Izbori na Kosovu: PDK vodi, drugo Samoopredeljenje, Srpska četvrta

Ponedeljak, 12. jun, 2017; 13:05 – Raspored snaga i dalje isti

Prema najnovijim podacima sa obrađenih 95.02% biračkih mesta, koalicija oko Demokratske partije Kosova, Alijanse za budućnost Kosova i Inicijative za Kosovo i dalje vodi sa 34.44% , odnosno, 229.050 glasova. Na drugom mestu je pokret Samoopredeljenje sa 26.84%, odnosno, 178.475 glasova. Sledi ih koalicija Demokratske lige Kosova i Alijanse za novo Kosovo sa 25.65%, odnosno, 171.286 glasova. Građanska inicijativa Srpska je, prema dosadašnjim podacima, osvojila 38.177 glasova, odnosno, 5.74%.

Kada su u pitanju ostale srpske stranke rezulati su sledeći – Samostalna liberalna stranka 3.188 glasova, odnosno, 0.48%, Progresivno-demokratska stranka 1.606 glasova (0.24%), Partija kosovskih Srba 1.567 (0.24%), Napredna snaga Kosova 515 (0.08%) i GI Za prosperitet Kosova 363 glasova.

11:50 – Izborni dan na Kosovu: Privedeno osam lica

Tokom jučerašnjeg izbornog dana na Kosovu privedena su osam lica zbog zloupotrebe službenog položaja tokom izbora i prava glasa, narušavanja slobodne odluke birača i lažne izjave. Otvoren je i jedan slučaj uništavanja glasačkih listića, saopšteno je iz Tužilaštva Kosova. Opširnije u posebnoj vesti.

11:35 – Petrović: Sigurno imamo jednog poslanika

"Mi sigurno imamo jednog poslanika, ali da budem iskren nismo zadovoljni razultatom," izjavio je danas za RTV Kim predsednik Samostalne liberalne stranke, Slobodan Petrović.

Podseća da se još uvek čeka na konačne rezultate i da će njegova stranka možda osvojiti i više od jednog poslaničkog mesta.

"Očekivali smo mnogo bolji rezultat, međutim, ako se uzme u obzir činjenica da su kampanja i sam dan glasanja bili takvi kako se ne pamti, mislim da je i ovaj rezultat veliki rezultat za Samostalnu liberalnu stranku," dodao je, takođe. 

Petrović ne isključuje mogućnost saradnje sa predstavnicima Srpske liste: 

"Sve političke opcije koje rade na interesu i jačanju kvaliteta života naše zajednice biće naši partneri, odnosno naši saradnici, tako da kod nas nema velikih nejasnoća."

08:30 – Koalicija oko PDK i dalje vodi, Samoopredeljenje drugo

Srpska lista osvojila je 35.242 glasa, odnosno 5.54% glasova od ukupnog broja glasača, prema podacima sa 91.04% obrađenih biračkih mesta, najnoviji su podaci Centralne izborne komisije. Srpska je tako i dalje četvrta po redu stranka, po broju glasova.

Najveći broj glasova, sa druge strane, osvojila je koalicija okupljena oko Demokratske partije Kosova – 34.61%, a za razliku od noćašnjih podataka, druga stranka sa najviše osvojenih glasova je Pokret Samoopredeljenje, sa 26.75% glasova, koji sledi koalicija Demokratske lige Kosova i Nove alijanse za Kosovo, sa 25.81% glasova.

00:30 – Koalicija PDK-AAK-Nisma vodi; Srpska četvrta

Prema obrađenim podacima sa 63.61% biračkih mesta, najviše glasova osvojila je koalicija PDK-AAK-Nisma – 35.83%, potom LDK – 24.80% i Samoopredeljenje sa 23.61%. Srpska i dalje četvrta sa osvojenih 7.65% glasova. 

