Indeksonline: 2569 građana Kosova se za sedam meseci odreklo kosovskog državljanstva

Izvor: Indeksonline (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, jučerašnje izdanje)

Veliki broj kosovskih državljana koji žive u stranim zemljama podnelo je zahtev za odricanje od kosovskog državljanstva.

Čak se i prošle godine veliki broj njih odrekao državljanstva Kosova.

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova, za Indeksonline je potvrđeno da je samo u poslednjih sedam meseci 2569 građana podnelo zahtev za odricanje od državljanstva.

Prošle godine 5.481 osoba odustalo je od državljanstva Kosova.

Pored toga, postoje stranci koji su zainteresovani za sticanje državljanstva Kosova.

Prema tim statističkim podacima od 1. januara do 31. jula, 305 osoba uputilo je zahtev za dobijanje kosovskog državljanstva, dok je prošle godine 638 lica, koja uglavnom dolaze iz susednih zemalja.

Međutim, veliki deo onih koji traže odricanje od kosovskog državljanstva su iz Nemačke, ali i iz Austrije i Slovenije.

KoSSev: Kako je Koha pisala još novembra meseca prošle godine, od proglašenja nezavisnosti preko 45.000 stanovnika Kosova odreklo se kosovskog državljanstva. Iz kosovskog MUP-a tada je poručeno da se oko 5.000 ljudi svake godine odrekne državljanstva, ali i da se taj „fenomen“ dešava upravo zbog toga što neke zemlje EU ne dozvoljavaju dvojno državljanstvo onima koji nisu državljani EU.

Kosovski zvaničnici negirali su tada da do odricanja od državljanstva dolazi zbog toga što Kosovu nije odobrena vizna liberalizacija.

Preko 325 građana Prizrena se odreklo državljanstva KosovaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.