Israel Hayom: Kosovo u ponedeljak otvara ambasadu u Jerusalimu

Izrael Kosovo
FOTO: anna-news.info

„Kosovo će sledeće nedelje postati treća zemlja koja će otvoriti ambasadu u Jerusalimu“, piše danas izraelski medij Israel Hayom, navodeći da će se ceremonija povodom otvaranja održati u ponedeljak.

Ovoj ceremoniji, koja će se održati u centralnom Jerusalimu, prisustvovaće viši zvaničnici iz Izraela i Kosova, piše ovaj medij.

Kosovo i Izrael uspostavili su diplomatske odnose prvog februara na osnovu Vašingtonskog sporazuma od prošle godine.

Tada je najavljeno otvaranje ambasade Kosova u Jerusalimu, dok je u međuvremenu prva ambasadorka Kosova u Izraelu, Ines Demiri, već otišla u ovu zemlju.

Dok se na virtuelnoj ceremoniji o uspostavljanju diplomatskih odnosa moglo čuti da je reč o istorijskom danu, a iste poruke su slali i Amerikanci, iz Evropske unije, Turske, Arapske lige i Palestine pozvali su Kosovo da preispita svoju odluku, te mu poručili da bi ambasadu trebalo da otvori u Tel Avivu.

Po svemu sudeći novi kosovski premijer, Aljbin Kurti, nedavno se našao između „dve vatre“ kada mu je u čestitki na ostvarenoj pobedi na izborima premijer Izraela Benjamin Netjanahu uputio poziv da prisustvuje inauguraciji ambasade u Jerusalimu, dok mu je predsednik Turske, Tajip Erdogan, poručio da preispita odluku o otvaranju ambasade.

Više o tome na našoj tematskoj stranici: Lobiranje kosovske diplomatijePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.