Izaslanik nemačke vlade sa ambasadorom u poseti Visokim Dečanima

Visoki Dečani Sava Janjić Saracin
FOTO: Manastir Visoki Dečani/Tviter

Specijalni izaslanik nemačke Vlade za Zapadni Balkan, Manuel Saracin, posetio je juče manastir Visoki Dečani, gde se sastao sa igumanom Savom Janjićem.

Iguman je sa Saracinom, ali i nemačkim ambasadorom na Kosovu, Jorn Rodeom, koji je bio u pratnji izaslanika, razgovarao o zaštiti SPC na Kosovu.

„Otac Sava je podelio sa Saracinom i nemačkim ambasadorom na Kosovu zabrinutost u vezi sa zaštitom Srpske pravoslavne crkve na Kosovu“, naveli su iz manastira Visoki Dečani na Tviteru,

Poručuju i da se razgovaralo o poboljšanju života za sve zajednice na Kosovu.

Ovog jutra se oglasio i sam Saracin, navodeći da mu je bilo drago zbog toga što je posetio Visoke Dečane i razgovarao sa igumanom.

„Kulturno nasleđe Dečana je važan deo multietničkog Kosova. Radujem se budućem povratku“, naveo je Saracin u objavi na Tviteru.

Podsetimo, izaslanik nemačke vlade koji boravi u poseti Kosovu, početkom nedelje je posetio i Beograd, gde se sastao sa najvišim srpskim zvaničnicima, među kojima je bio i srpski predsednik Aleksandar Vučić.

To je bila njegova druga poseta Beogradu za kratko vreme, a nakon što je prethodno takođe razgovarao sa srpskim zvaničnicima u sklopu delegacije nemačke ministarke spoljnih poslova, Analene Berbok.

Pojedini prištinski mediji javili su juče, pozivajući se na svoja saznanja, da će se Saracin u sklopu svoje posete Kosovu sastati sa zamenicom kosovskog premijera i ministarkom spoljnih poslova, Donikom Gervalom.

Saracin je imenovan za izaslanika Nemačke za zapadnim Balkan početkom marta meseca. Ovo je prvi put da ova zemlja ima svog izaslanika za region.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.