13 godina zatvorske kazne za Slobodana Gavrića

Slobodan Gavrić osuđen je na 13 godina zatvorske kazne. Ovo je odluka Osnovnog suda  u Prištini. Ovom srpskom državljaninu iz Beograda kojeg je krajem pretprošle godine u Prištini uhapsila Kosovska policija, jer je u njegovom automobilu pronađeno blizu 13 kilograma eksploziva, suđeno je za pripremu terorističkih akata – protiv ustavnog uređenja "Republike Kosovo", za šta je propisana maksimalna kazna 15 godina. Gavrićeva odbrana će se žaliti Apelacionom sudu.

"Za deset godina koliko se advokaturom bavim, ovo je prvi put da sud, nakon izricanja presude ne izgovori apsolutno nijednu jedinu reč u pogledu određenja prema krivičnom delu, u pogledu olakšavajućih i otežavajućih okolnosti, kao i u pogledu argumentacije koju je u prilogu iznela odbrana," izjavio je za KoSSev nakon izricanja današnje presude jedan od dvojice Gavrićevih advokata, Dejan A. Vasić.

On dodaje i da nisu očekivali ovako tešku kaznu, uprkos tome što se Gavriću sudilo za pripremu terorističkih akata.

"Mišljenja sam  da je sudsko veće podleglo uticaju opšte klime koja vlada u Evropi kada je u pitanju  problem terorizma i osetljivost na sam pomen reči 'terorizam', a sa druge strane, mislim i da su na odluku uticale i teške ekonomsko-političke okolnosti, na osnovu kojih je stvorena 'pogodna' klima za ovakvu presudu," kaže dalje Vasić.

Na naše pitanje kako je Gavrić podneo izricanje presude, Vasić kaže:

"Presuda je teška, i za mog klijenta strašna. Ipak, on je bio miran i dostojanstven."

Na pitanje da li su se predstavnici srpskih institucija na bilo kakav način uključili u ovaj proces, odnosno da li će se uključiti s obzirom na to da je Gavrić državljanin Republike Srbije, Vasić je odgovorio da je oficir za vezu sa Prištinom – Dejan Pavićević, više puta posetio Gavrića u pritvoru, te da je Gavriću ova podrška značila puno.

U pokušaju da se kazna smanji, Gavrićev tim odbrane, u kojem je, pored Vasića i čuveni advokat, Živojin Jokanović, žaliće se Apelacionom sudu Kosova. Odbrana se do sada zasnivala na tome da u Gavrićevom slučaju postoje jedino elementi za neovlašćeno posedovanje eksploziva i eksplozivnih naprava, za šta je maksimalna kazna 8 godina.

U kaznu će biti uračunato vreme koje je Gavrić proveo u pritvoru.

Slobodan Gavrić je uhapšen 25. decembra 2014. u Prištini, kada je u njegovom autu pronađeno nešto više od 12 kilograma eksplozivnog materjala. Tada mu je određen pritvor od mesec dana. On se od svog hapšenja nalazio u pritvoru u Prištini, a sada u Gnjilanu i pritvor mu je više puta produžavan. Optužnica protiv njega je podignuta početkom jula 2015., a teretio se za delo "pripremanje terorističkog dela, ili zločina protiv ustavnog uređenja i bezbednosti Republike Kosovo." Prvo ročište suđenja održano je 30. jula prošle godine. Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.