Uhapšeni gradonačelnik Klokota i direktor Urbanizma u vezi sa izbornim nepravilnostima; Kancelarija za KiM osudila


Vest je ažurirana

U međuvremenu reagovala je i Kancelarija za KiM, koja je potvrdila hapšenje Božidara Dejanovića, kao i Dejana Vlajkovića – direktora Odeljenja za urbanizam opštine Klokot.

Kancelarija tvrdi da je Dejanović uhapšen bez ikakvog pravnog osnova ili valjanog dokaza, te da je dvojici uhapšenima Kancelarija obezbedila pravnog zastupnika.

O postupanju sa uhapšenima, ova Kancelarija obavestila je sve relevantne pravne institucije, saopšteno je.

Navode i da je izvršen pretres, kao i to da je kosovska policija upala u nekoliko kuća u kojima žive srpski politički predstavnici. Kosovsku policiju optužuju za „represiju“, „brutalno ponašanje“, „pritisak“ na izbornu volju građana u srpskim sredinama na KiM.

„Ovakvo brutalno ponašanje kosovske policije predstavlja nastavak pritiska i ugnjetavanja kojem su kontinuirano izloženi sropski predstavnici na teritoriji Кosova i Metohije, kao i vid zastrašivanja naroda i slanja poruke da za njih nema mira i normalnog života. Po sredi je očigledna namera udara i pritiska na izbornu volju građana u srpskim sredinama na Кosovu i Metohiji.

Toj vrsti pritisaka srpski narod je bio izložen ne samo tokom izborne kampanje nego očigledno još snažnije u periodu nakon izbora. Nedopustivo je da neko baca senku na ubedljivu i istorijsku pobedu Srpske liste koja je nesporna i koja je osvojila 96,14 odsto glasova srpskog stanovništa na Кosovu I Metohiji.

Svakoga dana svedoci smo brojnih vesti i video priloga o brutalnim izbornim manipulacijama od strane albanskih političkih predstavnika koji bi sada očigledno želeli da svoje izborne mahinacije zamaskiraju napadom na Srbe i predstavnike Srpske liste. Takve scenarije napada i brutalnog obračuna sa srpskim narodom na Кosovu i Metohiji nećemo dozvoliti i zbot toga tražimo hitnu i odlučnu reakciju relevantnih međunarodnih organizacija kao i Brisela“.

Akcija u vezi sa nepravilnostima tokom izbornog procesa; Uhapšen gradonačelnik Klokota

12:30 – Kosovska policija zajedno sa tužilaštvom sprovodi danas akciju u vezi sa izbornim procesom, tj zloupotrebama i manipulacijom glasova. Kako javljaju prištinski mediji pozivajući se na potvrdu Specijalnog tužilaštva, akcija se odvija u Klokotu, a uhapšen je gradonačelnik ove opštine.

„Možemo potvrditi da, na osnovu zahteva tužilaštva i naloga nadležnog suda, kosovska policija sprovodi akciju. Akcija koju sporovodimo u saradnji je sa tužilaštvom, povezana je sa izbornim procesom“, saopštila je danas ranije Kosovska policija.

Ubrzo zatim oglasilo se Specijalno tužilaštvo, koje je, kako prenosi Gazeta Express, saopštilo da je gradonačelnik Klokota, Božidar Dejanović, uhapšen zbog sumnje da je počinio krivično delo „Kršenje slobodnog odlučivanja birača“.

Dejanoviću je određen 48-časovni prtvor, dok će se on zatim pojaviti pred pretpretresnim sudijom.

Izveštavajući o današnjem hapšenju, Gazeta Express javila je da je gradonačelnik Klokota uhapšen zbog nameštanja glasova. Ova tema je aktuelna i u susednom Ranulugu nakon što je juče RSE javio da je Bojan Marković iz opštine Ranilug, prema sopstvenom svedočenju, izgubio posao zato što je na kosovskim parlamentarnim izborima 14. februara, odbio da glasa za Adrijanu Hodžić. Marković je potom našem portalu uputio demantije na sopstvenu izjavu.

Ovo nije prvo hapšenje u vezi sa kršenjem biračkog procesa.

Podsetimo, prethodno su uhapšene dve osobe – A. K i S. M, koje se sumnjiče za prevaru i uzimanje mita.

Oni su uhapšeni nakon što su prištinski mediji objavili video zapis, navodeći da se njime ukazuje na to da su postojale manipulacije glasovima u korist bivše kandidatkinje za poslanicu ispred AAK, Meljize Haradinaj Stuble.

Stubla je neposredno nakon ovog skandala dala ostavku na sve funkcije u AAK i na mesto odlazeće ministarke spoljnih poslova Kosova.

Sa druge strane, dvojici uhapšenih Osnovni sud u Prištini je nakon zahteva Tužilaštva danas izrekao meru jednomesečnog pritvora.

Povezani članci:

„Avonet“: Tražimo ostavku Dejanovića i Markovića zbog optužnice za otpuštanja radnika usled političkih uverenjaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.