Izaslanik nemačke vlade sa ambasadorom u poseti Visokim Dečanima

Visoki Dečani Sava Janjić Saracin
FOTO: Manastir Visoki Dečani/Tviter

Specijalni izaslanik nemačke Vlade za Zapadni Balkan, Manuel Saracin, posetio je juče manastir Visoki Dečani, gde se sastao sa igumanom Savom Janjićem.

Iguman je sa Saracinom, ali i nemačkim ambasadorom na Kosovu, Jorn Rodeom, koji je bio u pratnji izaslanika, razgovarao o zaštiti SPC na Kosovu.

„Otac Sava je podelio sa Saracinom i nemačkim ambasadorom na Kosovu zabrinutost u vezi sa zaštitom Srpske pravoslavne crkve na Kosovu“, naveli su iz manastira Visoki Dečani na Tviteru,

Poručuju i da se razgovaralo o poboljšanju života za sve zajednice na Kosovu.

Ovog jutra se oglasio i sam Saracin, navodeći da mu je bilo drago zbog toga što je posetio Visoke Dečane i razgovarao sa igumanom.

„Kulturno nasleđe Dečana je važan deo multietničkog Kosova. Radujem se budućem povratku“, naveo je Saracin u objavi na Tviteru.

Podsetimo, izaslanik nemačke vlade koji boravi u poseti Kosovu, početkom nedelje je posetio i Beograd, gde se sastao sa najvišim srpskim zvaničnicima, među kojima je bio i srpski predsednik Aleksandar Vučić.

To je bila njegova druga poseta Beogradu za kratko vreme, a nakon što je prethodno takođe razgovarao sa srpskim zvaničnicima u sklopu delegacije nemačke ministarke spoljnih poslova, Analene Berbok.

Pojedini prištinski mediji javili su juče, pozivajući se na svoja saznanja, da će se Saracin u sklopu svoje posete Kosovu sastati sa zamenicom kosovskog premijera i ministarkom spoljnih poslova, Donikom Gervalom.

Saracin je imenovan za izaslanika Nemačke za zapadnim Balkan početkom marta meseca. Ovo je prvi put da ova zemlja ima svog izaslanika za region.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.