik u skupštini "Republike Kosovo", koji je ujedno i šef Srpske za saradnju s medijima i civilnim društvom, kao i predsednik Nadzornog odbora televizije Most u sistemu Srbije – Igor Simić. Uslov za saradnju sa Ramušem Haradinajem  je formiranje Zajednice srpskih opština, tvrde u Srpskoj listi. Srpska lista u kosovskom parlamentu ima 10 poslanika, a u novoj Vladi Kosova imaće tri resora. Oni su uvereni da će to biti dovoljno da se utiče na rad vlade i odluke parlamenta. U Beogradu su se danas sastali sa direktorom Kancelarije za KiM Markom Đurićem a pred vanrednu sednicu u Prištini na kojoj se očekuje konačni izbor Ramuša Haradinaja za premijera i Srpskom listom u toj vladi. Sednica, međutim, posle prve pauze i dalje se ne nastavlja.

Novinarku Insajdera Senku Vlatković je upravo zanimalo kako se Srpska lista odlučila da uđe u Vladu sa Ramušem Haradinajem koji je u predizbornoj kampanji govorio da Zajednice srpskih opština neće biti jer to nije u skladu sa Ustavom Kosova, a da će vojsku Kosova formirati za 90 dana, podsećajući ih i na njihove sopstvene izjave tokom predizborne kampanje da neće ići u koaliciju sa Haradinajem.

 "Što se tiče predizborne kampanje i onoga što je rečeno od strane političkih predstavnika Albanaca, hajde da vidimo šta će to da bude u budućnosti. Ono što ja mogu da vam kažem jeste da mi nećemo ni za pedalj odstupiti od svojih zahteva i svog programa koje smo kandidovali na izborima. I da, biće ZSO ali ne želimo da licitiramo sa datumima, a što se tiče Vojske Kosova, poslušajte danas ono što predstavljaju kao ekspoze i videćete da takvih stvari u njemu nema," uverava ovaj predvodnik Srpske liste za komunikaciju sa medijima.

"Upadljivo je bilo da ni predstavnici Srpske liste ni direktor Kancelarije nisu želeli da kažu sa kim se tačno pregovaralo o ulasku srpskih ministara u Vladu. Na kraju su pobrojana imena kosovskih partija sa kojima se pravi koalicija ali ne i da li se razgovaralo sa Ramušem Haradinajem ili drugim bivšim članovima OVK, a danas liderima stranaka na Kosovu," piše Insajder

"Haradinaj ostaje ratni zločinac"

Kako je moguće da danas podržava ulazak Srpske liste u vladu čoveka za koga je govorio da je zločinac, nekoliko puta je ponovljeno novinarsko pitanje.

“Haradinaj ostaje ratni zločinac, ništa se neće promeniti, na snazi ostaje i oštužnica i poternica za njim,” odgovorio je Marko Đurić.

Uz ispravku da Srbija nije podigla optužnicu protiv Haradinaja, Vlatković je pitala Đurića kako će Srbija u tom slučaju diplomatski reagovati ukoliko Haradinaj kao premijer Kosova ode u neku od zemalja koje su članice INTERPOL-a a ne bude uhapšen. I ovo pitanje je takođe nekoliko puta ponovila, navodeći da nije dobila odgovor.

Ovo su bili Đurićevi odgovori u nekoliko navrata:

"Odnos Srbije, ne samo prema Ramušu Haradinaju, već i prema svim drugima koji su počinili ratne zločine neće se menjati. Nesumnjivo da pravosudni organi imaju obavezu i dgovornost da učine sve što je moguće da ih dovedu pred lice pravde. Isto tako naša obaveza kao države je da učinimo sve što možemo da osiguramo bezbednost i ostanak ovih ljudi na KiM."

"Srbija reaguje pravno i reaguje u skladu sa normama domaćeg i međunarodnog prava. Ramuš Haraidnaj je na poternici i on će to i ostati. Dakle, reagovaće na taj način što će on i ostati na potrernici INTERPOL-a."
"Pozicija Srbije po tom pitanju je potpuno nepromenjena. Neće ćutati i neće ukidati ni poternice ni druge oblike zalaganja da zločinci budu izvedeni pred lice pravde."

Na pitanje da li će se rukovati sa Haradinajem Đurić nije direktno odgovorio.

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.