Iz dve perspektive – Advokatice: Istina i pravda, nikad ne odustajte


Većina nas kada čuje reči sud, tužilac, advokat, nije baš najsrećnija, ali kome od nas nije zatrebao advokat, ili sudija, ili tužilac. Sve to, spada u zanimanje pravnika. Šta je tačno zanimanje pravnika, šta pravnik radi i u kojim oblastima može da radi, saznajemo od dve diplomirane pravnice – Dušice Vasić Kostić i Edine Ljimani.

Da odluke donosi na osnovu logičkog rasuđivanja i razmišljanja, da poseduje jako izražene komunikacijske sposobnosti – elokventnost, da ima fleksibilnost u mišljenju, umeće u ubeđivanju i pregovaranju, da bude stabilan, strpljiv, savestan, da svoje stečeno znanje primeni u praksi, da bude lojalan pre svega sebi a onda i poslodavcu – osobine i poslovne veštine su koje treba da krase pravnika i pravnicu.

Dobar pravnik želi da se ne čine krivična dela, a ako se počine – da se ne ponavljaju.

Nema dovoljno pravnica, a jedno od mišljenja je i da u javnom sektoru pravnici dominiraju nad pravnicama i nalaze se na boljim pozicijama, iako je pravnica savesnija, studioznija, istrajnija i borbenija u odnosu na pravnika, smatraju dve mlade pravnice.

Na Kosovu nema dovoljno prava i pravde i pored više dobrih kosovskih zakona. Da bi se to promenilo, potrebna je veća sigurnost za sudije, advokate i tužioce, ali i više eksperata na profesionalnim pozicijama. Građanima poručuju da više poštuju zakone i da traže i da se bore za pravdu, a pravnici su tu da im pomognu.

Dve mlade pravnice za kraj otkrivaju svoj životni moto:

„Istina i pravda“ i „Nikad ne odustajte, nijedna tvrđava nije neosvojiva, samo postoje neke koje nisu dovoljno napadnute“.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.