Imeri: Spomenik Caru Lazaru pokazuje šovinistički karakter Zajednice

Lider Samoopredeljenja Visar Imeri reagovao je pred otkrivanje spomenika knezu Lazaru u Severnoj Mitrovici za Vidovdan. On je na svojoj Fejsbuk stranici ponovio optužbe koje se mogu čitati ovih dana u kosovskoj štampi o planovima Srbije za "kolonijalizaciju" Severa, kao i optužbe na račun vlade Kosova i još uvek neformirane Zajednice opština sa srpskom većinom.

"Kolonijalističke akcije Srbije uvek je pratila šovinistička retorika koja je podsticala mržnju ka drugima, a od sebe pravila žrtvu. Spomenik Caru Lazaru koji je podignut u Mitrovici pokazuje šovinistički karakter 'Zajednice' kao projekta. Zajednica i Sunčana dolina su ciljevi, šovinistički duh Cara Lazara je obrazloženje," napisao je Imeri.

Pročitajte još:

Đurić na Vidovdan u Kosovskoj Mitrovici: Srbija se ne može voleti bez Kosova i Metohije

Vidovdan: Sa Severa Kosova knez Lazar od 8 metara s prstom ka Gazimestanu

On je dodao da tome ne bi bilo mesta na Kosovu da nema "saradničkog tria Mustafa-Veselji-Tači".

"Ovi političari zbog svoje lične moći popločavaju put srpskoj vladi na Kosovu," napisao je Imeri na kraju svoje objave.

U kosovskim medijima se vlada u Prištini kritikuje da ju je postavljanje spomenika "uhvatilo na spavanju" i ističe da je kosovska kompanija učestvovala u radovima na postavljanju spomenika. 

Sa druge strane, uprkos optužbama, Mustafin savetnik, Faton Abdulah, za kosovske medije juče je takođe iskazao negativan stav prema postavljanju spomenika u Mitrovici, opisavši ga kao "nacionalističko strašilo".Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.