Ivanoviću produžen pritvor: "Srbijo, poražena si"

Lideru Građanske inicijative SDP Oliveru Ivanoviću danas je ponovo produžen pritvor za još dva meseca, zbog čega je njegova partija u pisanom saopštenju navela da nije iznenađena, ali je "duboko razočarana", ponovivši zamerke na račun objektivnosti odluke o pritvoru  i produžavanja iste, podsetivši na garancije Vlade Srbije, kao i peticiju sa "desetinama hiljada potpisa". GI SDP je zatražila još jednom da se Ivanović "odmah pusti na slobodu". Istovremeno, u Skupštini Kosova u toku je sednica na kojoj se očekuje da će se danas konačno usvojiti amandmani kojima se može osnovati Specijalni sud za ratne zločine, na kojoj poslanici, oni koji će protiv, kao i oni koji će glasati za, listom govore o zločinima Srba i Srbije i kako navode – pravednoj borbi OVK

Reakcije sa društvenih mreža

Članovi porodice Olivera Ivanovića koji su od Ivanovićevog pritvaranja aktivni na društvenim mrežama, kao i prijatelji i poznanici, već su izneli svoje reakcije.


Supruga Milena napisala je:

"Oliveru Ivanoviću produžen pritvor. Kod Srba i nevini leže za ratne zločine, kod drugih su i krivi na slobodi ! Srbijo, poražena si !!!"


Tanja Vujisić: "Hej ljudi, da li se sećate Olivera Ivanovića? To je onaj normalan čovek, političar… Eno ga, još uvek u pritvoru. Naravno da mu je opet produžen pritvor. A Beograd neka nastavi da urla i da trabunja, kako mu pomaže i daje garancije i blalblalala."

"Nismo iznenađeni jer smo, od kada je gospodin Ivanović uhapšen, shvatili da se uvažavaju  i ispunjavaju samo zahtevi  i želje tužioca. Jer, da nije tako, sudija i sudsko veće bi ozbiljno razmotrili garancije koje je Vlada Republike Srbije dala za Ivanovića i ostale opužene Srbe, ali i 'dokaze' u vidu iskaza brojnih svedoka optužbe, koji nisu ništa ni videli ni čuli od onoga što tužilac stavlja na teret našem lideru," saopšteno je iz SDP-a.

Očigledno je da odugovlačenjem postupka tužilac pokušava da obeshrabri optužene a istrajavanjem na produženju pritvora pokazuje koliko je iluzorno verovati u poštovanje osnovnih ljudskih prava, poput prava za odbranu sa slobode, dodaje se.

GI SDP  izražava sumnju u kredibilitet zaštićenih svedoka, otkrivajući da su neki od njih "prekookeanski".

"Sumnjamo da će ostalo dvoje sa velike udaljenosti,  putem video linka, čak četiri dana, bez prisustva javnosti, u sudnici biti saslušavani. Sve to navodi na pomisao da su od takvih 'svedoka',  posle mnogo napora, dobijene izjave po meri tužioca, odnosno optužnice,“ dodaju u stranci Ivanovića. Ivanović je uhapšen 27. januara 2014, godine i na teret mu se stavlja da je 14. aprila 1999. i 3. februara 2000. godine počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva i podsticanje na teško ubistvo više Albanaca u Kosovskoj Mitrovici. Slučaj Ivanović povezan je sa još četvoricom Srba – srpskim policijskim pukovnikom Dragoljubom Delibašićem, ocem i sinom Ilijom i Nebojšom Vujačić i profesorom Aleksandrom Lazovićem koji su osumnjičeni za ubistvo i pokušaj ubistva. Suđenje protiv petorice Srba zvanično je počelo 18. decembra, a sudi im se prema zajedničkoj optužnici, koju je 11. avgusta, 2014. godine podigao međunarodni tužilac Specijalnog tužilaštva Kosova, Sezari Mihalčuku. Sva petorica optuženih Srba izjasnili su se ranije da nisu krivi za dela koja im se stavljaju na teret. Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.