23:45 – Preliminarni rezultati: PDK 37,61%, slede LDK 23.29%, Samoopredeljenje 20.51%​, Srpska 9.26%​

Prema prvim preliminarnim rezultatima CIK-a sa obrađenih 25.18% biračkih mesta – najviše glasova osvojila je koalicija okupljena oko Demokratske partije Kosova, Alijanse za budućnost Kosova i Inicijative za Kosovo sa 37,61%, potom sledi Demokratska liga Kosova sa 23.29% i pokret Samoopredeljenje sa 20.51%. Četvrta je, prema dosadašnjim obrađenim podacima CIK-a, GI Srpska sa 9.26%. Ostale srpske liste osvojile su manje od 1%.

22:50 – Obraćanje Marka Đurića iz centra Kosovske Mitrovice

"Prema podacima koji su stigli u štab Srpske, Srpska lista osvojila je najmanje 90 odsto glasova u većini srpskih mesta. Ovo je velika pobeda Srbije od Horgoša do Dragaša," upravo je rekao Đurić.

"Takođe, želim da naglasim da je ovde predstavnik Jedinstvene goranske partije, koja je na izbore izašla uz podršku Srbije – Adem Hodžaj, koji se takođe nalazi u poslaničkom klubu Srpske liste i koji je osvojio mandat u Skupštini, tako da je vrlo moguće da Srpska ima i više od 10 poslanika koji su garantovani za Srbe na ovim izborima," kazao je Đurić.

"Kako sada stvari stoje vrlo je moguće da ni formiranje nove vlade u Prištini neće biti moguće bez Srpske liste," dodao je takođe.

22:45 – Započelo slavlje Srpske: "Srpska se truba s Kosova čuje"

Sam vrh Srpske na čelu sa direktorom Kancelarije za KiM upravo su započeli slavlje ispred sedišta SNS. Oni uz trubače pevaju "Srpska se truba s Kosova čuje" a prva kolona vozila sa upaljenim sirenama krenula je gradom. U ovim trenucima Đurić se obraća medijima. Pored Đurića, tu su i njegov zamenik Ljubomir Marić, kao i nosilac liste Srpska Slavko Simić. Takođe su prisutni kandidati za poslanike, gradonačelnici i dosadašnji ministar u kosovskoj vladi Ivan Todosijević.

22:40 – Formira se kolona vozila sa srpskim zastavama

Iako se iz Srpske i sedišta SNS u centru Kosovske Mitrovice još uvek niko ne obraća u ovim trenucima formira se kolona vozila oko kružnog toka na kojima se nalaze srpske zastave. Prethodno su stigli i trubači.

22:15 – Članovi i simpatizeri SNS i Srpske kod Trga Cara Lazara

Od 19 časova kada su zatvorena birališta, u sedište Srpske napredne stranke koje se nalazi u neposrednoj blizini trga Cara Lazara u Kosovskoj Mitrovici, okupljaju su članovi i simpatizeri stranke i Srpske. Tu su i brojne medijske ekipe. Svi očekuju prve preliminarne rezultate ali već kruže nezvanične informacije o ubedljivoj pobedi Srpske u Kosovskoj Mitrovici, čak moguće i oko 90 odsto, ali i drugim mestima, odnosno da bi Srpska mogla da dobije "najmanje 8 mandata" kako nam je večeras nezvanično rekao jedan od lokalnih SNS visokih zvaničnika. U ovim trenucima manja grupa simpatizera i članova stranke se nalazi neposredno ispred stranačkih prostorija. Mogu se videti i trubači.  

19:25 – Do 19 preko 40% glasalo. Najveći odziv u srpskim sredinama

Prema podacima sa 91.93% biračkih mesta, do 19 časova, na Kosovu glasalo je 41.81% upisanih birača. Najveća izlaznost zabeležena je u srpskim sredinama. Zubin Potok je opština sa najvećom izlaznošću na Kosovu.

Od opština na Severu, najveća izlaznost, kao i tokom čitavog dana – zabeležena je upravo u ovoj opštini – 62.21%. Potom sledi Leposavić sa 48.23%, Zvečan sa 43.97% i na kraju Severna Mitrovica sa 32.83%.

