Gračaničkom domu kulture od Jugoslovenske kinoteke mobilni DSP projektor

Jugoslovenska kinoteka ustupila je na korišćenje mobilni DSP projektor, vrednosti od 4,2 miliona dinara – Domu kulture Gračanica. Sredstva za nabavku projektora obezbedilo je Ministarstvo kulture i informisanja, a predstavnici dve kulturne ustanove potpisali su u petak i Protokol o poslovnoj saradnji.

Projektor, sa pratećom opremom – hard disk set, objektiv za projektor i digitalno analogni konvertor – direktoru gračaničkog doma kulture, Živojinu Rakoćeviću, uručio je direktor Jugoslovenske kinoteke, Jugoslav Pantelić.

"U ime Kinoteke i svih onih koji se na bilo koji način bave kulturom u Srbiji, želim vam da gledate dobre filmove, ali i da se naša saradnja ne zaustavi na ovome. Jugoslovenska kinoteka je u svakom trenutku spremna da izađe u susret i da učestvuje u projektima sa zajedničkim ciljem, a to je u ovom slučaju promocija i uživanje u kvalitetnim ostvarenjima sedme umetnosti," kazao je Pantelić.

Rakočević je kazao da za dom kulture kojim rukovidi DSP projektor znači "jednu vrstu novog prozora u getu i nove svetlosti".

"To daje mogućnost da, gde god možemo da zamračimo neku sobu, u nekoj našoj enklavi – tamo dobijemo bioskop. Za Gračanicu, to je mogućnost izbora. U getu nema izbora, ali ako možete da birate u okviru kulture, vi ste u jednu ruku slobodan čovek, bez obzira što živite u getu," rekao je.

Direktor distributerske kuće „Megakom film“ i član Upravnog odbora Kinoteke, Igor Stanković  kazao je da je mobilni DSP projektor "jedini način" da Gračanica i druge srpske sredine na Kosovu dobiju film u isto vreme kada se prikazuje u Beogradu, ali i festivale, blokbastere, sinhronizovane filmove za decu.

Najavio je i da će "Megakom film" donirati prenosnu kutiju za putovanje filma, platno u odgovarajućem formatu, 300 naočara i sistem za 3D projekcije.

Svečanosti u Jugoslovenskoj kinoteci prisustvovali su i ministar kulture i informisanja, Vladan Vukosavljević i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić.

"Ovim činom pokazali smo da možemo efikasno da sarađujemo na institucionalnom nivou, da izlazimo u susret akutnim potrebama srpske kulture svuda gde živi srpski narod i omogućili jednom vrlo aktivnom kulturnom činiocu na srpskom prostoru – Domu kulture u Gračanici – da srpskom narodu na KiM-u obezbedi prikazivanje značajnih dela srpske i međunarodne kinematografije, novih ostvarenja i onih iz fondova Kinoteke," kazao je Vukosavljević.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju rekao je da je ovo i prilika da se podseti kako je Srbija "nesumnjivi utemeljivač" i "glavni mecena i patron" filma na Kosovu i Metohiji.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.