EU uskoro ukida obavezu nošenja maski u avionima i na aerodromima

Foto: Nova.rs

Od 16. maja na aerodromima u Evropskoj uniji više neće morati da se nose maske, a one neće biti obavezne ni u avionima, saopštili su Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti i Evropska agencija za bezbednost vazdušnog saobraćaja.

U saopštenju se navodi da je odluka doneta zbog visoke stope vakcinacije protiv kovida, pirodno stečenog imuniteta i zbog činjenice da je više članica EU ukinulo gotovo sve restriktivne mere, prenosi Politiko.

Dodaje se, ipak, da je nošenje maski i dalje jedna od najboljih zaštita od prenošenja kovida-19.

“Za posade aviona u putnike ovo je veliki korak ka normalizaciji vazdušnog saobraćaja, ali putnici i dalje treba da budu odgovorni i da nose maske ako imaju bilo koji simptom kovida, jer je to jedini način da zaštite one koji se nalaze pored njih“, navodi se u saopštenju.

Odluka će početi da se primenjuje od 16. maja, ali se upozorava da ona nije obavezujuća i da aviokompanije i dalje mogu da zahtevaju nošenje maski ukoliko se putuje u države u kojima je ta mera još na snazi.

N1Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.