U kotlini Ibra magla, sa Zvečana pogled puca, očistite pogled i pluća

FOTO: Pogled iznad oblaka/Miroslav Lazarević

Negativna merenja kvaliteta vazduha širom Balkana beleže se već danima, zapravo godinama. U velikim gradovima, usled izduvnih gasova iz automobila i oslobađanja dima iz toplana i kućnih dimnjaka – čađ i smog; u industrijskim mestima zbog blizine fabričkih postrojenja, bilo aktivnih, bilo neaktivnih – negativna emisija gasova i drugih zagađivača. Jedan od simbola takvog kvaliteta vazduha koji udišemo je i Kosovska Mitrovica.

Smeštena u nekada pitomoj, plodnoj i zelenoj dolini Ibra, sa bogatstvom tri reke, okružena brdom Zvečan sa jedne i Sokolicom sa druge strane, u blizini planinskih masiva – od Mokre, Rogozne, preko Kopaonika do Bajgore, danas su u njoj naslagana jalovišta i stovarišta pirita. Sa neaktivnim dimnjakom koji se visinom takmiči sa Zvečanskim brdom, podsetnik je na ono međuvreme – kada je Trepča bila industrijski gigant velike moćne socijalističke Jugoslavije.

FOTO: Trepčino jalovište pored obale Ibra/Miroslav Lazarević
FOTO: Trepčino jalovište pored obale Ibra/Miroslav Lazarević

U poznu jesen, kada počnu kiše i raširi se vlaga, Mitrovicu okuje magla koja se podigne tek na Sv. Savu. Do tada je pročiste samo snegovi kojih sve ređe ima.

FOTO: Igra magle i sunca/Miroslav Lazarević
FOTO: Igra magle i sunca/Miroslav Lazarević

„Pašće makar za Sv. Nikolu“ – Mitrovčani se često ovom rečenicom uteše.

Ne i ove godine. Umesto snega, kiša i naravno magla. Grad u kotlini utonuo je u sivilo, vlaga se uvukla u svako ćoše, smrad raširio.

Gde su granice ovom teškom oblaku što se svalio na mitrovičke krovove i ulice? I kakvo je tamo vreme?

FOTO: Trepčin dimnjak viri iz oblaka/Miroslav Lazarević

Deset minuta iznad grada, na manje od 500 metara nadmorske visine, sa hiljadugodišnje Zvečanske kule, čarobnog li sveta: kristalno čisto plavetnilo neba, rezak vazduh i udisaj kiseonika. Otvara pluća, bistri um, razgaljuje dušu, širi zenice.

FOTO: Krst sa Malog Zvečana/Miroslav Lazarević

Iz oblaka provirio vrh Trepčinog dimnjaka, iz magle izranja krst, spomenik palim rudarima Trepče sa Partizanskog brda.

FOTO: Spomenik palim rudarima na Partizanskom brdu/Miroslav Lazarević

Pogled puca na daleke obrise Prokletija sa južne strane, južne – Mokru  i najviši vrh Berim od 1731m, na Kopaonik sa severne.

FOTO: Pogled na Mokru sa Zvečanske kule/Miroslav Lazarević
FOTO: Pogled na Mokru sa Zvečanske kule, Berim 1731 m/Miroslav Lazarević
FOTO: Obronci Prokletija sa Zvečanske tvrđave/Miroslav Lazarević
FOTO: Metohijske Prokletije sa Zvečanske tvrđave/Miroslav Lazarević

Uspenjite se na okolna brda i planine, pogledajte svoje kuće i sami sebe iz druge dimenzije. Potražite sunce i kiseonik.

FOTO: Svitanje sa Tvrđave Zvečan/Miroslav Lazarević

Dok to ne učinite, uživajte u fotografijama planinara Miroslava Lazarevića, koji je mitrovačka svitanja ove nedelje dočekivao svojim foto objektivom sa zvečanske tvrđave.

A ukoliko to ne učinite, znajte makar da su oblaci nad gradom, iako otrovni“ prelepi.

FOTO: Svitanje sa Tvrđave Zvečan/Miroslav Lazarević

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.