U opština na jugu Kosova, najveća izlaznost je u Ranilugu sa 53.54%, potom u Štrpcu 53.38%, zatim Novom Brdu sa 52.81% i Partešu sa 52.66%.

Najmanja izlaznost je u Dragašu.

Svi birački centri zatvoreni su u 19 časova, preneli su prištinski mediji, pozivajući se na izjavu predsednice CIK-a, Valjdete Daka. Ona je, međutim, istovremeno potvrdila da se na pojedinim biračkim mestima i dalje nalaze glasači. Svoje biračko pravo moći će da iskoriste svi oni koji su na biračka mesta stigli pre zatvaranja.  

16:30 – Tužilaštvo Kosova: Troje privedeno, otvoreno pet slučajeva

Tri lica su privedena i protiv jednog lica podnet je zahtev za privođenje, zbog zloupotrebe službenog položaja tokom ovog izbornog dana, kao i lažne izjave. Još tri lica saslušavaju se zbog narušavanja slobodne volje birača, potvrđeno je iz Tužilaštva Kosova. Nijedan sličan slučaj nije zabeležen na Severu Kosova.

Opširnije u posebnoj VESTI.

16:00 – Đurić: Naredni sati presudni za političku budućnost Srba na KiM-u

"Narednih par sati jeste presudno za političku budućnost srpskog naroda na KiM-u, zato je neophodno da svi naši ljudi iskoriste svoje pravo glasa," rekao je direktor Kancelarije za KiM, Marko Đurić, koji boravi na Severu Kosova, uz diskretno prisustvo medija.

On je, odgovarajući na pitanja novinara, u Kosovskoj Mitrovici rekao i da je "jedini pravi odgovor na sve provokacije, pritiske, pokušaje da se Srbi spreče da izađu na ove izbore – što masovniji izlazak".

Ubeđen je, kаzao je, i da će na ove izbore izaći "značajno više" interno raseljenih, nego 2014.:

"Ali, to ćemo da vidimo već u večernjim satima," dodao je.

Šta je još Đurić poručio, čitajte opširnije u vesti koja će biti objavljena nakon zatvaranja birališta.

15:30 – Izlaznost do 15h oko 28%

Do 15 časova, prema podacima sa 95.02% obrađenih biračkih mesta, glasalo je 27.94% upisanih birača. 

U opštinama na Severu, najveća izlaznost je i dalje u Zubinom Potoku – 43.06% potom sledi Leposavić sa 33.28%, pa Zvečan sa 27.16%, i na kraju Severna Mitrovica sa najmanjim procentom izlaznosti od opština na Severu – 23.00%. 

Južno od Ibra, u Štrpcu je zabeležena najveća izlaznost – 45.69%, to je ujedno i najveća izlaznost na čitavom Kosovu. Najmanja izlaznost je i dalje u Dragašu – 19.04%.

15:15 – Građani posmatraju: Dve hiljade poruka na 50088, najveće pritužbe na Kosovu na neažurirane biračke spiskove

Kosovskoj fondaciji za otvoreno društvo (KFOS) u oviru kampanje "Glasaj i osmatraj" do 15:00 stiglo je skoro 2000 besplatnih SMS poruka u toku izbora.. Prema podacima KFOS-a, građani su se do 15 sati najviše žalili na neažurirane biračke spiskove (19,93%). Po broju prijava, slede problemi u okruženju biračkih mesta, kao i upravljanje glasačkim centrima. Pritisci i nasilje u glasačkom centru prijavljeni su u 2,02% slučajeva. U 37,44 odsto pristiglih SMS-ova nalazi se poruka da izbori protiču bez problema. Podatke je javio RTV Kim.

