Jevtić: Srpska lista mora biti deo buduće vlade u Prištini

Dalibor Jevtić
Foto: Printscreen, RTS

Srpska lista po kosovskom ustavu mora biti deo kosovske vlade, a Aljbin Kurti govori ono što bi on želeo, istakao je u jutarnjem programu RTS-a potpredsednik Srpske liste i kosovski ministar za zajednice i povratak u ostavci, Dalibor Jevtić. Najavljuje i sigurno ukidanje taksi od strane nove kosovske vlade, a ističe i da jeste interes međunarodne zajednice da buduća vlada u Prištini ima dvotrećinsku većinu od 80 poslanika, zbog čega ne isključuje mogućnost i šire koalicije većinskih stranaka koja neće uključivati samo LDK i Samoopredeljenje.

Na pitanje šta dalje sa izbornim rezultatom i da li Srpska lista očekuje poziv budućeg mandatara, Jevtić nije dao konkretan odgovor.

„Vrlo je važno što smo osvojili svih 10 mandata. To znači da nismo ostavili prostor bilo kome od albanskih lidera da trguje sa onim što negde jesu interesi srpskog naroda na Kosovu i Metohiji. Zato je bilo važno da pobedimo kako ne bismo dozvolili da se pojave neki Srbi koji ne bi radili ništa drugo osim slušali šta im ovi govore,“ bio je odgovor Jevtića na pitanje novinarke.

Ipak, tvrdi da u skladu sa kosovskim ustavom, formiranje vlade u Prištini nije moguće, što je i odgovor na izjavu najverovatnijeg budućeg mandatara, Aljbina Kurtija, da će u njegovoj vladi biti Srba, ali ne Srba iz Srpske liste koja za njega predstavlja državu Srbiju.

„To gospodin Kurti više govori šta bi želeo, kao i mnogi Albanci, ali jedno je šta Albanci žele a drugo je ono što stoji u zakonima. Dakle, u Ustavu član 96 stoji da predstavnik Srba u Vladi Kosova će biti izabran većinom predstavnika te zajednice kosovskoj skupštini. Tu nema rasprave. To što govori gospodin Kurti da će uzeti ne znam kog Srbina to je kao kada bi mi rekli da nećemo da Kurti bude premijer nego ćemo uzeti nekog drugog – prosto je to nemoguće“, istako je Jevtić.

Potpredsednik Srpske liste smatra da će Kurti ukoliko zaista želi da bude predsednik kosovske vlade, morati da uzme u obzir činjenicu da je Srpska lista pobedila.

„Sačekaćemo konačne rezultate, nije velika razlika između prve i druge stranke u ovom trenutku, a nisu izbrojani još uvek uslovni i glasovi putem pošte. Mada se pretpostavlja da je većina glasova koji su došli putem pošte za Samoopredeljenje“, zaključio je Jevtić.

Stranci hoće vladu koja ima podršku dve trećine poslanika

Iako očekuje da Srpska lista bude deo buduće vlade, od partnera u toj vladi, ko god oni bili, ne očekuje da u velikoj meri izmene dosadašnje stavove prema srpskoj zajednici.

„Nas nisu želeli da vide ni u prošloj vladi, ni u prethodnoj. Nikada nisu želeli da vide predstavnike, ali su morali. Insistiraćemo na zaštiti interesa, punom poštovanju zakona, onog dela koji se odnosi na zaštitu pripadnika nevećinskih naroda na Kosovu. Najvažnije je da ćemo to činiti u punoj koordinaciji i komunikaciji i sa kancelarijom za Kosovo i Metohiju i sa predsednikom Vučićem“, rekao je Jevtić.

Na pitanje da prokomentariše navode nekih medija da bez obzira na najverovatniju pobedu Samoopredeljenja, bi trećeplasirana PDK zbog podrške njenom lideru Kadriju Veseljiju i kosovskom predsedniku Hašimu Tačiju, ipak mogla da bude deo buduće vlade, Jevtić navodi da ukidanje taksi i nastavak dijaloga jesu prvi prioritet međunarodne zajednice zbog čega ne isključuje nijedan scenario.

„Pretpostavke pre izbora su bile da nova Vlada Kosova mora da ima minimum 80 poslanika u svojoj većini kako bi se na taj način osiguralo da Skupština Kosova ima dvotrećinsku većinu koja će podržati svaki sporazum koji će proizaći iz dijaloga i Prištine kao najvažniju temu za međunarodnu zajednicu. Sve je moguće“.

Izbori pokazali da su Albanci nezadovoljni a Srbi jedinstveni

Jevtić je uveren da će nova kosovska vlada ukinuti takse i dodaje da se pokazalo na primeru izbornih rezultata Ramuša Haradinaja da takse nisu bile tako popularne.

Izborne rezultate Srpske liste vidi kao poruku srpskog naroda da „ostaje jedinstven i podržava politiku predsednika Vučića, dok je s druge strane kod albanskih glasača vidljivo nezadovoljstvo“.

„Ako govorimo o Albancima poruka onima koji su više decenija bili na vlasti je – nismo zadovoljni sa vašim radom, hoćemo nove ljude. To jeste negde tako posebno zato što su i partija Aljbina Kurtija i partija Ise Mustafe bile u opoziciji u prošlom sazivu parlamenta“, rekao je Jevtić.

Povezani članci:

Đurić: Ako žele legitimnu Vladu Kosova, moraće da kucaju na vrata Srpske liste

Simić: Kurti nije ništa teži za saradnju od bilo koga drugog

Kurti za N1: Hoću Srbe u vladi, ali ne Srpsku listu koja nije stranka već država

Srpska lista nepoželjna u vladi Aljbin Kurtija: Najava majorizacije

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.