Ivanović: Nismo izgubili mi, nego građani i grad. SDP-u najverovatnije tri odbornička mesta

GI "Srbija, demokratija, pravda" nije izgubila na jučerašnjim izborima. Rezultat je takav da gube građani, grad i, u krajnjem slučaju, Srbija. Naš protivnik nije bila Srpska lista, već Vlada Srbije sa svim svojim potencijalima – poručio je danas, dan nakon kosovskih lokalnih izbora, lider SDP-a i kandidat za gradonačelnika Severne Mitrovice, Oliver Ivanović. Prema prvim preliminarnim podacima Centralne izborne komisije, njegov protivkandidat Goran Rakić i Srpska lista osvojili su u ovoj opštini preko 3.000 glasova više nego Ivanović i njegova stranka. Ipak, Ivanović pobedu Srpske ocenjuje kao Pirovu, a izbore kao najteže koje je imao u svojoj političkoj karijeri. SDP imaće najverovatnije tri odbornička mesta u Skupštini opštine Severna Mitrovica, procena je Ivanovića. Biće, kaže, konstruktivna opozicija. Današnjoj konferenciji za medije na kojoj je govorio Ivanović, nije prisustvovao Dragiša Milović, čija je GI "Za naš Zvečan" bila u koaliciji sa Ivanovićevom strankom, u opštini Zvečan.

"Mi imamo rezultat, i taj rezultat pokazuje da je Srpska lista osvojila više glasova nego mi. Ja ne mislim da je to stvarna slika, njihov rezultat bi morao biti mnogo slabiji, nego što jeste," ocenio je Ivanović. 

Gotovo istovremeno sa konferencijom Ivanovića održavala se i konferencija predsednika Privremenog organa oštine Kosovska Mitrovica pri sistemu Republike Srbije, Aleksandra Spirića, a sada i budućeg odbornika kosovske opštine Severna Mitrovica. Spirić je, kako je rekao, a preneli mediji, dobio najveći broj glasova kao pojedinačni kandidat. KoSSev nije dobio poziv da prati ovu konferenciju za medije.


O izbornom danu: Velika izlaznost, ogroman broj nevažećih listića, uslovni glasovi….

"Primetna je velika izlaznost. Veća nego što je inače bila. I ogroman broj nevažećih listića – takođe treba da bude veoma indikativno. Kada se čovek nađe iza paravana, on uradi ono što stvarno misli, najčešće. Druga stvar je veliki broj uslovnih glasova, što takođe ukazuje na propuste, odnosno anomalije u ovom izbornom sistemu ili u biračkim spiskovima. Mnogo mrtvih, takođe."

Kao razlog za to vidi u "previše moćnom protivniku" i "ogromnoj mašineriji" koja, kako kaže, stoji "iza Srpske liste", a protiv "takve organizacije i budžeta" bilo je teško, ocenio je, "napraviti više od ovoga":

"Za podršku građana borili smo se u neravnopravnim uslovima. To je jasno svima onima koji su iole išta gledali na ovim izborima."

Da se radi o, kako kaže, ogromnoj mašineriji, za Ivanovića je dokaz i jučerašnji dan tokom kojeg je u gradu, kako tvrdi, "bilo više vozila sa tablicama južne Srbije, nego sa originalnim registracijama KM".

"To samo govori kolika je mašinerija pokrenuta i koliko je ljudima koji vode Srpsku, onima koji su je napravili kao takvu – bilo stalo da u Mitrovici dobiju izbore," smatra.

Trenutak istine za Srpsku biće kada, dodaje Ivanović, Srpska ne bude u prilici da koristi "sredstva javnih preduzeća" i njihov "potencijal" i kada ne bude u prilici da "dovlači ljude autobusima", kao što je to, kaže, bio slučaj sada. 

SDP-u najverovatnije tri odbornička mesta

"Po nekoj mojoj proceni, imaćemo tri odbornička mesta, s tim da to može biti i četiri, u zavisnosti od toga koliko ovih manjinskih lista bude prošlo. Drugi bitan faktor su uslovni glasovi kojih je mnogo i pitanje je šta će oni dati. Verujem da od uslovnih glasova više od 20 odsto neće proći, jer se po pravilu 75 do 85 odbaci, takav je trend u poslednje vreme. Ako je pratiti ovaj trend, mi ćemo imati oko stotinu glasova više, što bi moglo da da i četvrti mandat, ali je verovatnije da ćemo imati tri mandata. Bićemo konstruktivna opozicija. Trudićemo se da namećemo prave teme, a građani će biti u prilici da ocenjuju. Nadam se demokratskijim i boljim uslovima, nešto što nije bilo do sada."

"Neće biti u prilici da koristi sredstva javnih preduzeća, odnosno njihova prevozna sredstva i njihov potencijal i da na taj način dovlači birače. To će biti trenutak istine. Trenutak kada ćemo videti koliko Srpska zaista vredi," zaključuje lider SDP-a.

Na jučerašnjim kosovskim lokalnim izborima, u svih deset opština sa srpskom većinom, prema dosadašnjim podacima CIK-a, najviše glasova osvojila je Srpska lista – jedina stranka kosovsko-metohijskih Srba, od ukupno 18, koja je dobila podršku zvaničnog Beograda.

U Severnoj Mitrovici je pobedio šef Srpske liste i, prema rezultatima, gradonačelnik Severne Mitrovice u drugom mandatu – Goran Rakić. On je pobedu sinoć proslavio u ovom gradu, zajedno sa direktorom Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Markom Đurićem, i svojim saradnicima. Kako je proteklo slavlje u Kosovskoj Mitrovici, a kako izborni dan čitajte u vestima:

Vučić nakon pobede Srpske od "10:0"- Živelo Kosovo i Metohija u sastavu Srbije!

Drugi krug izbora u većini opština sa Albancima. Drugi krug i u Klokotu?

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.