Imenovanje Delića: PR negoduje – „činio ratne zločine“, Koalicija NADA demantuje, Kandić o albanskim civilnim žrtvama

Božidar Delić
FOTO: Tanjug/Sava Radovanović

Nedavno imenovanje Božidara Delića, nekadašnjeg komandanta Vojske Jugoslavije, za zamenika predsednika srpskog parlamenta naišlo je na seriju negativnih reakcija iz Prištine. Uz tvrdnje da je Delićeva brigada vršila ratne zločine na Kosovu, kritikovali su Vučića i tvrdili da je sadašnja politika Srbije ista kao i za vreme Miloševića.

Sa druge strane, reagovala je Koalicija NADA koja je optužila Prištinu za obmane i poručila da je Delić branio Srbe na Kosovu, te ujedno zaslužio potpredsedničko mesto. U međuvremenu je, međutim, reagovala i Nataša Kandić iznoseći navode da je u Delićevoj zoni odgovornosti ubijeno preko 2,100 albanskih civila.

Poslanici Skupštine Srbije odabrali su početkom nedelje za predsednika ovog najvišeg predstavničkog tela Vladimira Orlića iz SNS-a, a za jednog od zamenika Božidara Delića iz koalicije NADA, koji je inače i bio nosilac liste ove koalicije pred aprilske izbore.

Odmah zatim usledile su reakcije iz Prištine u kojima su optužili Delića, koji je inače tokom rata na Kosovu 1999. godine bio komandant 549. motorizovane brigade Vojske Jugoslavije, za ratne zločine.

Među prvima se oglasio Iljir Krcelji (Ilir Kërçeli), šef kabineta predsednika kosovske skupštine.

„Izbor komandanta Delića za potpredsednika Skupštine Srbije, koji je učestvovao u napadima Vojske Jugoslavije na Kosovu, samo je još jedna poruka da se Miloševićeva politika podržava i jača i u 21. veku“, poručio je Krcelji.

On je ujedno doveo u pitanje to da li Beograd uopšte želi da zaključi sporazum sa Prištinom.

Na to, kako tvrdi, ukazuju postupci i poruke jedna za drugom koje šalje Vučić, a za kojeg je kazao da je bio „član vlade Balkansog kasapina“, prenose prištinski mediji.

Potom se oglasila i kosovska predsednica, Vjosa Osmani, koja je u objavi na Tviteru izvršila poređenje između potpredsednice koju je imenovala kosovska skupština i potpredsednika Skupštine Srbije, odnosno Delića.

„Na Kosovu Saranda Bogujevci, koja je preživela brutalni masakr genocidnog režima u Srbiji obavlja funkciju potpredsednice parlamenta. U međuvremenu, Skupština Srbije imenovala je Božidara Delića”, poručila je Osmani.

Ona navodi da je Delić bio komandant brigade koja je “masakrirala hiljade građana Kosova”.

Oglasio se i Zafir Beriša (Berisha), za kojeg prištinski mediji navode da je bivši komandant OVK, a koji je izneo slične navode kao i Krceli.

Kazao je da imenovanje Delića pokazuje da je Srbija ista kakva je bila u vreme Miloševića, prenosi prištinski Zeri.

„Imenovanje Božidara Delića za potpredsednika Skupštine Srbije učvršćuje naš stav da se Srbija nije promenila od vremena Miloševića i da je ista, zapravo nije otkriće tople vode ako kažemo da je to aktuelna politika u Srbiji, imajući za predsednika Miloševićevog ministra“, kazao je.

Beriša je ujedno poručio da je „Deliću mesto u Hagu, a na ne na čelu institucija“, prenosi Klan Kosova.

NADA: Licemerne optužbe na račun generala Delića

Krajem radne nedelje na navode Prištine odgovorila je Srpska koalicija NADA koju čini Novi DSS, POKS, Patriotski pokret „Nema nazad – iza je Srbija“ Božidara Delića.

Oni su osudili navode kosovske predsednice, odnosno, kako su naveli, pokušaj obmane.

„General Božidar Delić je branio i odbranio srpski narod na Kosovu i Metohiji i da nije bilo njega i njegove herojske 549. motorizovane brigade Vojske Jugoslavije srpski narod bi bio masakriran. U pitanju je još pokušaj zamene teza albanskih političara, jer su Srbi ti nad kojima se vrišilo etničko čišćenje“, izjavio je narodni poslanik, predsednik Novog DSS i jedan od lidera koalicije NADA, dr Miloš Jovanović.

Kaže da je najbolji dokaz to da danas, posle dve decenije od završetka sukoba, nema Srba u gradovima na Kosovu i Metohiji u kojima su vekovima živeli.

Slične navode izneo je i narodni poslanik, predsednik POKS i još jedan od lidera koalicije NADA, Vojisav Mihailović.

Kaže da su komandanti OVK od kojih su mnogi osumnjičeni za ratne zločine pred Haškim tribunalom, bili na najvišim funkcijama na Kosovu od 1999. godine do danas.

Sa druge strane, tvrdi da je Delić bio oficir regularne vojske „koja je branila sopstvenu državu od napada terorista i agresije NATO“ i da je zaslužio potpredsedniko mesto u skupštini.

„On je simbol otpora i borbe protiv albanskog ekstremizma i secesionizma i zbog toga je i trn u oku predstavnicima Albanaca sa Kosova“, ocenio je.

Božidar Delić je tokom rata na Kosovu 1999. godine bio komandant 549. motorizovane brigade Vojske Jugoslavije.

FHP: U Delićevoj zoni odgovornosti ubijen najveći broj albanskih civila

Prema podacima Fonda za humanitarno pravo u zoni odgovornosti ove brigade ubijeno je najviše albanskih civila  – 2.174 i to u periodu od 24. marta do 10. juna 1999. godine.

Juče se oglasila i Nataša Kandić iz Fonda za humanitarno pravo navodeći da su posmrtni ostaci preko 450 osoba otkriveni u masovnim grobnicama u Batajnici.

FHP je 2008. godine podneo krivičnu prijavu protiv Božidara Delića i 10 drugih pripadnika Vojske Jugoslavije i MUP-a Srbije za krivično delo ratnog zločina.

„Pažljivom analizom raspoloživih dokaza o masovnom ubistvu više desetina kosovskih Albanaca, od kojih su 42 identifikovana, izvršenom 25. marta 1999. godine u selu Trnje/Ternje, opština Suva Reka, Fond za humanitarno pravo (FHP) je našao da postoji osnovana sumnja da su Božidar Delić, general major u penziji i 10 drugih lica, uglavnom pripadnika VJ iz sastava 549. motorizovane brigade VJ, kojom je on komandovao, a jedan deo i iz sastava MUP-a Srbije, po prethodnom planu i dogovoru, izvršili ta ubistva i da su krivično odgovorni za krivično delo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz člana 142. stav 1. Krivičnog zakona Savezne Republike Jugoslavije (KZ SRJ), u vezi sa članom 22.KZ SRJ, kao saizvršioci, a neki od prijavljenih, kao podstrekači po članu 23. KZ SRJ i pomagači po članu 24. stav 2. KZ SRJ“, navodi se u saopštenju FHP iz 2008. godine.

Takođe, FHP je protiv Božidara Delića i više drugih pripadnika ove brigade, 2013. godine podneo i krivičnu prijavu zbog osnovane sumnje da su počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva u selu Landovica kod Prizrena, 26. marta 1999. godine.

Kako je nedavno pisao Radio Slobodna Evropa, protiv Delića još uvek nije pokrenut postupak.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.