12:18 – Ambasador SAD-a u poseti biračkom centru u Kosovskoj Mitrovici

"Obilazim Kosovo širom, bio sam do sada u Prištini, Obiliću, do nekoliko drugih mesta, sjajno je do sada. Svakako ohrabrujem svakog da izađe i glasa i pokaže kakvu budućnost želi za svoju zemlju. Vrlo je važno za svakog da ima slobodan pristup biračkim mestima i da bude u mogućnosti da iskaže svoje mišljenje bez bilo kakvog mešanja," ovo je upravo u ekskluzivnoj izjavi za KoSSev u Severnoj Mitrovici rekao ambasador SAD-a u Prištini Greg Delavi (Greg Delawie) ispred jednog od centralnih gradskih biračkih centara za kosovske vanredne parlamentarne izbore – škole Sveti  Sava. Opširnije u POSEBNOJ VESTI.

Apostolova u Leposaviću: Izlaznost velika, jutros zabeležene tenzije ali su prevaziđene, razmislite za koga ćete da glasate

Pored američkog ambasadora na Kosovu, Grega Delavija i šefa misije OEBS, Jana Bratua, i specijalna predstavnica EU na Kosovu i šefica Kancelarije EU u Prištini, Natalija Apostolova, posetila je birališta na Severu. Ona je boravila u jednom od biračkih centara na krajnjem Severu, u opštini naseljenoj Srbima u kojoj je tokom predizborne kampanje zabeležen najveći broj incidenata – Leposaviću.

"Ono što smo videli do sada na glasačkom mestu jeste da je ovo veoma veliko glasanje i da je izlaznost velika. Razgovarali smo sa određenim predstavnicima i posmatračima i rečeno nam je da je jutros bilo određenih tenzija, ali da su te tenzije sada već prevaziđene," rekla je Apostolova, prenosi RTV Mir, ne precizirajući, međutim, na kakve konkretno tenzije misli.

Potom je i pozvala građane da glasaju:

"Ovo je dan kada birate one koji će da vas predstavljaju, stoga razmislite za koga ćete glasati i glasajte za one koji će najbolje predstavljati vaše interese. Imamo sto ljudi na terenu, ja sam jedna od njih i nadamo se mirnim i transparentnim izborima. Ovo je dan kada birate onog ko će da vas predstavlja. Stoga razmislite za koga ćete glasati i glasajte za one koji će na najbolji način predstavljati vaše izbore."

Za razliku od ostalih opština na Severu, u Leposaviću su od početka izbornog dana bile prisutne jake snage KFOR-a i interventne jedinice Kosovske policije, a upravo zbog incidenata zabeleženih pred i tokom izborne kampanje.

11:35 – Do 11h glasalo preko 8%, Zubin Potok sa najvećom izlaznošću na Kosovu

Do 11 časova, na Kosovu je, prema podacima sa 98.27% obrađenih biračkih mesta – glasalo 8.36% upisanih birača. U opštinama na Severu Kosova najveća izlaznost zabeležena je u Zubinom Potoku – 20.96%. Zubin Potok je ujedno i opština sa najvećom izlaznošću na čitavom Kosovu. 

Po izlaznosti, ovu opštinu sledi Leposavić – sa 14.88%, potom Zvečan – sa 10.09% i na kraju – Severna Mitrovica, koja je opština sa najmanjom izlaznošću na Severu – 9.37%. 

U opštinama južno od Ibra, najveća izlaznost zabeležena je u Štrpcu – 19.32%, potom u Ranilugu 15.71%, odnosno Gračanici 11.35%, Klokutu 11.12%, Partešu 10.87% i Novom brdu – 10.35%

Najmanja izlaznost zabeležana je u Dragašu – 4.63%

10:45 – Svi birački centri na KiM-u otvoreni na vreme. CIK u 11:30 o izlaznosti do 11h

Svi birački centri na Kosovu i Metohiji otvoreni su jutros na vreme, saopšteno je iz Centralne izborne komisije. CIK će, kako je najavljeno, u 11 i 30 održati konferenciju za medije kada će biti saopšteni i prvi rezultati o izlaznosti do 11 časova. 

