Iz Srpske liste bio na zboru harmonije i jedinstva u Vračevu…

19:00 – Muminović: Skup protekao u miru, obraćanje Srpske korektno

Da je zbor u Vračevu "protekao u miru", večeras je za KoSSev potvrdio još jedan pripadnik bošnjačke zajednice na Severu Kosova. Zajim Muminović iz GI "Jednako za sve" obratio se takođe, kao i njegov sunarodnik Ismet Islamović, portalu KoSSev. I Muminović je takođe prisustvovao, "zboru harmonije i jedinstva" kako je prethodno Srpska lista opisala sinoćni skup u O.Š. "Stana Bačanin" u Vračevu.

"Izlaganje Srpske liste je bilo korektno. Građani su posle toga rekli svoje mišljenje i šta ih muči i koji su im problemi. Sve je lepo proteklo u fer i korektnoj i posle skupa isto tako nije bilo nikakvih tenzija. Ispozdravljali smo se i svako je otišao svojim putem. Kada se taj incident dogodio ja zaista  nisam video, niti znam," rekao je ovaj političar iz leposavićke opštine.

16:45 – Islamović: Ništa se nije dogodilo na skupu, u školi i u dvorištu

U međuvremenu KoSSev je kontaktirao Ismet Islamović iz opštine Leposavić, koji je kandidat za odbornika ispred inicijative "Zajedno", a koji je želeo, kako je naveo – da javnosti dostavi sopstveno svedočenje o onome što se sinoć desilo u Vračevu, jer je i sam, kako navodi, prisustvovao skupu "od početka do kraja".

"Nikakava rasprava se nije dogodila na skupu, ni nakon samog skupa koji je bio u školi. Ni u školskom dvorištu ničeg nije bilo. Rasprava se desila pola sata nakon skupa, dalje, kod prodavnice koja se nalazi pored puta," kaže Islamović.

Na naše pitanje zašto je usledila rasprava, te ko je učestvovao u njoj, Islamović kaže: 

"Razlog je bio to što je jedan od meštana drugom meštaninu tokom kopanja oštetio crevo za vodu. Radi se o malo jačoj raspravi."

Na pitanje da li je bilo tuče, rekao je:

"Nisam prisustvovao tome, rekli su mi da je jedan meštanin gurnuo drugog."

Istakao je takođe da Srbi i Bošnjaci u ovom selu godinama žive zajedno i bez problema. 

"Ništa na skupu nije bilo. Mi živimo zajedno godinama, nikad nikakvih problema nismo imali i ne trebaju nam ove laži," dodaje. 

16:00 – Iz Srpske liste bio na zboru harmonije i jedinstva u Vračevu…

Partija kosovskih Srba saopštila je sinoć da se na "predizbornom skupu" protivkandidata – Srpske liste, u selu Vračevo, u opštini Leposavić, navodno dogodio "teži incident i tuča između prisutnih aktivista Srpske napredne stranke". Skup je, naveli su na svojoj Fejsbuk stranici, "nakon nekoliko razmenjenih nokauta, pre planiranog termina i završen". Srpska lista, sa druge strane, u reakciji na ove navode ističe da PKS "širi dezinformacije putem društvenih mreža", kako bi "uneli pometnju među Srbe". "Naši građani nisu agresivni, ali su na skupu jasno istakli da su besni, jer ih aktuelni gradonačelnik Dragan Jablanović i njegov sin Aleksandar Jablanović institucionalno i politički ponižavaju i da to ne žele više da trpe," poručuju iz Srpske liste u saopštenju, koje i ovog puta nije dostavljeno našem portalu. Pitali smo Direkciju Kosovske policije regiona Sever šta se dogodilo sinoć u selu Vračevo. I Srpska lista i Kosovska policija tvrde da nije bilo predizbornog skupa. U policiji, ipak, potvrđuju da je došlo do "fizičkog sukoba meštana". 

Igor Simić i dalje ne kontaktira sa KoSSevom

KoSSev od sinoć pokušava da iz Srpske liste dobije odgovor na pitanje šta se dogodilo u Vračevu.

Šef kancelarije za saradnju sa medijima i civilnim društvom Srpske – Igor Simić, koji je i poslanik u kosovskom parlamentu se, kao i do sada, nije javljao na naše telefonske pozive i do trenutka objavljivanja ove vesti nije odgovorio ni na pitanja koja smo mu pisanim putem sinoć poslali.


Srpska: U Vračevu "zbor građana". Osećala se "harmonija i energija jedinstva"  

Skup u Leposaviću Srpska lista Leposavić na svojoj Fejsbuk stranici opisuje kao "zbor građana u školi Stana Bačanin u Vračevu", kojem je, "na inicijativu meštana" prisustvovao kandidat za gradonačelnika u opštini Leposavić ispred Srpske liste, Zoran Todić.

Evo kako je još Srpska lista opisala atmosferu na ovom zboru:

"Na skupu se osećala harmonija i energija jedinstva, koja će se jasnom i otvorenom podrškom pokazati na biračkim mestima 22. oktobra, gde će meštani srpske i bošnjačke zajednice ova dva sela, biti uz Srpsku listu i budućeg gradonačelnika Zorana Todića, a porodicu Jablanović poslati u političku istoriju."

Srpska lista: "Kriminalni klan" – "otac i sin Jablanović"

Osim što će otići u "političku istoriju", Partiju kosovskih Srba iz Srpske liste opisuju kao "minorno porodično preduzeće registrovano kao politička partija koju predvode kriminalni klan otac i sin Jablanović".

"Naši građani nisu skloni nasilјu, oružju i vitlanju pištolјem, kao što je to radio Aleksandar Jablanović u predizbornoj kampanji na parlamentarnim izborima, gde je uperio pištolј u aktiviste Srpske liste," piše Srpska lista.

Juče je od 17 do 18 časova, u selu Vračevo, u prostijama škole "Stana Bačanin" održan sastanak meštana o infrastrukturi – putevima u selu, kao i tekućim problemima i potrebama meštana. Na navedenom skupu bili su prisutni i predstavnici SO Leposavić. Nakon završetka skupa, u dvorištu škole došlo je do verbalne rasprave, a zatim i fizičkog sukoba između meštana navedenog sela – navode u direkciji Sever Kosovske policije. 

Slučaj je policiji prijavljen narednog dana, rano ujutru. 

Policijska patrola iz Leposavića odmah je upućena u selo Vračevo gde je od oba lica uzela pisane izjave.

"U svojoj izjavi, žalilac navodi da je do verbalnog sukoba došlo oko podneva, 26.09.2017., zbog nesuglasica oko popravke seoskog puta, te da je sukob nastavljen nakon sastanka. Tom prilikom osumnjičeni  mu je naneo udarac otvorenom šakom u predelu lica i uputio više pogrdnih reči," navodi policija. 

Protiv odgovornih lica, u konsultaciji sa nadležnim pravosudnim organima biće preduzete adekvatne zakonske mere, dodaju iz policije Sever i napominju: 

"Navedeni sastanak građana nije prijavljen PS Leposavić i juče u Leposaviću nije bilo predizbornog skupa."

 

 

 

Zbor u Vračevu (Foto: Fejsbuk stranica Srpska lista Leposavić)

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.