Izetbegović: Beograd da odustane od aspiracija da delovima BiH kompenzuje dogovor sa Kosovom

Foto: Dž. Kriješorac, Radio Sarajevo

Beograd i Republika Srpska treba da napuste aspiracije da delovima BiH kompenzuju eventualni dogovor s Kosovom, rekao je u intervjuu Radiju Sarajevo, lider Stranke demokratske akcije i potpredsednik Doma naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović.

Iako to smatra malo verovatno, navodi da bi apetiti Srbije prema BiH mogli da porastu u slučaju priznanja Kosova.

„Ne vjerujem da će se među Srbima naći lider koji će potpisati neovisnost Kosova. Ako se to ipak desi, otvorit će se apetiti prema Bosni i Hercegovini, tražit će se kompenzacija za Srbe i Srbiju“.

Međutim, podvlači da bi takav scenario izazvao „puno priče i galame“ ali da se ne bi ostvario.

„Jer, i na Kosovu i u Bosni i Hercegovini je srpska strana i srpska vojska napravila zločine i etnička čišćenja. I ta strana je u Bosni i Hercegovini Dejtonskim sporazumom dobila i previše. Sve preko toga bi neumitno vodilo u nove konflikte i scenarij koji sigurno ne treba nikome, naročito ne bosanskim Srbima. Genocid ne može i neće biti nagrađen neovisnošću (Republike Srpske, op.a.). Ni pod koju cijenu“, rekao je on.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.