Izbori prepreka za sprovođenje Briselskog sporazuma

Izvor: RTK 2 (tekst na srpskom originalno preuzet sa www.rtklive.com)

Evropska Unija iščekuje nove vlade u Prištini i Beogradu za dalje napredovanje u dijalogu. Postoje tri tačke sporazuma od 19. aprila koje nisu sprovedene i koje bi mogle da očekuju formiranje novih vlada u Prištini i Beogradu.

Osnivanje i funkcionalizacija sudova na severu prema Briselskom sporazumu, formiranje Asocijacije srpskih opština i raspuštanje ilegalne formacije "Civilna zaštita" su tri tačke sporazuma koje nisu sprovedene.

Očekuje se da će sprovođenje sporazuma postignutog između Prištine i Beograda 19.aprila u Briselu biti odloženo zbog ovogodišnjih izbora u Srbiji i na Kosovu. 

Baronesa Ketrin Ešton kao posrednica u dijalogu između premijera Hašima Tačija i Ivice Dačića će organizovati još jedan sastanak na nivou premijera u martu mesecu. Ali, Brisel odlazeću vladu u Beogradu i vladu u Prištini koja je izgubila većinu u parlamentu više ne vidi kao dostojne za sprovođenje tri neispunjene tačke sporazuma.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.