08:30 – Rakić, Spirić i Simić zajedno na glasanje

Nešto posle 8 časova, gradonačelnik Severne Mitrovice, Goran Rakić, predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica pri sistemu Republike Srbije, Aleksandar Spirić i kandidat za poslanika u Skupštini Kosova, Igor Simić, glasali su u biračkom centru u Tehničkoj školi u Kosovskoj Mitrovici.

11:00 – Đurić: Sudbinski dan za naš narod

U Kosovskoj Mitrovici jutros je boravio direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić. Njegova poseta prethodno nije bila najavljena.

"Ovo je sudbinski dan za naš narod na Kosovu i Metohiji i zato niko kome je stalo do Srbije nema pravo da danas ostane kod kuće," poručio je, između ostalog, Đurić.

Šta su poručili građanima, čitajte u posebnoj VESTI

07:25 – Počelo glasanje za kosovske vanredne izbore, prvi birači pre presecanja vrpce, glasaju i raseljeni

Svih sedam biračkih centara u Kosovskoj Mitrovici za kosovske vanredne parlamentarne izbore otvoreno je jutros na vreme – u 7 časova a već je bilo prvih glasača. Građani za sada individualno glasaju. Upravo je to da li će glasači, kao ranijih puta, doći kolektivno pred biračke centre, kao zaposleni institucija Republike Srbije – sa svojim nadređenima, kako se dešavalo do sada – bilo jedno od glavnih nepoznanica. U Kosovskoj Mitrovici je jutros mirno i kišovito, uz pojačano prisustvo kosovske policije. I prvi raseljeni Srbi su stigli na Kosovo i Metohiju na glasanje. Pratite izborni dan sa KoSSevom. 

Sever Kosova – Svih 44 centra otvoreno. U Leposaviću nisu došli svi članovi biračkih odbora

Sva 44 biračka centra, koliko ih je ukupno na Severu Kosova, takođe su otvorena jutros na vreme. Pored Severne Mitrovice, centri su otvoreni u Zvečanu, Zubinom Potoku (12 centra 15 biračkih mesta) i Leposaviću, dok je u poslednjoj opštini, u kojoj je inače bilo incidenata tokom predizborne kampanje, jutros bilo "određenih tehničkih pitanja", kao i informacija o "mogućim nepravilnostima", te da je u toku utvrđivanje istih. Ovo je za KoSSev potvrdio predsednik opštinskog odbora u Leposaviću Milosav Marković.

U naknadnoj izjavi za KoSSev, Marković je pojasnio o kakvim se "tehničkim pitanjima radilo":

"Sva biračka mesta su otvorena na vreme, proces glasanja teče. Tehničke stvari u smislu da neko nije došao, negde nešto fali od materijala, što dodaje opštinska izborna komisija."

Na dodatno pitanje da li je bilo nepravilnosti ili ne tokom otvaranja biračkih centara i da li to upravo znači da se neki od članova biračkih odbora nisu pojavili na biračkim mestima, Marković je odgovorio:

"Tehničke stvari u smislu da neko nije došao, to je sasvim normalna stvar. Sva biračka mesta su na vreme otvorena."

On, međutim, nije precizirao ispred kojih partija članovi nisu došli.

Pre nego da se otvori birački centar u Tehničkoj školi, grupa birača i to uglavnom sredovečnih i starijih je već čekala  u redu, te su ušli čim je predstavnik CIK-a tačno u 7 časova presekao vrpcu.

U osam časova se na istom mestu očekuje da glasa i aktuelni gradonačelnik Goran Rakić.

Do jutros sa Brnjaka 7 autobusa sa raseljenim Srbima

Danas se očekuje dolazak i više autobusa sa raseljenim Srbima da glasaju. Do jutros je preko prelaza Brnjak ušlo sedam ovakvih autobusa. Posle detaljne kontrole, svi su pušteni i regularno nastavili put po severnom Kosovu.

