Istraga o pretnji Albanske dobrovoljačke garde Kurtiju, optužuje stari režim

Kurti Aljbin
FOTO: T7

Nakon što je Aljbin Kurti objavio saopštenje o pretnji koje mu je uputila organizacija „Albanska dobrovoljačka garda“, direkcija za istragu teških zločina u saradnji sa kosovskim specijalnim tužilaštvom, pokrenula je istragu. 

Vršilac dužnosti kosovskog premijera povezao je pretnje sa Ustavnim sudom koji bi trebalo da do 29. maja protumači dekret koji je Tači doneo, a tiče se nastojanja da se nova kosovska vlada formira bez izbora.

„Pretnja protiv mene iz takozvane ‘albanske dobrovoljačke garde’, u stvari, nije protiv mene. Ovo predstavlja pretnju Ustavnom sudu, posebno predsednici suda, gospođi Arti Rami-Hajrizi i sudiji – izvestiocu slučaja KO 72/20, gospodinu Nedžmiju Redžepi. Nema drugog objašnjenja“, poručio je Aljbin Kurti, objavivši pismo pretnje ove organizacije.

„Stari režim“ optužio je da su oni „zastrašivači koji žele da zastraše Ustavni sud“.

„I ne samo to. Oni takođe pokušavaju da destabilizacijom zastraše ambasadore Kvinte ukoliko glava PRONTO-a, predsednik Republike – izgubi slučaj“.

„Pomno pratimo dešavanja dok očekujemo presudu Ustavnog suda. Na sledećim izborima produbićemo razliku kao nijedna druga stranka na posleratnom Kosovu“, poručio je Kurti.

Grupa koja sebe naziva „albanska dobrovoljačka garda“ u svom pismu Pokret Samoopredeljenje nazvala je „zločinačkom organizacijom“ i preti da „neće čekati skrštenih ruku“ zbog mogućih protesta Samoopredeljenja u Prištini.

„Aljbin Kurti i svi lideri Pokreta Samoopredeljenje, koji pomažu u organizovanju ovog protesta, sada imaju razloga da brinu o svojoj bezbednosti i bezbednosti članova svojih porodica od strane jedinica garde“, piše u poruci koju je sinoć na Tviteru obelodanio Kurti.

Direkcija za istragu teških zločina otvorila je slučaj i u procesu je istrage i prikupljanja informacija u saradnji sa specijalnim tužilaštvom, potvrđeno je za Gazeta Express iz Kosovske policije.

„Obaveštavamo vas da kosovska policija i Direkcija za istragu teških zločina, radi na ovom slučaju i da je u fazi istrage i prikupljanja informacija. Sve akcije se preduzimaju u saradnji i koordinaciji sa Specijalnim tužilaštvom“, naveli su u pisanom odgovoru za ovaj portal.

U očekivanju odluke ustavnog suda Kosova o tome da li je Tačijev dekret da Avdulah Hoti iz LDK bude mandatar za sastav nove kosovske vlade bez izbora – u skladu sa kosovskim ustavom ili ne, učestale su uzajamne optužbe Kurtija i Tačija na račun jedan drugog u vezi sa poštovanjem ustava. Sud je početkom maja privremeno suspendovao primenu ovog dekreta nakon što mu se obratilo Samoopredeljenje. 

Inače, ovaj sud se oglasio i juče, ali da saopšti da sa zabrinutošću prati „preteći javni diskurs“ koji poslednjih dana vode aktuelni predsednik i premijer, kao i drugi nosioci institucionalnih i političkih funkcija, te da vrše pritisak na Ustavni sud i pokušavaju da utiču, ili da prejudiciraju odluku tog suda o pitanju predsednikove uredbe o imenovanju novog premijera.

Što se tiče pretnji „Albanske dobrovoljačke garde“, pismo sa fotografijama je objavljeno putem Fejsbuka, i kako navodi sajt Shkurteshqip.net, za njih se do sada nije čulo.

 

Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.