Istok: Novo paljenje letine Srbima povratnicima

U opštini Istok zabeležen je novi slučaj paljenja letine povratnicima. Sinoć oko 21.30 zapaljeni su seno, slama, štala i svinjac domaćinstvu Snežane Dubljević u selu Lukavac, potvrđeno je iz kosovskog ministarstva za zajednice i povratak. Ovo je četvrto paljenje letine povratnicima u roku od nedelju dana – u opštini Istok, a peto na Kosovu, uključujući ono u Klini. Ovo mora prestati odmah, poručio je kosovski ministar za zajednice i povratak, Dalibor Jevtić, ocenivši da se radi o, kako je rekao, „organizovanom nasilju“ nad Srbima povratnicima u opštini Istok:

”Četvrti incident za samo 7 dana u opštini Istok i protesti u Đakovici jasan su pokazatelј da je na sceni organizovano nasilјe nad Srbima. To je nedopustivo i već veoma ozbilјno. U danima praznika Srbi nemaju mira. Ovo mora prestati odmah.“

14:00 – Narodna stranka: Namera da se povratnici obeshrabre

Paljenje letine povratnicima u Metohiji osudio je i Pokrajinski odbor Narodne stranke Kosova i Metohije.

"Paljenje letine, za vreme pravoslavnih praznika, još jedna je od poruka sa ciljem da se Srbi povratnici, koji žive u Metohiji, obeshrabre u nameri da opstanu na ovim prostorima, ali i poruka svima onima koji žele da se vrate," navodi u saopštenju dostavljenom medijima.

Od misija EU i međunarodne zajednice na KiM-u traže da izvrši pritisak na vlasti u Prištini kako bi se počinioci ovih "gnusnih dela" kaznili.

"Ukoliko se i dalje nastavi sa neadekvatnim radom institucija na Kosovu i Metohji, a institucije nisu mesto koje štite prava Srba, onda je jasno da predstavnici Srba te institucije treba da napuste," zaključuju.

Prethodno je paljenje letine povratnicima osudio i direktor Kancelarije za KiM, Marko Đurić. O tome opširnije u posebnoj vesti.

„Zahtevam od svih nadležnih da odmah reaguju, zahtevam od onih koji daju garancije da ovakvih incidenata neće biti odmah da sa reči pređu na dela. Srbima povratnicima poručujem da ne posustaju i da ne odustaju, baš onako kako to nije ni Bogdan Mitrović,“ rekao je takođe Jevtić.  

Porodica Dublјević se u Suvi Lukavac vratila se 2005. godine, a svi Srbi koji žive u ovom delu Kosova su, kako je rečeno ministru Jevtiću, navode iz njegovog kabineta – veoma uznemireni i u strahu. 

Prvi slučaj paljenja letine zabeležen je dan posle Božića. O ovom i ostalim slučajevima, čitajte detaljnije u arhivi naših vesti: 

Ponovo zapaljena letina srpskim povratnicima

Istok: Povratniku zapaljeno 300 bala sena

Klina: Povratničkoj porodici zapaljen stog sena

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.