KOSTT potvrdio da je 40 miliona evra izdvojeno za plaćanje struje na Severu

Dalekovod, struja
Foto: KoSSev

Izvor: Zeri (Deo teksta je izvorno preveden sa albanskog)

Vlada Kosova je 10. avgusta 2022. godine odlučila da dodeli još 40 miliona evra Operatoru sistema, prenosa i tržišta električne energije Kosova (KOSTT). Ovim sredstvima biće plaćena struja za opštine na Severu, iako je bilo pokušaja da se to demantuje.

Artane Rizvanoli, ministarka ekonomije, objasnila je razloge za izdvajanje 40 miliona za KOSTT. Ona, međutim, nikada nije izjavila da je taj novac namenjen za plaćenje struje koju troše Srbi na Severu zemlje.

„U pitanju je veza KOSTT-a sa ENTSO. Ugovor je pri kraju i treba ga obnoviti. Tokom godine smo izazvali velike neravnoteže iz interkonektivnog sistema. Kao ministarka privrede uputila sam zahtev Ministarstvu finansija gde je predloženo da se izdvoji 40 ​​miliona evra za otplatu obaveza i to je opredeljeno”, rekla je Rizvanoli odgovarajući na pitanje novinara – ‘da li je ovaj novac opredeljen za sever’.

Odgovor KOSTT-a

S druge strane, KOSTT je u odgovoru za ‘Nacionale’, potvrdio da je novac opredeljen za plaćanje struje za opštine na Severu.

KOSTT je istakao da je ovaj novac za utrošenu struju, a koju ne plaćaju Srbi, finansijska obaveza koja se mora isplatiti ENSTO-E nakon odstupanja u elektroenergetskom sistemu kontinentalne Evrope.

„KOSTT kao ugovorna strana sa ENTSO-E, zatražio je od Vlade Kosova podršku za pokriće finansijskih obaveza prema obavezama koje proizilaze iz KOSTT/ENTSO-E završnog sporazuma. Kao što je poznato, u nedostatku budžeta za pokrivanje gubitaka za Sever od utrošene, a neplaćene struje u severnom delu Kosova, za pokrivanje ove potrošnje, struja se povlači u vidu preusmeravanja iz Elektroenergetskog sistema kontinentalne Evrope. Ova odstupanja su u suprotnosti sa Završnim ugovorom KOSTT/ENTSO-E i predstavljaju finansijske obaveze za KOSTT kao nezavisnu regulatornu oblast, prema ENTSO-E, obaveze za koje se fakturiše“, rekli su iz KOSTT-a za ‘Nacionale’.

Ova uplata izvršena je nekoliko dana nakon što je kosovski premijer, Aljbin Kurti, rekao da vlada više neće subvencionisati struju za Srbe na Severu: „Ne može se očekivati da će Vlada Kosova subvencionisati energiju koja se troši tamo na Severu bez plaćanja“, rekao je Kurti.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.