Isključenja struje širom Kosova, snabdevanje samo strujom proizvedenoj na Kosovu, ENTSCO ne dozvoljava više odstupanja KOSTT-u

FOTO: KoSSev

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog osim naslova koji je adaptiran)

Na Kosovu se nastavlja sa isključenjima električne energije, KEDS kaže da je dobio instrukcije od KOSTT-a.

Portparol Kosovske kompanije za distribuciju električne energije (KEDS) Viktor Bužala saopštio je da se redukcije struje nastavljaju.

On je saopštio da je Operator sistema, prenosa i tržišta (KOSTT) naložio da se primenjuju restrikcije električne energije po rasporedu od 6 do 2.

„KOSTT nas je uputio da primenimo restrikcije električne energije. Da, trenutno je isto, ali situacija može da se promeni u zavisnosti od zahteva KOSTT-a“, rekao je Bužala za Kohu.

Nakon najave KEDS-a u nedelju da će od ponedeljka biti isključenja struje, dan kasnije, Ministarstvo privrede je saopštilo da su zahvaljujući saradnji sa Albanijom izbegnuta smanjenja i vraćeno redovno snabdevanje strujom. Međutim, smanjenja su nastavljena i tokom naredna dva dana.

U međuvremenu, KOSTT je upozorio da mogu postojati ograničenja u zavisnosti od opterećenja na energetskoj mreži.

Kako se navodi u saopštenju KEDS-a, restrikcije se dešavaju pošto je od ponedeljka Kosovo počelo da se snabdeva isključivo domaćom proizvodnjom.

„Ovo je usled toga što KEDS i KESCO više nemaju finansijska sredstva da nominuju energiju van onoga što proizvode lokalni proizvođači. Do ove situacije je došlo zbog enormnih cena koje postoje na međunarodnim tržištima i nepokrivenosti troškova sistema. Ovo je dovelo do ozbiljne finansijske situacije za KOSTT, kojem ENTSO više ne dozvoljava odstupanja. To znači da je svaka potražnja za domaćom proizvodnjom ograničena na nemogućnost da se pokrije uvozom“, navodi se u saopštenju.

Restriktivna isključenja struje na Severu

KOSTT potvrdio da je 40 miliona evra izdvojeno za plaćanje struje na Severu

Ministarstvo Ekonomije: Uspostavljeno redovno snabdevanje električnom energijom

Od danas restrikcije struje na KosovuPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.