Pojačana pažnja medija

Izbore na Severu Kosova prati i više medijskih ekipa iz Beograda i regiona, a za vesti TV N1, sinoć je govorila i urednica KoSSeva, Tatjana Lazarević. Ako se po jutru dan poznaje, srpski parlamentarni život u Prištini ne čekaju dobri dani, rekla je, ukazujući na duboku raspolućenost među srpskim listama i, kako je opisala, verbalnu brutalnost i fizičko nasilje tokom predizborne kampanje.

"Brutalna kampanja" "Samo Srpska može da spreči formiranje Vojske Kosova"

Za vanredne parlamentarne izbore "Republike Kosovo" prijavljeno je 26 političkih subjekata, od čega šest kosovsko-metohijskih Srba, ali se iz izborne trke povukla Napredna snaga Kosova, te je sada preostalo pet srpskih lista. Prethodno je i Aktivna građanska inicijativa raskinula koaliciju sa Partijom kosovskih Srba i saopštila da neće učestvovati na izborima. Najvidiljivija srpska stranka u medijima bila je Srpska lista – jedina lista koja je i dobila podršku zvaničnog Beograda. Ostale liste – Samostalna liberalna stranka, Progresivno demokratska stranka, GI Za prosperitet Kosova, prema sopstvenom priznanju, vodile su manje vidljive kampanje, bez javnih skupova.

Listu kandidata za parlament "Republike Kosovo", pogledajte OVDE


Kako će izgledati glasački listić koji će dočekati građane sutra u glasačkim centrima, pogledajte OVDE


Detaljnije o događajima tokom predizborne kampanje, čitajte na našoj tematskoj stranici "Parlamentarni izbori na Kosovu 2017."

Predizborna kampanja u srpskim sredinama je, od strane samih učesnika i protivkandidata Srpske, opisana kao "svirepa", "brutalna", pod "velikim tenzijama", uz, kako dalje tvrde, pretnje, ucene, kako kandidatima za poslanike, tako i njihovim porodicama. Sa druge strane, iz Srpske poručuju da su samo oni predstavnici Srba i Srbije i da samo oni mogu sprečiti formiranje Vojske Kosova. 

Neprihvatljivo zastrašivanje i primoravanje kosovskih Srba da glasaju na određen način, oglasila se neuobičajeno, posle više godina Kvinta sa Kosova, i to u seriji upozorenja međunarodnih predstavnika takođe. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kritikovao je to, poslavši i podršku Srpskoj.

Izborna statistika

Pravo glasa ima 1.872.941 birač, dok prema poslednjem popisu, kako su prištinski mediji ranije javili, pozivajući se na zvaničnu statistiku – Kosovo ima 1,7 miliona stanovnika. Sa biračkog spiska, potvrđeno je iz CIK-a, zbog smrti uklonjeno je 33.542, dok će 118.448 birača biti oni koji će glasati po prvi put. Van Kosova registrovano je 20.354 lica, dok je 15.118 birača registrovano kao uspešno registrovani birači, 5.236 zahteva je odbijeno.

Broj biračkih centara je 889 – 91 više nego 2014. godine – sa ukupno 2.490 biračkih mesta – 116 više nego 2014. godine. Na Severu biće ukupno 44 biračkih centara – u Severnoj Mitrovici 7, Zvečanu 7, Zubinom Potoku 12 i Leposaviću 18. Spisak biračkih mesta u ostalim opštinama pogledajte OVDE.

Izbore će nadgledati 29.264 posmatrača registrovanih od strane Centralne izborne komisije, među kojima su i posmatrači iz 8 ambasada, 7 međunarodnih organizacija, lokalnih organizacija, političkih stranaka i koalicija koje učestvuju na izborima, međunarodnih institucija, lokalnih medija, međunarodnih medija i posmatrači iz jedne lokalne institucije. Izbore će nadgledati i posmatračka misija EU, koju predvodi Elojz Peterle.

Međunarodni predstavnici najavili su pojačanu kontrolu biračkih mesta, kako bi se sprečile eventualne izborne krađe.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.