INTERPOL upozorio na prevarante prilikom nabavki antikovid vakcina

interpolINTERPOL je u ponedeljak upozorio na organizovane kriminalne grupe koje pokušavaju da prevare vlade lažnim ponudama za prodaju antikovid vakcina, saopštili su iz ove međunarodne policijske organizacije.

Ovo globalno upozorenje usledilo je nakon što su u oko 60 slučajeva u 40 zemalja sveta, pojedinci u ministarstvima zdravlja i bolnicama primili ponude za antikovid vakcine odobrene za distribuciju u njihovoj zemlji.

Obično tvrdeći da predstavljaju proizvođača vakcina ili državnu agenciju koja olakšava distribuciju vakcina, prevaranti ciljaju na profesionalne i lične naloge elektronske pošte potencijalnih kupaca, a stupaju u kontakt preko telefona, precizirali su iz INTERPOL-a.

Iz INTERPOL-a navode da su upozorenje izdali u svih 194 zemalja članica, a zasnovano je na podacima proizvođača vakcina.

Objasnili su i na koji način pokušavaju da prevare, pre svega preko lažnih naloga društvenih medija i veb sajtova.

Kriminalci su iskoristili svaku fazu pandemije, navode iz INTERPOL-a.

„Od stvaranja veb stranica i naloga na društvenim medijima koji tvrde da prodaju zaštitnu opremu i medicinski materijal, do proizvodnje i distribucije lažnih vakcina, kao i napada od virusa (ransomware) na kritičnu infrastrukturu“, dodaju.

Generalni sekretar INTERPOL -a Jirgen Stok ( Jürgen Stock) kazao je da se u upozorenju podvlači važnost saradnje javnog i privatnog sektora.

„Kao što vidimo kod sajber kriminala, obično je privatni sektor taj koji ima najviše informacija o napadima i trendovima, što se upravo i dogodilo sa ovim pokušajima prevare sa vakcinama“ naveo je INTERPOL.

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.